מהי בינה מלאכותית פיזיקלית, ולמה היא הולכת לשנות את עולם הרובוטיקה? כדי שרובוט יוכל לתפקד בעולם של בני האדם, הוא צריך חושים (ראייה, תחושה); אך זה לא מספיק! הוא צריך הבנה פיזיקלית של העולם שסביבו, של סיבה ותוצאה, של חוקיות ודפוסים.
רוצים לקבל עדכונים בלייב? רוצים מקום בו אתם יכולים להתייעץ עם מומחי AI, לשאול שאלות ולקבל תשובות? רוצים לשמוע על מבצעים והטבות לכלי ה-AI שמשנים את העולם? הצטרפו לקהילות ה-AI שלנו.
אפשר גם להרשם לניוזלטר שלנו
הדור הבא של הרובוטיקה כבר כאן!
“עידן הרובוטיקה הגיע – יום אחד כל דבר שזז יהיה אוטונומי” כך מצהירים בגאון Nvidia בסרטון שלהם המציג את ההתקדמות הטכנולוגית המרשימה שלהם בתחום ה־Generative Physical AI. מחקרים וחברות ברחבי העולם מפתחים רובוטים המופעלים באמצעות בינה מלאכותית פיזיקלית (Physical AI). המודלים הללו מסוגלים להבין הוראות ולבצע משימות מורכבות בעולם האמיתי בצורה אוטונומית. בינה מלאכותית פיזיקלית משתמשת במודלים של למידה עמוקה המאפשרים לרובוטים ללמוד, לתפוס ולהבין את העולם שסביבם ולתכנן את פעולותיהם.
מהי בינה מלאכותית פיזיקלית?
בינה מלאכותית פיזיקלית היא בעצם מקבץ של מודלי של AI המאפשרים לרובוטים להבין הוראות ולבצע משימות מורכבות בצורה אוטונומית. רובוטים אלו לומדים כישורים חדשים מצפייה בהדגמות של בני אדם ומשתמשים במיומנויות אלו כדי לתקשר עם העולם וללמוד לבצע הן תנועות מדויקות והן תנועות גסות יותר. קשת זו של מצבי תגובה חיונית להצלחתם לבצע מגוון משימות החל בהרמת משאות כבדים וכלה בהשחלת חוט בקוּף המחט.
אחת מהטכנולוגיות המרכזיות לקידום הרובוטיקה היא למידת חיזוק (Reinforcement Learning). בדומה למודלי שפה עמוקים (LLMs) הזקוקים ללמידת חיזוק מהמשוב האנושי כדי ללמוד כישורים מסוימים, בינה מלאכותית פיזיקלית יכולה ללמוד כישורים באמצעות למידת חיזוק מהמשוב הפיזיקלי בעולמות מדומים (בתוך סימולציות ממוחשבות). בסביבות הסימולציה הללו הרובוטים לומדים לקבל החלטות תוך כדי ביצוע פעולות (ממש כאילו היו בעולם האמיתי), אלא שה’עולם’ הווירטואלי כפוף גם הוא לחוקי הפיזיקה.
סביבת הסימולציה Omniverse
אינבידיה מכנים סביבות אלה בשם: Nvidia Omniverse. מעין ‘חדר כושר’ או ‘חדר אימונים’ לרובוטים בסביבה מקוונת – כמערכת הפעלה שבה אפשר לאמן בינות מלאכותיות בהתאם לחוקי הפיזיקה. רק שבניגוד לעולם האמיתי, בסביבה זו אפשר להריץ אין־ספור חישובים או תרחישים שוב ושוב, וכך לאמן וללמד את הרובוט בניסוי וטעייה.
ה־Omniverse היא פלטפורמת פיתוח לסימולציה של עולמות וירטואליים, המשלבת רינדור פיזיקלי בזמן אמת, סימולציית פיזיקה וטכנולוגיות AI ג’נרטיביות. “ב־Omniverse רובוטים יכולים ללמוד איך להיות רובוטים: הם לומדים לתפעל אובייקטים בדיוק, לנוע בסביבות אוטונומיות, למצוא נתיבים אופטימליים ולהימנע ממכשולים ומסכנות”, כך מספרים באינבידיה.
למידה ב־Omniverse ממזערת את הפער בין סימולציה למציאות (Sim-to-Real Gap) וממקסמת את העברת ההתנהגות הנלמדת לעולם האמיתי.
איך זה עובד?
בניית רובוטים עם בינה מלאכותית פיזיקלית דורשת שלושה מחשבים: מחשבי־על של Nvidia לאימון המודלים, מחשב רובוטי Jetson Orin ומחשב־על רובוטי מהדור הבא Jetson Thor להרצת המודלים, וכמובן את סביבת ה־Omniverse שבה הרובוטים יכולים ללמוד ולשפר את כישוריהם בעולמות מדומים. תוכלו לקרוא עליהם עוד פה.
אינבידיה – המלכה הבלתי מעורערת (עד שתבוא מלכה חדשה)
בפודקאסט שלי, שאותו אני מגיש יחד עם רותם בר, עלה היום פרק שבו הצגנו את היישומים המהפכניים שאנבידיה משחררת לעולם. וכפי שראיתם, יש הרבה מה להציג! החברה המדהימה הזו נכנסת בדיוק לנקודות שבהן העולם נתקע ומציגה את היכולות שלה בצורה מרשימה מאוד. לי אין ספק שהעתיד שלנו כבר משתנה! הרעיונות החדשניים והמהפכניים הללו מאפשרים מציאות שבעבר הייתה חלק מסרטי מדע בדיוני – האומניברס ממש מזכיר מעין ‘מטריקס’, אך במקום בני אדם בסימולציה, יש בו רובוטים בסימולציה של העולם האמיתי. יש לי עוד המון מה להגיד בנושא – ממליץ לכם בחום להקשיב לפרק.
השפעות ותועלות עתידיות
הפוטנציאל של רובוטיקה המופעלת באמצעות בינה מלאכותית פיזיקלית הוא עצום! תעשיות רבות יכולות ליהנות משימוש ברובוטים אוטונומיים המסוגלים לבצע משימות מורכבות בצורה מדויקת ויעילה יותר מבני אדם. התעשיות שצפויות ליהנות מיתרונות אלו, כוללות את תחום הבריאות – שם רובוטים יוכלו לבצע ניתוחים מדויקים, את תעשיית הרכב – שם כלי רכב אוטונומיים ישפרו את הבטיחות בכבישים, ואת תחום הייצור שבו רובוטים יוכלו לבצע פעולות קו ייצור במהירות גבוהה ובדיוק רב.
בינה מלאכותית פיזיקלית היא חוד החנית של הרובוטיקה המתקדמת, והיא משלבת טכנולוגיות למידה עמוקה וסימולציות פיזיקליות מתקדמות כדי לאפשר לרובוטים ללמוד ולהשתפר בצורה אוטונומית. זה חוסך זמן, משאבים ומאפשר לייצר רובוטים טובים יותר ובטוחים יותר. בעזרת פלטפורמות כמו Nvidia Omniverse הפער בין הסימולציה למציאות מצטמצם, ואנו מתקרבים יותר ויותר לעולם שבו רובוטים אוטונומיים הם חלק בלתי נפרד מחיינו, מה שישנה את התעשיות ויביא לשיפור משמעותי באיכות החיים שלנו. הגל הבא של AI כבר כאן, והוא מביא עימו שינויים ותועלות מרחיקות לכת שיניעו את התעשיות קדימה לעידן חדש של אוטונומיה וחדשנות.
כדאי להזכיר שהכתבה מצטטת את דברי הפתיחה של מנכ”ל אנבידיה בכנס שנערך השבוע.
אגב ‘מנוע פיזיקאלי’ אינו דבר חדש – רוב המשחקים הגדולים בנויים על מנוע גרפי כזה. מכאן ל-AI הדרך קצרה.