תוצאות נוספות...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
× Send

עשו לנו קטע – האם GPT-4o הוא בעצם GPT-5?!

אביץ
תוכן עניינים

דמיינו לעצמכם רגע: מודל חדשני שמביא עימו מהפכה טכנולוגית בקנה מידה שלא הכרנו. GPT-4o הוא לא רק שם חדש אלא פריצת דרך מהותית הכוללת טוקנייזר יעיל פי 2.2 בעברית, מולטי־מודאליות אמיתית ויכולות מתקדמות שלא היו בקודמו. אז למה OpenAI לא קראו לו GPT-5? ומה המשמעות של השדרוגים האלה לעתיד הבינה המלאכותית? במאמר זה נצלול לעומק השיקולים של OpenAI, נבין את המגמות המובילות של הטכנולוגיה החדשה ואת החזון של התקדמות הבינה המלאכותית בשנים הקרובות. הצטרפו אלינו למסע מרתק בעולם ה־AI.

 

הישארו מעודכנים

רוצים לקבל עדכונים בלייב? רוצים מקום בו אתם יכולים להתייעץ עם מומחי AI, לשאול שאלות ולקבל תשובות? רוצים לשמוע על מבצעים והטבות לכלי ה-AI שמשנים את העולם? הצטרפו לקהילות ה-AI שלנו.

 

 

אפשר גם להרשם לניוזלטר שלנו

 

 

עשו לנו קטע

בעצם GPT-4o הוא מודל חדש. לגמרי.

יש לו טוקנייזר חדש בעברית היעיל פי 2.2 מהקודם! יש לו מולטי־מודאליות אמיתית שלא הייתה בקודמו, ועוד הרבה מעבר.

 

חלפה שנה – מה נשתנה?

למען האמת, עברה יותר משנה מאז GPT-4; זה אומר ש־OpenAI בקלות היו יכולים לתת לו את השם GPT-5 או GPT-4.5, וזה היה מקובל. אבל הם בחרו לתאר אותו כ’שלוחה’ של GPT-4 למרות שזה לא נכון ברמה הטכנית.

 

למה לא לקרוא לזה GPT-5

למה? כי הסיפור של OpenAI כרגע הוא שכל מודל חדש צריך להיות ‘הרבה יותר חכם’ מקודמו. ריבוי יכולות וכל מיני פיצ’רים מגניבים זה לא נחשב. סם אלטמן הכריז קבל עם ועולם ש־GPT-5 יהיה הרבה יותר חכם מ־GPT-4, אבל בה בעת הוא אמר שאין צפי ברור מתי GPT-5 יצא. במילים אחרות: “כשנגיע למודל הרבה יותר חכם מ־GPT-4, נקרא לו GPT-5; עד אז נמשיך להוסיף כל מיני אותיות בסיום של GPT-4.”

גישה מעניינת. אבל חשובה. לא רק ברמה השיווקית. גם מבחינת המטרה שהחברה שמה לעצמה. ההבנה היא ש־AGI זה בינה מלאכותית מאוד מאוד חכמה. ו־OpenAI ‘מרשה לעצמה’ לציין התקדמות רק כאשר היא מתקרבת אל היעד הזה. לעומת זאת, ודאי שהמודל שהיא השיקה כרגע, שמפגין יכולות קוליות יוצאות דופן (ולמעשה טכנולוגיה חדשה לגמרי), הוא עוד צעד בדרך ל־AGI אבל זה לא התקדמות דרך ה’ליבה’ אלא דרך יכולת.

 

 

התאוריה שלי בנוגע לחסך בדאטה שמונע התקדמות אל עבר ה־AGI הנכסף

התאוריה שלי, המסתמכת גם על דברים של יאן לה־קון, היא שכרגע מאוד קשה ליצור מודלים הרבה יותר חכמים כיוון שיש לנו חסך בנתונים מסוג חדש. אם כן, ייתכן שהחידוש של סייען קולי יוביל לאיסוף דאטה חדש שבסופו של דבר יאפשר גם את GPT-5 שכאשר ‘נמצא אותו’, הוא יתגלה. התאוריה שלי היא כזו – מה שעוצר היום בינה מלאכותית מלקבל החלטות נבונות בעולם האמיתי הוא מחסור בדאטה קונקרטי על החיים שלנו בעולם האמיתי. קריאת טקסטים, תיאורים כלליים, האזנה לשיחות וצ’אטים וצחקוקים ברשתות החברתיות – זה לא מספיק בשביל לפעול כאן ועכשיו ולקבל החלטות נכונות מספיק. ולכן מה שבינה מלאכותית צריכה יותר מכל כדי להיות ממש מוטמעת בחיים שלנו, הוא מספיק דאטה על ההתנהלות שלנו בחיים.

לא אמרתי משהו חדשני, אני יודע. אבל…

 

תחזית על השלב הבא של טכנולוגיות המוטמעות בחיי היום־יום

זה הולך לקרות כך –

תזכרו טוב טוב את מה שאני אומר. הינה אני כותב את זה, ויש סיכויים גבוהים מאוד שזה מה שהולך לקרות: השלב הבא הוא שהטכנולוגיה תהפוך לחלק אינטגרלי משמעותי בהרבה בחיים שלנו. קחו את ‘מהפכת הסמארטפון’ ותכפילו פי 10. מה זה אומר? שגישה לידע, כלים, טכנולוגיה, אפשרויות – הכול יוטמע בחיי היום־יום שלנו באופן עמוק. בינה מלאכותית קולית (סייען אמיתי, ע”ע Her מה ש־OpenAI הציגו היום, ועוד נרחיב על זה, ולמה זה כל כך דרמטי ושונה ממה שהיה עד עכשיו) שתהיה צמודה לאוזן שלנו 24/7 למעשה תנחה אותנו בכל צעד ושעל ותחבר אותנו לידע עלינו, על הסביבה שלנו, על זיכרונות שלנו לרבות ניתוחים מקצועיים לכל מה שקורה איתנו.

 

זה מה שיוביל לחזון שעובדים עליו הרבה שנים, והוא לא קורה: טכנולוגיה לבישה. הטכנולוגיה תהיה ממש חלק מהגוף שלנו, לצורך העניין (זה ממש בשנים הקרובות, לא משהו רחוק). בראש ובראשונה זה יקרה כי נפיק מזה ערך משמעותי ונרצה בזה. וזה לא יעמיס עלינו עוד טרחה ועוד מכשיר או אביזר מיותר.

 

איך טכנולוגיה לבישה תספק את הדאטה הדרוש להתקדמות הבינה המלאכותית? ובכן, הטכנולוגיה הלבישה, יותר משתעזור לנו, תעשה דבר נוסף – היא תאסוף את המידע מכל מה שמתרחש בעולם ובחיים ובממשק שלנו איתם.

 

המדריכים תמיד חינמיים, אבל אם בא לכם להתמקצע - יש גם קורס AI בינה מלאכותית למנהלים ובכירים
קורס ai למנהלים

 

עיקרון נוסף – יצירת מודלים חדשים מדאטה חדש

ועכשיו נסביר עוד עיקרון – המודלים הגנרטיביים היום מתפתחים בכל שדה שבו יש לנו כר פורה ומשמעותי של נתונים. סונו ומודלים דומים שיוצרים מוזיקה, אפשריים בגלל שיש לנו את ספוטיפיי (דאטה שמצמיד קול למילים בטקסט, ותיוגי סגנון). המודל ויגל שיוצר ריקודים מצחיקים אפשרי בגלל שיש לנו את טיקטוק. בלעדיהם לא היה אפשר לאמן את המודלים. בכוונה נתתי 2 דוגמאות טיפה נישתיות כי ברור שיש לנו תמונות, טקסטים ונתונים בכמויות מזה שנים. אבל ההפתעה היא דאטה ‘שמגיח’ בזכות הרגלים של בני אדם המשתמשים בטיק־טוק, בספוטיפיי ועוד; אלה דברים שלא היו קורים לולי הסמארטפון.

 

כל מציאות חדשה של הרגלים המוניים יכולה לאפשר הצטברות של דאטה חדש = מודלים חדשים. במקרה שלנו: טכנולוגיה לבישה שנשלטת דרך מחוות הידיים שלנו, תנועות העיניים שלנו, אולי אפילו המחשבות שלנו במידה מסוימת – כל זה אומר שהמידע של תנועות העיניים שלנו, מחוות הידיים וההתנהגות של העולם החיצוני בהתאם – ייאספו לדאטה. זו המגמה.

 

מה צופן לנו העתיד עם התקדמות הבינה המלאכותית

השלב הבא הוא מודלים שמאומנים ממילא על כל הקשרים הללו: יכולות התמצאות והתנהלות אמיתית בעולם, החוליה החסרה היום כדי להטמיע בינה מלאכותית דרך רובוטים או אמצעים אחרים בתוך העולם הפיזי. מה זה יעשה לנו? גם אנחנו נהנה מהתוצרים, בוודאות. מה שיקרה הוא מה שקורה היום עם Waze – מצד אחד אנחנו מתנוונים ופחות מבינים בניווט ובמה שקורה בדרך; מצד שני אנחנו מסונכרנים ויעילים יותר. מה שקורה כשאנחנו יושבים מאחורי ההגה היום, יקרה בכל צעד ושעל בחיים. אנחנו נתנהל באופן מסונכרן יותר כאנושות. בתור יחידים ייתכן שנהיה מנוונים יותר אבל נהיה מתוגברים מאוד בידע וביכולות של התמצאות במרחב ובזמן בצורה הרבה יותר רחבה מהחלון הצר שאנחנו תופסים בדרך כלל. זה יאפשר לנו גם לרקום שיתופי פעולה מוצלחים יותר ולהתקדם במחקר משותף או ביצירה משותפת בצורה טובה יותר. זה תמיד מעגל כזה שיש בו הריסה ובנייה.

 

האם צריך להתחיל לפחד?

אני קצת מתחיל לפחד. נכנס בי פחד מסוים מהסיפור הזה. אני צריך עוד להרהר על זה. הבינה המלאכותית המתפתחת ושילובה האינהרנטי בחיינו עשויים לשנות את המציאות היום־יומית של כולנו באופן דרמטי, לטוב ולרע. מצד אחד, יש הבטחה לחיים יעילים, מסונכרנים ומחוברים יותר עם גישה לידע ולכלים בכל רגע נתון. מצד שני, יש חשש מאובדן העצמאות, מהתלות ההולכת וגוברת בטכנולוגיה ומהשפעות בלתי צפויות על החברה והתרבות. אנחנו עומדים בפני עתיד שבו הגבולות בין האדם לטכנולוגיה מיטשטשים, וזה מעלה שאלות מוסריות ואתיות רבות. איך נתמודד עם האתגרים האלה? האם נוכל לשמור על זהותנו האנושית בעידן של בינה מלאכותית מתקדמת? התחושה הזאת של פחד ואי־ודאות היא טבעית, ומזמינה אותנו לחשוב לעומק על הכיוונים שאליהם אנו הולכים, וכיצד נוכל לנווט בהם בצורה אחראית וחכמה.

 

 

רוצים להתמקצע?

בואו ללמוד איתנו בינה מלאכותית בקורס המקיף, העשיר והמבוקש בשוק. הצטרפו לאלפים הרבים שכבר עברו את הקורסים והסדנאות שלנו. פרטים והרשמה באתר.

לקבלת הנחה במחיר הקורסים – הזינו את קוד הקופון LETSAI
הישארו מעודכנים

רוצים לקבל עדכונים בלייב? רוצים מקום בו אתם יכולים להתייעץ עם מומחי AI, לשאול שאלות ולקבל תשובות? רוצים לשמוע על מבצעים והטבות לכלי ה-AI שמשנים את העולם? הצטרפו לקהילות ה-AI שלנו.

 

 

אפשר גם להרשם לניוזלטר שלנו

 

רוצים הרצאה או ייעוץ של אברהם יצחק מאיר (אביץ)?
השאירו פרטים ונשמח לחזור אליכם עם המידע הרלוונטי
אולי יעניין אותך גם...
guest
2 תגובות
Inline Feedbacks
צפה בכל התגובות
טוי
טוי
6 months ago

מפחיד, מתרחקים עוד צעד מהעולם האמיתי

שחר אברהם לוי
שחר אברהם לוי
6 months ago

לגמרי צעד גדול ומפחיד. אני טוען שזו הכנה לעולם של רובוטים. כי שיחה זה כבר אמצעי חדש ומתקדם. והכי קרוב להבנה של תכונות האנושות.

Let's update

רוצים לקבל עדכונים על כל מה שחדש ומעניין בעולם ה-AI? הרשמו לניוזלטר שלנו!

אירועי AI קרובים
28.11.24
וובינר AI למנהלים
וובינר
04.12.24
בינה במשרד – הגברת פרודוקטיביות בעזרת כלי AI
וובינר
11.12.24
וובינר AI במוזיקה
וובינר
18.12.24
וובינר Genai master
וובינר

תפריט נגישות

תוצאות נוספות...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

עשו לנו קטע – האם GPT-4o הוא בעצם GPT-5?!