× Send

סיכום AI שבועי – 15.9.23

סיכום AI שבועי - 15.9.23
תוכן עניינים

היי חברים שישי שמח ושנה טובה לכולם!

היתה כאן חתיכת שנה… עבורי בטוח ואין לי ספק שגם עבורכם.

הסיכום של השבוע קצת שונה וכולל הרבה יותר דעה אישית בשילוב אירועים שקרו השבוע.

עבורי הסיכום הזה הוא קצת יישור קו על נושא הבינה המלאכותית בהסתכלות עולמית ואני מקווה שתהנו.

 

1. אומנות / יצירתיות

אז כמו שאנחנו יודעים עולם האמנות היה הראשון לפגוש את כוחה של הבינה המלאכותית. עם כניסתה של מידג׳רני, למשחק, כולם הבינו ברגע שהעולם שהכרנו כבר נראה אחרת. זה נתן ייצוג וויזואלי לכוח בלתי נתפס, במקביל לכל זה, חברות כמו אילבן לאבס ייצרו קול וגם זה היה מדהים אבל לא נתן את אפקט ה wow שקיבלנו ממידג׳, אולי בגלל שלא היה בזה משהו שהרגיש יצירתי…

אבל החודש קרה משהו אחר באותו הקשר שאני רוצה להתייחס אליו, עולם המוזיקה שהראה ניצנים לאורך הדרך פרץ את המחסום.

חברת Stability AI, לדגומא, שכבר הביאה לנו עולם שלם של אמנות ויזואלית, השיקה מחולל מוזיקה המופעל על ידי בינה מלאכותית בשם Stable Audio. כלי המייצר מוזיקה באיכות גבוהה לשימוש מסחרי ומסמן צעד משמעותי בזירת יצירת המוזיקה בבינה מלאכותית.

זה קורה אחרי שחברות רבות וגדולות שנכנסו בשקט לזירה הזו כמו גוגל, מטא וכו׳ התחילו להזיז אנשים בכיסא וגם מוצרים קטנים יותר כמו suno לדוגמא רצו בין קבוצות ווצאפ וגרמו לאנשים מסוימים (כמוני) לפספס שעות שינה. 

השילוב של בינה מלאכותית, קול ומוזיקה, כבר ממש כאן ויש לא מעט שירים ממש טובים שיצאו החוצה. 

אין אומן בעולם היום שלא מודע למהפכה, חלקם מחבקים אותה כמו לדוגמא הביטלס שהבטיחו שיר חדש עם ג׳ון לנון עד סוף שנה, וחלקם… פחות

ממש השבוע, תעשיית המוזיקה בבריטניה מעוררת זעקה. בפסטיבל המוזיקה Bigsound בבריסביין, הבינה המלאכותית היה נושא חם, עם דיונים על האופן שבו מוזיקה שנוצרה על ידי AI מעצבת מחדש את הנוף. בעוד שחלק רואים בזה כלי ליצירתיות, אחרים, כמו בריאן מיי מהלהקה קווין (שעלה לדבר), מביעים דאגות לגבי הפוטנציאל של AI לדלל את מהות היצירתיות האנושית. דו”ח מ-UK Music מזהיר מפני האיומים הפוטנציאליים של AI

על מעמדה של המדינה כיצואנית מוזיקה מובילה. הדו”ח מדגיש (שוב) את הצורך בחוקי זכויות יוצרים חזקים כדי להגן על יוצרים ובעלי זכויות מפני ההשפעה של AI וקורא לתמיכה ממשלתית כדי לחזק את המגזר. 

אין להכחיש את השזירה של AI ומוזיקה, ככל שהטכנולוגיה מתקדמת, התעשייה חייבת לנווט את האיזון העדין בין חדשנות לשימור שלמות אמנותית.

אני לא חושב שזה שונה מידי מכל מה שדובר השנה בסביבה של האמנות הויזואלית, ולכן אני מאמין שזהו עוד פעמון אם נרצה שיכריח את הרגולטורים לפעול. (או שלא, ואז ניתן לעולם להתוות את הדרך לבד, שזה גם בסדר לפעמים).

 

2. אחריות מדינית ותאגידית

אין מדינה בעולם שבשנה האחרונה לא יצאה בהצהרות. כולם רוצים שיהיה להם חלק מהעוגה אבל מבלי להיות אלה שמקבלים את החלטות על איך היא תראה. לכולם יש מה להגיד, אין איש ציבור בעולם שלא הוציא השנה את הצמד AI  מהפה, גם אם הוא לא מבין באמת מזה אומר.

לממלכה הוותיקה לדוגמא, היה הרבה מה לומר השבוע, ולדעתי זה מייצג את הדעה הרווחת באזור המדינות המערביות לפחות.

במערבולת של התקדמות, בריטניה עושה צעדים משמעותיים בתחום הבינה המלאכותית אך שומרת על זהירות. מחוקקים בבריטניה מדגישים את החשיבות של שיתוף פעולה גלובלי כדי להבטיח ניצול בטוח של AI, כפי שהודגש בדו”ח האחרון. 

כי בכל זאת, המערכת האקולוגית של בינה מלאכותית במדינה צפויה להגיע לסכום מדהים של 2.4 טריליון ליש”ט עד 2027, ולמקם אותה במקום השלישי במירוץ העולמי, משהו שהם מאוד לא רוצים לפספס… שרת הטכנולוגיה של בריטניה, מישל דונלן, הדגישה את התפקיד המרכזי של AI במסעה של בריטניה להפוך למעצמת-על טכנולוגית עד שנת 2030 במהלך נאומה בוועידת הטכנולוגיה CogX. מספר פרסומים מעלים שגם הצי המלכותי מנתב את השקעותיו ל-AI ומערכות אוטונומיות, כפי שהשמיע אדמירל בבריטניה. 

בריסטול מתכוננת לארח בקרוב את Isambard-AI, אחד ממחשבי העל האדירים באירופה, שמטרתו לחזק את המחקר והחדשנות של בינה מלאכותית. 

וכל זה לא שונה מכל מדינה אחרת. ישראל לדוגמא, אותו הדבר. בינה מלאכותית נכנסת לכל מגזר ציבורי ואפילו מחשב על בשם israel-1 מגיע ישירות לאדמתינו.

בלב וושינגטון התכנסה אסיפה משמעותית של אנשי טכנולוגיה, כולל אילון מאסק, מארק צוקרברג וסונדאר פיצ’אי, כדי לדון בעתידה של AI. הדגש שלהם על שיתוף פעולה ורגולציה פוטנציאלית היווה את הבמה לשיחה רחבה יותר על תפקידה של AI בחברה. הסנטימנט הזה קיבל הד בסנאט האמריקני, שערך שימוע ייעודי בנושא בינה מלאכותית השבוע, שסימן את כוונת הממשלה לעצב את מסלול הטכנולוגיה הזו.

ככל שהשפעת הבינה המלאכותית גדלה, כך גם החששות לגבי הפוטנציאל הבלתי מבוקש שלה. ההתמקדות של ועדת הסחר הפדרלית ב-AI גנרטיבי מרמזת על כוונת הגוף הרגולטורי לעקוב מקרוב אחר טכנולוגיות AI מתפתחות. 

עם זאת, לא מדובר רק ברגולציה; מדובר באחריות. 

וכל חברה / מדינה פועלת ברמתה בשביל לנסות ולנווט בין אותו פוטנציאל לחורבן עתידי. המהלך של גוגל לחייב חשיפת תוכן בינה מלאכותית למפרסמי בחירות לדוגמא, הוא עדות להכרה של תעשיית הטכנולוגיה בהשלכות החברתיות של הבינה מלאכותית. 

אחריות שכזו משתרעת על תחומים גיאופוליטיים, כי לפי ממצאים של מיקרוסופט, יש עלייה של חשבונות בגיבוי סיני המנסים לסחוף את הבוחרים בארה”ב… 

ועם זאת, בעוד מדינות וענקיות טכנולוגיה מתמודדות עם השלכות המאקרו של בינה מלאכותית, יש יוזמות ברמת המיקרו שגם מרימות גבות ומעוררות מחשבה. 

ההחלטה של פינלנד לדוגמא להעסיק אסירים כדי להכשיר מודלים של AI מציגה צומת ייחודית של טכנולוגיה, אתיקה ושיקום חברתי, אך אם זאת, האם לאסירים יש את היכולת ללמד מכונה שמשפיעה על כולנו?

מה שבטוח, ככל שה-AI ממשיך לשזור את עצמו במרקם החברה, הריקוד בין חדשנות, ממשל והשפעה חברתית הופך להיות יותר ויותר מורכב.

 

3. חינוך

אז אם כבר מורכב, במהלך לעצב מחדש את הנוף החינוכי, בתי ספר במסצ’וסטס כבר משלבים בינה מלאכותית כדי לחולל מהפכה בחוויית הלמידה, במטרה להכין טוב יותר את התלמידים לעתיד. 

עם זאת, האומות המאוחדות, באמצעות אונסק”ו, הביעו דאגות לגבי השימוש הבלתי מבוקר בכלי בינה מלאכותית כמו ChatGPT בכיתות (שכידוע, OpenAI פרסמה לאחרונה בבלוג שלה איך נכון לעשות זאת), ודחק בממשלות לקבוע מגבלות גיל ו״לטפל״ בהשלכות האתיות של טכנולוגיות כאלה.

בהד לתחושות אלו, אונסק”ו פרסמה הנחיות גלובליות לשימוש בבינה מלאכותית בחינוך, תוך שימת דגש על הצורך במעורבות ציבורית ובתקנות ממשלתיות. 

בינתיים, ממשלת פנג’אב בהודו עומדת להציג קורסי בינה מלאכותית בבתי הספר שלה, עם תוכניות להכשיר 100,000 תלמידים ו-10,000 מורים בתחום. 

בחזית הגלובלית, Google.org התחייבה לקרן של 20 מיליון דולר לתמיכה בצוותי חשיבה ובמוסדות אקדמיים המתמקדים במחקר בינה מלאכותית, תוך שימת דגש על החשיבות של גישה שיתופית כדי להבטיח שהיתרונות של בינה מלאכותית יגיעו לכולם.

אנחנו רק בהתחלה, אבל ברור לכולנו שהעולם הולך להראות אחרת, ובהסתכלות לטווח רחוק, זה יגיע מהחינוך. כמה זמן אתם חושבים יקח עד שארה״ב, סין, ערב הסעודית וכו׳ גם יכנסו לתמונה? ברגע שהודו על הגל, אני מהמר שזה יקרה הרבה יותר מהר ממה שאנחנו מצפים.

 

4. השפעה מגזרית

הנוכחות וההשפעה של AI על פני המגזרים השונים היא מורכבת וכבר ממש מורגשת.

מהמרחב העצום של החלל ועד למורכבות המערכות הפיננסיות שלנו, בינה מלאכותית טווה את המגע הטרנספורמטיבי שלה. 

לדוגמא, המיזוג החדשני של SpaceChain של בינה מלאכותית עם תמונות כדור הארץ אינו רק ללכידת חזותיים עוצרי נשימה מהחלל; מדובר בקבלת תובנות שיכולות לעצב מחדש תעשיות כמו חקלאות ותכנון עירוני. קרוב יותר לבית, המגזר הפיננסי מאמץ את כושר הבינה המלאכותית, עם הצ’אטבוט החדש של מורגן סטנלי להגדיר מחדש את ניהול העושר עבור העשירים.

אבל זה לא קשור רק לכוכבים ולכסף. התחום המשפטי, שנתפס לעתים קרובות כמסורתי, אינו חסין בפני הפיתוי של בינה מלאכותית. הגיחה של LexisNexis ל-AI הגנרטיבי עשויה לחולל מהפכה במחקר המשפטי, ולהפוך מקרים ותקדימים משפטיים לנגישים ומובנים יותר.

גם עסקים רותמים AI כדי לפשט משימות מורכבות, עוזר הבינה המלאכותית הגנרטיבית של Intuit מבטיח להפוך את התכנון הפיננסי והכנת המס לקלי קלות, בעוד ש- Einstein CoPilot של Salesforce מציע לעסקים הזדמנות להתאים אישית את כלי הבינה המלאכותית, תוך הבטחה שהם נותנים מענה מדויק לצרכים הייחודיים שלהם.

על פי דו”ח של מודי’ס, טכנולוגיות הבינה המלאכותית וטכנולוגיות הבלוקצ’יין גם הן הגיעו לרגע מכריע, שאמור לשבש מגזרים מבוססים ובו זמנית להוליד שווקים חדשים. האינטגרציה של טכנולוגיות אלו צפויה להוביל לשינויים משמעותיים בתעשיות המסורתיות, שעלולות להצטמצם חלקן תוך יצירת פלחי שוק חדשים לחלוטין.

כוח הטרנספורמציה של AI ובלוקצ’יין ניכר ביכולתם לעצב מחדש מודלים עסקיים, לייעל את התפעול ולהציג פתרונות חדשניים הנותנים מענה לדרישות הצרכנים המתפתחות ולצורכי התעשייה.

עם זאת, כמו שדוד של ספיידרמן אמר, ״עם כוח גדול באה אחריות גדולה״. עליית הבינה המלאכותית מעוררת חששות, במיוחד בתחום הפצת המידע. עולם ההוצאה לאור עומד על סף שינוי סיסמי, עם הפוטנציאל של AI להסיט הכנסות מפרסום ויצירת תוכן לענקיות טכנולוגיה.

יתרה מכך, כשאמריקה מתכוננת לבחירות 2024, למעלה ממחצית מאוכלוסייתה חוששת מתפקידה הפוטנציאלי של AI בהפצת מידע מוטעה, מה שמדגיש את הצורך בשקיפות ורגולציה.

בעודנו עומדים על סף עתיד מונע בינה מלאכותית, האתגר טמון במימוש הפוטנציאל שלו בצורה אחראית, להבטיח שהוא יועיל לכל היבטי החברה.

 

בנימה אישית,

בהרצאות והסדנאות שאני מעביר, אני תמיד מרגיש כאילו אני מדבר על טכנולוגיה של חייזרים, כזו שהגיעה אלינו לפתע ועכשיו אנחנו מנסים להזיז אותה עם ענף ולראות מה יקרה… 

החידושים והתגליות שיוצאות כל שבוע מחלקות את העולם לשניים. בצד אחד, הנלהבים בטירוף (כמוני) בצד שני, הסקפטיים בטירוף, אלה של, מגניב. אבל זה עדיין לא שם…

מי צודק או טועה, זה עניין של פרספקטיבה, אך אם זאת, אין להכחיש את העובדה שהעולם שלנו נראה, נשמע ואפילו מריח אחרת.

אל תעצרו את ההתפתחות שלכם, את הלמידה והרצון להתקדם. הבינה היא כלי, וככל שנדע להשתמש בו טוב יותר, נוכל להגיע רחוק יותר.

אני אמשיך גם השנה לנסות ולסנן בשבילכם את רעשי הרקע. אתם תמשיכו לתת בראש כל יום מחדש!

זה לא פשוט, אבל הכרחי.

 

אז נפגש גם בשבוע הבא. 

שיהיה חג שמח ומלא טוב לכולם.

הישארו מעודכנים

רוצים לקבל עדכונים בלייב? רוצים מקום בו אתם יכולים להתייעץ עם מומחי AI, לשאול שאלות ולקבל תשובות? רוצים לשמוע על מבצעים והטבות לכלי ה-AI שמשנים את העולם? הצטרפו לקהילות ה-AI שלנו.

 

 

אפשר גם להרשם לניוזלטר שלנו

 

רוצים הרצאה או ייעוץ של עומר הררי?
השאירו פרטים ונשמח לחזור אליכם עם המידע הרלוונטי
אולי יעניין אותך גם...
guest
0 תגובות
Inline Feedbacks
צפה בכל התגובות

תפריט נגישות

letsAI - בינה מלאכותית

סיכום AI שבועי – 15.9.23