הפרויקט הכי משמעותי שלי – קיר חללים לזכר הנופלים במלחמת חרבות ברזל. דניאל נחמיה, קולגה וחבר יקר, פנה אליי להצטרף אליו לפרויקט משותף שלא יכולתי לסרב לו, ליצור תמונה ענקית באפטר אפקטס עם תמונות של יותר מ־1,500 החללים של המלחמה האחרונה (ואלו שלצערי עוד יתווספו לקיר), אזרחים וחיילים, ילדים ותינוקות, ליד כל אחד שם וגיל. התמונה תוצג על קיר ענק בספרייה הלאומית בירושלים.
רוצים לקבל עדכונים בלייב? רוצים מקום בו אתם יכולים להתייעץ עם מומחי AI, לשאול שאלות ולקבל תשובות? רוצים לשמוע על מבצעים והטבות לכלי ה-AI שמשנים את העולם? הצטרפו לקהילות ה-AI שלנו.
אפשר גם להרשם לניוזלטר שלנו
הקשיים והאתגרים
אחד הקשיים המשמעותיים בפרויקט שכזה הוא העובדה שעליו להמשיך ולהתעדכן בכל שבועיים עד לסיום המלחמה (מחשבה נוראית בפני עצמה). הפרויקט הזה לא רק קשה מנטלית אלא גם פרקטית. היה עליי למצוא דרך ליצור מסך ענק עם 1,500 תמונות, וליד כל תמונה שם וגיל. בהתחלה לא הבנתי אפילו איך לגשת לזה, איך אפשר? כל מה שהיה לי, הוא קובץ אקסל עם כל השמות, הגילים והקישורים לתמונות.
הפתרון המתבקש: AI!
תוך כדי שאני חושב איך לבצע עבודה זו בצורה הכי יעילה, אני קורא ומשנן את השמות של 1,500 אנשים, משפחות שלמות שנמחקו, זיכרונות שנעלמו, חיילים שחירפו את נפשם למען הגנת המדינה.
זה לא נתפס.
לבסוף הבנתי שצריך לכתוב כאן קוד – אולי תוכנה שתבנה את כל התמונות אוטומטית. אבל אני לא יודע לכתוב קוד. בכלל. ואז זה הכה בי – מי שכן יודע לכתוב קוד, הוא בינה מלאכותית בכלל ומודלי שפה גדולים בפרט. אז ביקשתי מ־ChatGPT לכתוב תוכנה שתבצע את המשימה (בעזרת Code Interpreter). הסברתי לו בפרטי פרטים מה מכיל הקובץ שיש לי, העליתי לו את קובץ האקסל והסברתי לו איך אני רוצה את התמונה.
הצ’אט הדריך אותי צעד אחר צעד וליווה אותי לאורך כל התהליך. הסביר לי מה להוריד, באילו תוכנות וכלים להשתמש ואפילו הסביר לי איך להתקין ספריות ב־CMD (כן כן, למדתי הרבה ממנו). היו כישלונות לאורך הדרך, אבל לא ויתרתי! שלחתי לו את הודעות השגיאה שקיבלתי, והוא תיקן. אפילו התאמות אחרונות כמו החלפה בין שם משפחה לשם פרטי והפרדה לשתי שורות – כל אלה נעשו דרך הצ’אט.
התוצאה הסופית – בין שכול למציאות
בסיומו של התהליך הצלחתי לבנות תוכנה שבלחיצת כפתור מעדכנת את התמונה הגדולה לפי קובץ האקסל המעודכן. זה לא היה פשוט – זה לקח כמה ימים, טעויות, שגיאות, התקנת ספריות, תוכנות שלא הכרתי, אבל בסוף זה הצליח. ואני מאוד גאה בפרויקט שיצא. גאה שזכיתי לקחת בו חלק ושקיבלתי את ההזדמנות לסייע בהנצחה של החללים היקרים האלה.
קטע מהכתבה באולפן שישי עם דני קושמרו ואשירה, אלמנתו של מג”ד גולני תומר גרינברג ז”ל
אני מסתכל על הכתבה באולפן שישי עם דני קושמרו ורואה איך אלמנתו של תומר גרינברג ז”ל מצביעה על התמונה שלו, ואני זוכר את השם שלו (אני זוכר את כל השמות). אני זוכר את המיקום הספציפי של התמונה שלו במסך הקטן במחשב הנייד שלי בבית הזמני שלי בחדרה (שכן בביתי בקריית שמונה קצת קשה לעבוד בימים אלה). ופתאום זה מכה בי – העובדה שאני ומשפחתי חצי שנה מחוץ לבית, מפונים, פתאום כל זה הופך לכלום ואפס לעומת משפחות שאיבדו את היקר להן מכל!
אז טיפ קטן ממני – קחו לעצמכם רגע, קחו את הילדים שלכם איתכם ובקרו איתם בספרייה הלאומית בירושלים, שם תוכלו לחזות יחד בקיר העצום והעצוב הזה. בכמות הבלתי נתפסת של התמונות, הסיפורים – חיים שלמים שנגדעו, ומשפחות שלמות שנותרו קפואות באותה שנייה ארורה שבה התבשרו על הנורא מכול. תנו להם את השיעור הכי חשוב שתוכלו לתת – פרופורצייה.