תוצאות נוספות...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
× Send

רעידת אדמה נוספת ב-OpenAI: מירה מוראטי, ה-CTO פורשת

מירה מוראטי
תוכן עניינים

רעידת אדמה (נוספת) ב-OpenAI – גל עזיבות הבכירים ממשיך והפעם זו מירה מוראטי ה-CTO של החברה שמודיעה על פרישה, ומצטרפת לשורה של בכירים ואנשי מפתח שנטשו את הספינה (שממש לא טובעת, אבל בהחלט שטה למחוזות שונים לגמרי מאלו שעליהם חשבו מייסדי החברה ששינתה את העולם). עזיבתה של מוראטי היא הזדמנות מצוינת לסקור את הטלטלות האחרונות שפקדו את OpenAI מאז הדחת אלטמן המפתיעה בנובמבר 2023.

 

הישארו מעודכנים

רוצים לקבל עדכונים בלייב? רוצים מקום בו אתם יכולים להתייעץ עם מומחי AI, לשאול שאלות ולקבל תשובות? רוצים לשמוע על מבצעים והטבות לכלי ה-AI שמשנים את העולם? הצטרפו לקהילות ה-AI שלנו.

 

 

אפשר גם להרשם לניוזלטר שלנו

 

 

גל פרישת הבכירים ממשיך

מירה מוראטי, אחת מהמנהיגות הבולטות של OpenAI ומי ששימשה כמנהלת הטכנולוגיות הראשית של החברה, הודיעה על עזיבתה לאחר שש וחצי שנים של עשייה מהפכנית בתחום הבינה המלאכותית. עזיבתה מגיעה לאחר רצף עזיבות מטריד מצד בכירים נוספים, מה שמעלה שאלות לא פשוטות על עתידה של OpenAI – חברה שהייתה (ועדיין) סמל של חדשנות טכנולוגית פורצת דרך, אך נראה שכעת עוברת שינויים פנימיים שלא כולם מרוצים מהם. האם מדובר בבריחת מוחות שתוביל להתרסקות או אולי פשוט שינוי כיוון תאגידי שמתעדף רווחים וריצה מהירה קדימה על פני אידיאלים נעלים יותר?

 

עזיבתה של מוראטי, שהתפרסמה בפוסט שפרסמה מוראטי ברשת החברתית X, מדגישה את תחושת הכבוד וההערכה כלפי צוות OpenAI, אך משאירה אחריה שאלות רבות לגבי מה שמתרחש מאחורי הקלעים. אם מדובר במהלך מתוכנן או חלק מגל עזיבות מדאיג שמטלטל את הנהגת החברה.

 

ציוץ העזיבה ב-X

הציוץ והמכתב המקוריים. לקריאת הגרסה המתורגמת של המכתב בעברית, לחצו פה.

הציוץ והמכתב של מירה מוראטי

הציוץ והמכתב של מירה מוראטי

 

ציוץ התשובה של אלטמן

לאחר הודעת העזיבה של מירה מוראטי, סם אלטמן הגיב על גבי הציוץ של מירה בציוץ משלו, בו הביע את תודתו העמוקה לתרומתה הרבה ל-OpenAI ולמשימתה. אלטמן הדגיש את ההשפעה העצומה של מוראטי על החברה, וציין את הכרת תודתו לא רק על מה שסייעה לבנות ולהשיג מבחינה מקצועית, אלא גם על התמיכה האישית והחיבה שהעניקה לו במהלך התקופות הקשות. הוא ציין שהוא נרגש לראות מה יהיו הצעדים הבאים של מוראטי בקריירה שלה, וכי בקרוב ימסרו פרטים נוספים על תוכניות המעבר, אך לעת עתה הוא ביקש להתמקד בהבעת תודה והוקרה על עבודתה.

 

הציוץ המקורי של אלטמן:

 

התשובה של אלטמן למוראטי

התשובה של אלטמן למוראטי

 

עד כמה כנה התשובה שלו? מה באמת קרה שם בחדרי חדרים? הייתי שמח להיות זבוב על הקיר הזה, אבל אין לי ספק שבשבועות הקרובים המידע הזה יצוף וישפוך עוד קצת אור על סיבת העזיבה האמתית ועל מערכת היחסים שהייתה בין אלטמן למוראטי, בדגש על התקופה שלאחר האיוש של מוראטי את תפקיד המנכ”לית הזמנית (תקופת הניהול הקצרה בהיסטוריה של OpenAI) וכל מה שקרה אחר כך.

 

התרומה האדירה של מוראטי ל-OpenAI

מוראטי, ששיחקה תפקיד מרכזי בפרויקטים כמו ChatGPT, DALL-E, ו-Codex, הביאה את OpenAI לקדמת הבמה הטכנולוגית העולמית. היא גם הובילה את פיתוח המודל המצוין GPT-4o וכמובן הטכנולוגיות המהפכניות החדשות של OpenAI, כמו מודל o1 ש”חושב לפני שהוא עונה”, או הסייען הקולי החדש והמתקדם שנפתח לשימוש נרחב שלשום. לאורך השנים היא לא חששה לעורר מחלוקות, כולל אמירות פרובוקטיביות כמו זו שהציעה כי משרות יצירתיות עשויות להיעלם, כי “אולי הן לא היו צריכות להיות שם מלכתחילה”. 

 

ראוי גם לציין את התקופה הקצרצרה בה שימשה כמנכ”לית זמנית לאחר הדחתו השערורייתית של סם אלטמן מכס המלכות (וחזרתו השערורייתית לא פחות למשרת המנכ”ל מספר ימים לאחר מכן). אך למרות הצלחותיה, עזיבתה מגיעה דווקא בתקופה קריטית עבור החברה, כאשר היא עוסקת בגיוס מיליארדים ומכוונת לשווי מוערך של 150 מיליארד דולר, כשהמתחרות שלה (כן אנטרופיק, אנחנו מדברים עליך) נושפות בעורפה. זהו בדיוק הזמן שבו נדרשת הנהגה יציבה וחזקה שתוביל את החברה, מה שהופך את העזיבות האחרונות ליותר מדאיגות.

 

האם מדובר במגמה מדאיגה או התפתחות טבעית של ארגון שמחליף את כוח האדם שבו כדרכן של חברות גדולות? אתם תחליטו – הנה סקירה של הפורשים המרכזיים בתקופה האחרונה.

 

מירה מוראטי | Credit: OpenAI

מירה מוראטי | Credit: OpenAI

 

זה הזמן לשבתון?! גרג ברוקמן בטן-גב

אחד הסימנים הדמאיגים שמעלה סימני שאלה בנוגע למצב החברה הוא עזיבתו הזמנית של גרג ברוקמן (Greg Brockman), נשיא OpenAI ואחד המייסדים. באוגוסט 2024, הודיע ברוקמן שהוא יוצא לשבתון עד סוף השנה. שבתון מסוג זה, במיוחד בתעשייה הטכנולוגית, יכול לסמן דברים רבים – מרצון להתאוורר ועד הכנה לפרישה סופית. אין ספק שהעזיבה של ברוקמן מצטרפת לגל עזיבות שגורם לרבים לתהות על הכיוונים האסטרטגיים של OpenAI ועל היכולת שלה לשמר את רף המצוינות והחדשנות אל מול נשירת הון אנושי איכותי.

 

ג’ון שולמן עזב לטובת המתחרים

אם העזיבה של מוראטי וברוקמן לא הייתה מספיק מטלטלת, ג’ון שולמן (John Schulman), חוקר בכיר וממייסדי החברה (שהוקמה ב-2015), החליט לעזוב לטובת היריבה אנטרופיק (Anthropic). שולמן, שבתחילת 2024 הוכרז כמדען הראשי שיהיה אחראי על תחום הבטיחות ב-OpenAI, לא נותר זמן רב בתפקיד הזה, ועבר לעבוד על הבטחת בטיחות הבינה המלאכותית דווקא בצד המתחרה. אנתרופיק, חברה שגדלה בקצב מהיר בשנים האחרונות, נראית כמו המקום שבו שולמן רואה את החזון המקורי של הבינה המלאכותית מתגשם. הוא ציין כי הסיבה לעזיבה היא “הרצון להעמיק את ההתמקדות בפיקוח על מערכות AI ולפתוח בפרק חדש בקריירה”, ואכן אנטרופיק שמה דגש בולט על פיתוח אחראי ובטיחות.

 

פיטר דנג עזב גם הוא

פיטר דנג (Peter Deng), ששימש כ-Head of Product, עזב גם הוא את OpenAI השנה. דנג, היה אמון על הפיכת טכנולוגיות ה-AI המתקדמות של OpenAI לכלים שניתנים לשימוש יומיומי, לטובת פתרון בעיות בעולם האמיתי.

 

המדריכים תמיד חינמיים, אבל אם בא לכם להתמקצע - יש גם קורס מקיף לבינה מלאכותית - GenAI Master
קורס מאסטר בבינה מלאכותית Master GenAI

 

האבדה הגדולה מכל! איליה סוצקבר, המוח שמאחורי ChatGPT מקים חברה חדשה

איליה סוצקבר, אחד ממייסדי OpenAI והמדען הראשי לשעבר, היה דמות מפתח בהפיכת החברה לאחת מהכוחות המובילים בתחום הבינה המלאכותית. אבל אחרי כמעט עשור של פעילות פורצת דרך, במאי 2024, הודיע במפתיע על עזיבתו. העזיבה של סוצקבר, שהתרחשה בסמוך להשקת מודל GPT-4 Omni ולכנס הפיתוח השנתי של גוגל, כמעט ונבלעה בין האירועים הגדולים בעולם הטכנולוגיה, אך המשמעות שלה עמוקה. סוצקבר, שנחשב למוח שמאחורי ChatGPT והפיתוחים המרכזיים של OpenAI, עזב בעקבות חילוקי דעות עמוקים עם המנכ”ל סם אלטמן. בעוד סוצקבר התמקד בפיתוח בינה מלאכותית אחראית ובטוחה, אלטמן שם דגש על מסחור טכנולוגיות ופיתוחים מהירים, לעיתים על חשבון בטיחות ואחריות חברתית.

 

השסע בין סוצקבר לאלטמן התחיל להיווצר כבר לפני מספר שנים, כאשר OpenAI החלה להתמקד במסחור רחב של מוצריה, כולל שיתופי פעולה עם מיקרוסופט והצעת שירותים מבוססי AI לקהל רחב יותר. סוצקבר הביע ספקות בנוגע להתמקדות יתר במוניטיזציה של המודלים, במיוחד כאשר מדובר בטכנולוגיה כל כך מורכבת ועתירת סיכון כמו GPT. לפי דיווחים שונים, הוא היה תומך מרכזי בהחלטת דירקטוריון OpenAI להדיח את סם אלטמן מתפקידו כמנכ”ל בנובמבר 2023, אך בעקבות חזרתו המתוקשרת של אלטמן לתפקידו, היה ברור שסוצקבר כבר לא רואה את עתידו ב-OpenAI.

 

אחרי עזיבתו, סוצקבר לא נח על זרי הדפנה והקים חברת AI חדשה בשם Safe Superintelligence (SSI), שמטרתה המוצהרת היא לפתח בינה מלאכותית “סופר-אינטליגנטית” בטוחה ואחראית. החברה החדשה, שפועלת משני מוקדים – פאלו אלטו ותל אביב, כבר הצליחה לגייס מיליארד דולר ממשקיעים מובילים. SSI מתמקדת בפיתוח מערכות AI על-אנושיות, תוך שמירה על בטיחות ואתיקה, ומאמינה שהגישה לבטיחות וליכולות צריכה להתקדם במקביל. כיום שווי החברה מוערך בכ-5 מיליארד דולר, והיא מציבה תחרות ישירה ל-OpenAI. לחברה, אגב, קשר ישראלי מובהק. מעבר להקמת מרכז פיתוח בישראל, לצד סוצקאבר, שנולד בברית המועצות לשעבר, עלה לישראל בילדותו ואף למד באוניברסיטה הפתוחה, תמצאו שני “דניאלים”: החוקר דניאל לוי ודניאל גרוס – משקיע פעיל בתחום הבינה המלאכותית, בין היתר בחברות כמו Uber, GitHub, ו-Perplexity.ai.

 

יאן לייק: עוד עזיבה כואבת בתחום הבטיחות

אל סוצקבר מצטרף יאן לייק (Jan Leike), שהיה ראש צוות הבטיחות ב-OpenAI והתמקד בפרויקט Superalignment, שנועד להבטיח שמערכות AI עתידיות יפעלו בהתאם לערכים אנושיים. לייק, בדומה לסוצקבר, הביע חילוקי דעות עם הנהגת OpenAI, במיוחד בנוגע לסדרי העדיפויות של החברה וההזנחה לדעתו של תחום הבטיחות למען פיתוחים מסחריים מהירים. לייק הביע דאגה כי החברה לא משקיעה מספיק משאבים בהכנה לדורות הבאים של המודלים ובשמירה על בטיחותם. הוא אף ציין כי הרגיש כאילו הוא “מפליג נגד הרוח” בניסיונו להבטיח את הבטיחות של הטכנולוגיות החדשות שהחברה מפתחת. עזיבתו של לייק רק מחזקת את השאלה לגבי המסלול שבו OpenAI בחרה, והאם היא מתרחקת מהחזון המקורי של פיתוח בינה מלאכותית אחראית ובטוחה.

 

הנהגת OpenAI

דרים טים – הנהגת OpenAI והמוחות שמאחורי המהפכה. במרכז – איליה סוצקבר וסם אלטמן | Credit: Ilya Sutskever X Profile

 

הלן טונר וטשה מקאולי מציפות טענות על תרבות רעילה

הלן טונר (Helen Toner) וטשה מקאולי (Tasha McCauley) היו חברות בדירקטוריון של OpenAI עד לעזיבתן בנובמבר 2023, בעקבות הפיטורים הזמניים של סם אלטמן והחזרתו המהירה לתפקיד המנכ”ל. הן היו חלק מקבוצה בדירקטוריון שהביעה חשש מהקצב המהיר של פיתוח ה-AI ב-OpenAI וטענו כי אלטמן מתעלם מהסיכונים הפוטנציאליים הכרוכים בכך, במיוחד בהיבטי בטיחות ואתיקה. החלטת הפיטורים עוררה סערה רחבה, כשעובדים רבים איימו להתפטר אם אלטמן לא יוחזר. לאחר משא ומתן, הוחלט להחזיר את אלטמן לתפקידו, כחלק מההסכם עזבו טונר ומקאולי את הדירקטוריון, כדי להחזיר את השקט לחברה.

 

מה באמת קורה ב-OpenAI?

עזיבתה של מירה מוראטי אינה הבעיה היחידה איתה OpenAI מתמודדת. בשנה האחרונה, כפי שהרחבנו מעלה, כמה מחברי צוותי הבטיחות של החברה עזבו, מה שמעלה תהיות לגבי היכולת של OpenAI לשמור על סטנדרטים אתיים ובטיחותיים. כאשר האנשים שאמורים לפקח על פיתוח טכנולוגיות הבינה המלאכותית עוזבים, זה לא סימן טוב. קשה שלא לחשוב שמדובר בסימן לכך שמשהו עמוק השתנה בתרבות הארגונית של OpenAI, שאולי שמה את הרווחים מעל הבטיחות. במקביל, החברה החלה לגייס עובדים חדשים לתפקידים בכירים כמו סמנכ”ל כספים ומנהל מוצר ראשי, אבל עם כל כך הרבה עזיבות במשרות קריטיות אחרות, גיוסים אלו נראים כמו ניסיון נואש לכסות על חורים הולכים ומתרחבים ברשת הניהולית של החברה.

 

בינה לתועלת האנושות… או שלא…

כש-OpenAI הוקמה, היא הייתה מעין מלכ”ר – מעבדה מחקרית עם חזון אידיאליסטי לשפר את האנושות באמצעות בינה מלאכותית, והצהרות על שיתוף ידע (גם שם החברה עצמה – Open AI – מרמז על חזון ראשוני זה). בשנים האחרונות, כך נטען, החברה מתרחקת מהחזון הזה. כפי שניתן לראות, היא עוברת תהליך של שינוי מבני, שמבקש להגדיל את הרווחים ולמשוך משקיעים נוספים. המעבר הזה מעלה חששות מוסריים לגבי העתיד של הבינה המלאכותית. האם זה באמת עדיין על שיפור האנושות, או שמא מדובר בעוד מהלך עסקי שמטרתו למקסם רווחים ולספק תשואה גבוהה למשקיעים? המסר כאן ברור: אפילו האנשים שהיו במרכז הפיתוחים של OpenAI כבר לא מאמינים בכיוון שהיא לוקחת.

 

הציוץ המרושע של אילון מאסק

ובנימה של הומור עוקצני – גם אילון מאסק הצטרף לחגיגה עם ציוץ מרושע.

 

הציוץ המרושע של אילון מאסק

הציוץ המרושע של אילון מאסק

 

אילון מאסק משווה את אלטמן ל”ליטל פינגר” (אצבעוני) – הדמות המפורסמת של הלורד הנכלולי, המניפולטיבי והערמומי מ”משחקי הכס” – פטייר בייליש (Petyr Baelish). התמונה המקורית (שנערכה עם AI להסרת הבכירים מלבד אלטמן) נוצרה על-ידי המשתמש @levelsio ושותפה מחדש על ידי מאסק. הכיתוב מרמז שאלטמן מצליח לדחוק צעד אחר צעד את כל מי שמאיים עליו – הצמרת הניהולית והטכנית של OpenAI. בתמונה שמופיעה בציוץ, רואים את גרג ברוקמן, מירה מוראטי, סם אלטמן ואיליה סוצקבר – מתוך הארבעה נותר רק אחד – אלטמן, המנכ”ל. שלושה מהם שותפים-מייסדים (אלטמן, ברוקמן וסוצקאבר), ואילו מוראטי הצטרפה ב-2018 כחוקרת, ומאוחר יותר מונתה למנהלת הטכנולוגית הראשית (CTO).

 

ההקשר התרבותי: “ליטלפינגר” נודע כדמות ערמומית, חכמה ותחבולנית, שמניעה מניפולציות מאחורי הקלעים להשגת כוח ושליטה, לרוב על חשבון אחרים. על ידי השוואת סם אלטמן לדמות זו, מאסק רומז כי אלטמן פועל בצורה תחבולנית ואולי אף בוגדנית בתוך OpenAI, ככל הנראה בהתייחס לשינויים בהנהגת החברה, להדחתו הקודמת והחזרתו לתפקיד המנכ”ל, ולביקורת שקיבלה החברה מהבכירים שעזבו. מאסק, שכבר התבטא בעבר בנוגע ליחסיו המורכבים עם OpenAI ועם סם אלטמן, משתמש כאן בהשוואה תרבותית כדי להצביע על ביקורת כלפי התנהלותו של אלטמן – אולי במרומז על כך שהאסטרטגיה שלו מונעת משיקולים אישיים ומניפולטיביים יותר מאשר אידיאליסטיים.

 

גם “התות” אשם!

פרויקט Strawberry (לשעבר מודל Q*), שנחשף לבסוף כמודל o1, קשור גם הוא קשר הדוק לטענות כלפי חוסר שקיפות, פיתוח מהיר, והחששות לגבי הבטיחות והאחריות. במהלך הפיתוח, הפרויקט הוצג כסודי ביותר, ורבים מחברי הקהילה הטכנולוגית ומומחי ה-AI ניזונו משמועות מעורפלות וציוצים מסתוריים ב-X. שמועות אלו כללו דיווחים על שיתופי פעולה אפשריים עם גופי ממשל כמו ה-FBI, מה שהגביר את החרדות לגבי השימוש בטכנולוגיה, במיוחד אם היא תשמש לאכיפת חוק או פעולות מודיעין.

 

היעדר מידע מסודר ושקיפות מצד OpenAI הוביל לריבוי ספקולציות, חלקן סביב העוצמה הפוטנציאלית של המודל, שנחשב למפחיד אפילו בתוך החברה עצמה. בתוך OpenAI, פיתוח מהיר של מודלים כמו o1 יצר מחלוקות פנימית, כשקולות בכירים, העלו טענות שהחברה מתעלמת מנושאי בטיחות, שהרצון להוביל את השוק גרם לה להתעלם משיקולי בטיחות קריטיים ולהתקדם מהר מדי עם הפיתוחים. שמודלים עוצמתיים עם הסקה רב-שלבית כמו o1, אולי לא צריכים להיות משוחררים לשימוש הציבור הרחב ללא מחקר מעמיק יותר על ההשלכות הפוטנציאליות של השימוש בהם, ועל פוטנציאל הנזק וההרס שלהם בידיים של גורמים זדוניים.

 

פיתוח מהיר זה, לטענת המבקרים ולטענת חלק מהבכירים שעזבו, לא התחשב מספיק בהשלכות אפשריות, והחברה לא נקטה באמצעי זהירות מספקים לאיתור בעיות אבטחה או שימושים פוטנציאליים לרעה. התחושה של רבים שהחברה מתעדפת מהירות על פני בטיחות ואחריות אתית, מהווה בעיניהם איום על החברה ועל הציבור הרחב. המחלוקות סביב פרויקט o1 ו-Q* מדגישות את הקונפליקט המוכר בין חדשנות מהירה ורצון להוביל טכנולוגית, לבין הצורך בהגנה על הציבור ושמירה על סטנדרטים אתיים גבוהים בתחום כה מתקדם ורב עוצמה כמו בינה מלאכותית.

 

לאן OpenAI הולכת מכאן?

העזיבות האחרונות, במיוחד של מירה מוראטי, מצביעות על כך ש-OpenAI עוברת תהליך קשה של שינוי פנימי. השאלה הגדולה היא האם השינויים האלו יובילו את החברה קדימה או יגרמו לה להתרסק. עזיבתם של בכירים רבים, ביחד עם המורכבות הגוברת של ניהול טכנולוגיות AI אתיות, יוצרים ענן של אי ודאות סביב העתיד של OpenAI. החברה ניצבת בפני אתגרים מורכבים יותר מאי פעם – בין אם זה שמירה על מעמדה כמובילה טכנולוגית, התמודדות עם אתיקה ורגולציה, או שמירה על עובדים בכירים שיאמינו בכיוון שהיא הולכת אליו. השינויים הפנימיים האלו יכתיבו את ההצלחה העתידית של OpenAI, והשאלה האמיתית היא האם היא עדיין החברה שתשנה את העולם – או רק תאגיד ענק נוסף שרודף אחרי רווחים.

רוצים להתמקצע?

בואו ללמוד איתנו בינה מלאכותית בקורס המקיף, העשיר והמבוקש בשוק. הצטרפו לאלפים הרבים שכבר עברו את הקורסים והסדנאות שלנו. פרטים והרשמה באתר.

לקבלת הנחה במחיר הקורסים – הזינו את קוד הקופון LETSAI
הישארו מעודכנים

רוצים לקבל עדכונים בלייב? רוצים מקום בו אתם יכולים להתייעץ עם מומחי AI, לשאול שאלות ולקבל תשובות? רוצים לשמוע על מבצעים והטבות לכלי ה-AI שמשנים את העולם? הצטרפו לקהילות ה-AI שלנו.

 

 

אפשר גם להרשם לניוזלטר שלנו

 

רוצים הרצאה או ייעוץ של אביתר אדרי?
השאירו פרטים ונשמח לחזור אליכם עם המידע הרלוונטי
אולי יעניין אותך גם...
guest
0 תגובות
Inline Feedbacks
צפה בכל התגובות

תפריט נגישות

תוצאות נוספות...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

רעידת אדמה נוספת ב-OpenAI: מירה מוראטי, ה-CTO פורשת