ב־1 במאי 2024 הציגה ממשלת אוקראינה את ‘ויקטוריה שי’ (Victoria Shi), דוברת רשמית שאינה בשר ודם. למעשה מדובר באווטר דיגיטלי המבוסס על טכנולגיית בינה מלאכותית. לוויקטוריה מראה אנושי ריאליסטי במיוחד, והיא נשמעת ומתנהגת ממש כמו דוברת אנושית. לפי הפרסום, מטרתה לשמש כדוברת רשמית של משרד החוץ האוקראיני. צעד זה הוא אבן דרך טכנולוגית חדשנית בזירה הדיפלומטית העולמית ובגזרת הנגשת שירותים ומידע בעזרת טכנולוגיות ג’נרטיביות.
אבל לפני הכול – הישארו מעודכנים! הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו ולא תפספסו שום עדכון, חידוש או מידע על כלי חדש שיוצא.
ממליצים לכם להצטרף גם לקהילות ה־AI של LetsAI בוואטסאפ ובטלגרם. רוצים לשמוע על הקורסים וסדנאות ה־AI שלנו? לחצו פה.
הציוץ הראשון של ויקטוריה בחשבון ה־X של משרד החוץ האוקראיני
👋 Meet Victoria Shi — a digital representative of the MFA of Ukraine, created using AI to provide timely updates on consular affairs!
For the first time in history, the MFA of Ukraine has presented a digital persona that will officially comment for the media. pic.twitter.com/KTtuCVR1ku
— MFA of Ukraine 🇺🇦 (@MFA_Ukraine) May 1, 2024
למה צריך דוברת AI?
בעולם שבו אנו עדים למשפיעני AI שמגלגלים מאות אלפי יורו בחודש, לשחקני AI שמככבים בסרטים שמעולם לא צולמו, ולסוכנים ג’נרטיביים שנותנים שירותים או מבצעים פעולות שמייתרות בני אנוש, אין פלא שמדינה שנמצאת במלחמה תבחר בפתרון טכנולוגי נוח, זמין, זול ואיכותי. בשנה האחרונה תעשיית האווטרים הדיגיטליים עשתה קפיצת מדרגה דרמטית. הם נראים ריאליסטיים לגמרי ונשמעים ממש כמו בני אדם רגילים. חברות כמו מיקרוסופט מראות את העתיד – למודלים כמו VASA-1 יש יכולת לשוחח בזמן אמת ללא השהייה או זמן תגובה. שבבי LPU של חברת Groq הם עוד צעד לכיוון הנכון שבו נוכל לדבר עם מכונות, והן גם יענו לנו בזמן אמת. לכל זה תחברו יכולות של אמפתיה ואינטליגנציה רגשית בדומה ליכולות של EVI, הבוט האמפתי הראשון בעולם, ותעטפו הכול בעטיפה יפה בדמות האווטרים הדיגיטליים של Heygen, של D-ID או של Synthesia, והינה – יש לנו פלטפורמת AI שמחקה פעילות אנושית ומתנהלת בעולם בצורה טבעית, ‘אנושית’ ולתועלת האנושות.
החזון שתיארתי מעלה עדיין לא כאן. אבל הוא קרוב; קרוב מאוד. הטכנולוגיה כבר קיימת, צריך רק לחבר אותה. ויקטוריה שי אינה סוכן ג’נרטיבי שאומן על מאגרי ידע ויודע להגיב אינטואיטיבית בזמן אמת לפניות של כתבים או של גורמי חוץ. זו לא מטרתה. אבל היא עושה משהו אחר – היא סמל; היא ייצוג של קדמה, של מערביות ושל נאורות; היא דוגמה לשימוש בטכנולוגיה מיטיבה; היא ייצוגית ומדויקת – אין לה פליטות פה, ואי אפשר להתקיל אותה. וזה מוביל אותי לשאלה הבאה: אז למה צריך את כל זה?
למה צריך סוכני וסייעני AI?
למה צריך משפיעני AI?
למה צריך דוברי AI?
לטענת משרד החוץ האוקראיני, יש בדוברת ג’נרטיבית הרבה תועלת!
השימוש בדוברת AI שמושתתת על אווטר דיגיטלי מבוסס בינה מלאכותית כמו ויקטוריה שי מאפשר לצוותי משרד החוץ לחסוך זמן ומשאבים יקרים. הדוברת הווירטואלית תגיש בצורה מדויקת ואוטומטית את ההודעות והדיווחים שכותבים אנשי צוות משרד החוץ ותשמור על רמה גבוהה ביותר של מקצועיות ואיכות, כך אומרים האוקראינים. דובר אנושי יודע לדבר במספר שפות (במקרה הטוב), אבל ויקטוריה יכולה לדבר במגוון רחב של שפות. והיא תמיד תיראה ותישמע אותו דבר ללא קשר לשפה שבה היא מדברת. היא יכולה גם לדבר מכל לוקיישן. ליוצרים שלה יש שליטה מוחלטת על הפריים, והם יכולים לשנות את הרקע, את הלבוש וכמובן את הטקסט. אפשר ליצור מכל מקום ובכל זמן סרטון הסברה שנראה מצוין, מדברר את המסרים ההסברתיים והדיפלומטיים הרלוונטיים, ונוצר במעט מאוד מאמץ, עלות והשקעה. והאיכות בהחלט מרשימה – ויקטוריה מאופיינת במראה מרשים, מפורט וטבעי במיוחד, המדמה בהצלחה רבה דמות אנושית אמיתית. הממשק הגרפי המתקדם שלה מאפשר תזוזות חלקות ונאמנות למציאות של ידיים וראש, וזה מגביר את החוויה האנושית והמשכנעת שהיא נותנת לצופים.
שפטו בעצמכם – ויקטוריה שי; מתוך ערוץ היוטיוב של משרד החוץ האוקראיני
למה דווקא Victoria Shi?
השם שניתן לדוברת הוא ויקטוריה שי; שמה נגזר משילוב המילים ניצחון ובינה מלאכותית בשפה האוקראינית. היא נוצרה בדמותה ובקולה של הזמרת, כוכבת הריאליטי והשחקנית האוקראינית רוזאלי נומברה (Rosalie Nombre), ילידת העיר דונצק (Donetsk) שבמזרח אוקראינה, עיר שנכון להיום נמצאת בשליטה רוסית. בסרטון שפורסם מספרת ויקטוריה שהיא נוצרה בידי צוות משרד החוץ האוקראיני בעזרת בינה מלאכותית ושהיא אינה אדם אמיתי; שהמראה והקול שאתם רואים ושומעים אינם אמיתיים אלא נוצרו באמצעות AI. היא מספרת שתפקידה, בין השאר, הוא לתת מידע עדכני ומהימן בנושאי הסברה ושירותים קונסולריים לאזרחי אוקראינה השוהים ברחבי העולם. היא תיתן מידע לעיתונאים על אודות פעילות הקונסולים האוקראינים בהגנה על הזכויות ועל ענייניהם של אזרחי אוקראינה ברחבי העולם ובאופן כללי תנסה להיות הפנים והקול של ההסברה האוקראינית כלפי העולם בכלל והמערב בפרט. היתרונות שעולים מהסרטון ברורים!
- נגישות וזמינות: הנגשת מידע קונסולרי לציבור הרחב ללא מגבלות זמן ומקום.
- מהירות ודיוק: העברת מידע מדויק ועדכני בזמן אמת.
- שקיפות: הגברת השקיפות של משרד החוץ בפעולותיו למען אזרחי אוקראינה השוהים ברחבי העולם.
- חדשנות: הצגת הפנים החדשות של משרד החוץ תוך כדי שימוש בטכנולוגיות מתקדמות.
הקול הרשמי של משרד החוץ האוקראיני
הרבה נכתב על מלחמת אוקראינה־רוסיה ועוד ייכתב. העימות הצבאי המדמם הזה הוא פצע פתוח ביבשת אירופה שחשבה שעידן המלחמות מאחוריה. גם בגזרת ה־AI והחדשנות הביאה מלחמה זו שלל פיתוחים, שיטות לחימה וכלים: כטב”מים מתאבדים, שימוש נרחב ברחפנים, מערכות AI לפיקוד ולשליטה וכמובן שימוש נרחב בתקשורת ובמדיה החברתית. יש המכנים את המלחמה הזאת ‘מלחמת ה־AI הראשונה’. השקתה של ויקטוריה שי הוא ההמשך של המגמה הזאת – פתרונות טכנולוגיים חכמים ויעילים שעושים מהר, בזול ובקלות את מה שבעבר היה מצריך צוותי הפקה שלמים (במאי, צלם, שחקנית, דוברת, מלבישה, מאפרת, תאורן וכן הלאה). זו דוגמה מצוינת לייעול תהליכים באמצעות טכנולוגיית AI – בינה מלאכותית בשירות הדיפלומטיה וההסברה.
אבטחה, מהימנות ואמינות
בדיוק כפי שקל לייצר אווטר דיגיטלי מדבר, קל גם להעתיק אותו ולזייף אותו. באמצעים יחסית פשוטים (שימוש בקובצי וידאו והקלטות קוליות) אפשר לבנות מודל קול של ויקטוריה ולייצר דמות דיגיטלית זהה שתיראה ותישמע כמוה. כמו במלחמה גם פה יש מרוץ חימוש – לו ירצה הצד השני, הוא יוכל בקלות לייצר תכני פייק ניוז ותעמולה שקרית כדי למצב את דעת הקהל ולשנות תודעה. אני יכול בקלות לדמיין איך סרטון מזויף של ויקטוריה יכול להיעשות ויראלי בתוך שניות; פשוט שותלים לה בפה את הטקסט הלא נכון, והופ – יש לנו משבר דיפלומטי־הסברתי.
כל מה שתיארתי מעלה לא זר או רחוק לצד השני; כן כן רוסיה, אני מסתכל עליך. רוסיה יצאה בעבר עם שלל קמפיינים לשינוי תודעה בקנה מידה נרחב (הבחירות בארצות הברית הן רק קצה הקרחון). כדי להבטיח את אמינות דבריה של ויקטוריה ולמנוע זיופים דיגיטליים מצורף קוד QR לכל סרטון רשמי שלה. הקוד מוביל להצהרות הרשמיות באתר האינטרנט של משרד החוץ האוקראיני. באוקראינה מקווים שכך הציבור יוכל לאמת את המידע שנתנה הדוברת הווירטואלית.
AI בשירות הדיפלומטיה
ויקטוריה שי היא חלק ממהלך כולל של משרד החוץ האוקראיני ליישום טכנולוגיות מתקדמות המבוססות על בינה מלאכותית, שנועדו לחזק את יכולותיו ולקפוץ קפיצת מדרגה טכנולוגית שטרם נראתה בשירות דיפלומטי אחר בעולם. מעבר לכך, היא הצצה לעתיד שבו עוד ועוד ממשלות, ארגונים וחברות ייעזרו בכלי AI כדי לשפר ולייעל את התנהלותם. זוהי מגמה שצפויה להתחזק מאוד, ומי שידע לגרום לבינה המלאכותית לעבוד בשבילו או במקומו, יצליח לנצל את ההזדמנויות שהעולם החדש מציע.
קורס בניית אווטרים ויצירת סרטים עם AI
קורס מקיף שכולל עשרות שיעורים מוקלטים, מדריכים כתובים, מפגשי לייב זום אחת לשבוע – לפרטים ולהרשמה.