לפעמים אנחנו נתקלים בתמונות ישנות של משפחה, חברים או לקוחות – תמונות עם וותק של שנים ולעיתים אף עשרות שנים. היום בעזרת בינה מלאכותית וכלי עיצוב גרפי קלאסיים כמו פוטושופ אפשר להגיע מהר ובקלות לתוצאות טובות. קבלו מדריך קצר לשחזור תמונות ישנות, לצד כלי AI משלימים שייקחו את התוצר הסופי צעד אחד קדימה. במדריך נלמד להשתמש במברשת ההסרה של פוטושופ (Remove Tool), בפילטרים הג’נרטיביים החכמים של פוטושופ (Neural Filters), בג’נרייטיב פיל (Generative Fill) ואף בכלים חיצוניים כמו וידמור (Vidmore).
אבל לפני הכל – הישארו מעודכנים! הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו ולא תפספסו שום עדכון, חידוש או מידע על כלי חדש שיוצא…
ממליצים לכם להצטרף גם לקהילות ה-AI של LetsAI בוואטסאפ ובטלגרם. רוצים לשמוע על הקורסים וסדנאות ה-AI שלנו? לחצו פה.
* סרטון הילוך מהיר של תהליך עיבוד ושחזור התמונה המוצגת במאמר זה. להעמקה בשיטות, ראו שלבים מטה.
* אגב, גם את המוזיקה לסרטון זה יצרתי עם בינה מלאכותית בעזרת סונו (SUNO) – מוזמנים לקרוא על הכלי המדהים הזה במדריך הקצרצר הבא.
שלבי ריטוש, עיבוד ותיקון תמונות עם כלים ג’נרטיביים
להלן עיקרי השלבים:
- בשלב הראשון נרצה לעשות טיפול מאקרו בפגמים, שריטות וסימני הגיל של התמונה שהתיישנה. לשם כך נכנס לתיקון ראשוני לפוטושופ ונפעיל את ה-Neural Filters (נבחר בפילטרים של הסרת שריטות ותיקון פגמים). להפעלת הפיצ’ר, לחצו על לשונית Filter ואז בחרו ב-Neural Filters. שימו לב לא להגזים עם עוצמת הפלאגאינים שכן ככל שהאפקט גדול יותר הוא עלול להתרחק מהמקור ולשנות את מאפייני התמונה.
הפילטרים החכמים של פוטושופ – Neural Filters
- הפילטרים החכמים שרלוונטיים לנו לטובת ריטוש (תיקון פגמים) ברמת מאקרו הם Photo Restoration, בדגש על הסליידר שבתוכו ששולט על הסרת שריטות (Scratch Reduction). בתוך פילטר זה תמצאו שני סליידרים נוספים ששולטים בג’ינרוט מחודש של הפנים ותיקון פגמים בפנים אנושיות (Enhance Face), לצד סליידר נוסף ששולט בשיפור כללי של התמונה (Photo Enhancement). ממליץ להשאיר שני סליידרים אלו על ערך באזור של 50 (פלוס מינוס) וכל הזמן לבחון את השפעת הפילטר על תמונת המקור. בתחתית המסך תמצאו כפתור נוסף עם הכותרת Output. כפתור זה מאפשר לכם לבחור איך הפילטר ייושם בפועל על השכבה עם תמונת המקור. תוכלו לבחור שהשינוי יבוצע על שכבה חדשה, על מסמך חדש אבל לדעתי האופציה הטובה ביותר היא Smart Filter. כמו כן, לחיצה על Adjustments תפתח אפשרויות רבות נוספות כמו הסרת רעש (על סוגיו השונים).
* צילום מסך של פילטר Photo Restoration – התרכזו בסליידר התחתון של Scratch Reduction ושחקו איתו עד שתגיעו לתוצאה משביעת רצון. שמרו בשני הסליידרים האחרים על ערכים של סביבות 50. אם יש צורך פתחו את ההגדרות הנוספות וטפלו גם ברעש (Noise), מה שיגרום לתמונה להיראות פחות מפוקסלת/מלוכלכת ויותר חלקה.
* חשוב לדעת – פעמים רבות רעש הוא אפקט רצוי ומועיל. במקרים רבים אף נוסיף רעש באופן יזום כשכבת על שמעל כל השכבות האחרות, כדי “לאחות” את כל השכבות ולתת לכל העיבוד הגרפי שלנו מראה אחיד.
לפניכם עיבוד ראשוני של תמונה ישנה עם Photo Restoration. שימו לב שללא שום טכניקות מתקדמות הצלחנו להגיע לשיפור משמעותי ודרמטי בלחיצת כפתור אחת פשוטה. רוב השריטות הוסרו, הפנים תוקנו וכן הלאה. כמובן שזו עדיין לא תוצאה מושלמת, אבל היא בהחלט מרשימה ויכולה להיות נקודת פתיחה מצוינת להמשך העיבוד והריטוש.
* מימין: לפני ריטוש התמונה עם Neural Filters. משמאל – אחרי ריטוש התמונה.
- כדאי לדעת – בגלריית הפילטרים הג’נרטיביים החכמה הזו ישנם מגוון רחב של פילטרים:
החלקת פגמי עור (Skin Smoothing). הפילטר יזהה אוטומטית את הפנים בתמונה, יתקן או יחליק פגמים בעור הפנים ואף יסיר אלמנטים כמו אקנה וכן הלאה. גם פה ניתן לשלוט בעזרת סליידרים במידת העוצמה של הפילטר (טישטוש והחלקה).
* צילום מסך של פילטר Skin Smoothing בפוטושופ.
פילטר הדיוקן החכם (Smart Portrait) מאפשר לשנות את הבעות הפנים והרגשות של דמות, ואף להצעיר או לבגר אותה. ניתן לגרום לדמות רצינית לחייך, להיראות מופתעת או כועסת ועוד. ניתן לשנות את נראות השיער, כיוון הראש ואף לשנות את כיוון העיניים. אפשר גם לשנות את כיוון האור (זווית התאורה). פילטר משוגע!!
* צילום מסך של פילטר Smart Portrait בפוטושופ. שימו לב איך הזזה פשוטה של סליידר ה”שמחה” משנה את הבעת פניו של הבחור ממבע רציני לחיוך. מדהים!
פילטר העברת איפור (Makeup Transfer) מאפשר לכם לבחור שכבה ובה תמונה של בחורה (או גבר אם זה הקטע שלכם 😜), להעלות תמונת רפרנס של דמות עם איפור שברצונכם “להשאיל”, ואז להחיל את האיפור החדש על הדמות המקורית. ראו תמונה להמחשה.
* צילום מסך מתוך פילטר Makeup Transfer של פוטושופ. שימו לב איך הפילטר “מעביר” את האיפור מתמונת הרפרנס לתמונת המקור
ישנם עוד פילטרים חכמים רבים ב-Neural Filters של פוטושופ כמו סופר זום (Super Zoom) – אפסקיילר עוצמתי במיוחד שמאפשר להגדיל ולחדד תמונות בשניות, הסרת פגמי תמונות JPEG שנשמרו פעם אחר פעם והתפקסלו (JPEG Artifacts Removal), הפיכת תמונות שחור לבן לתמונות צבעוניות (Colorize), החלת שפה גרפית של תמונה אחת על אחרת (Style Transfer), התאמת גוון של תמונה אחת לגוון של שכבה אחרת (Harmonization) למשל במקרה בו תרצו ששכבה ובה יש פנים של אדם תתאים לשכבה שמאחוריה מבחינת גוון ותאורה, מיקסר הנוף (Landscape Mixer) מאפשר להחיל סגנון של תמונה אחת על תמונה אחרת (למשל – להפוך תמונה אביבית לתמונה חורפית), פילטר טשטוש עומק (Depth Blur) מאפשר לשלוט בעומק השדה (הזום) של תמונה וליצור אפקטים מדהימים של עומק סביבתי בתמונה, העברת צבעים מתמונה אחת לתמונה אחרת עם (Color Transfer) ועוד. תוכלו לקרוא ולראות דוגמות לכולם בלינק הבא.
ממליץ לכם בחום לבחון אותם ואת העולם המדהים של האפשרויות שהם פותחים בפניכם. אבל משום שמאמר זה עוסק בריטוש ותיקון תמונות ישנות, נתמקד בפילטרים החכמים שרלוונטיים לשיטת העבודה שלנו.
- בשלב זה, לאחר תיקון ראשוני, נשלח את התמונה ל”וידמור” (Vidmore). אפסקיילר מעולה שיש לו גם חבילה חינמית של 5 תמונות בחודש. מה שמיוחד בוידמור, זו העובדה שהוא גם מגדיל את התמונה, אך גם מחדד אותה. הוא יודע לג’נרט את הפיקסלים החסרים, להחליק את תווי הפנים והעור ולתקן פגמים.
* צילום מסך מתוך הממשק של וידמור: שימו לב איך הוא מגדיל את התמונה אך גם מחדד אותה ומשחזר את תווי הפנים.
- בשלב זה נחזיר את התמונה המוגדלת לפוטושופ לשחזור נוסף. הפעם נעבוד עם שני כלים: גנרייטיב פיל (Generative Fill) לג’ינרוט של אזורים שדורשים שחזור או “ציור מחדש”, וכלי ההסרה (Remove Tool) שמאפשר לתקן בשניות בעזרת לחיצת כפתור אחת פגמים בתמונה. הביטו בתמונה מטה, בה ניתן לראות איך מחקתי את הכתמים הלבנים ברקע של התמונה – ושוב, הכל בלחיצת כפתור. טיפ חשוב – לפני שאתם מתחילים לתקן, הקפידו ליצור שכבה חדשה שעליה יצויירו התיקונים ובנוסף – הקפידו לסמן בתפריט העילי את האופציה: Select all layers (ראו תמונה מטה).
* צילום מסך של כלי ההסרה בפוטושופ.
בתמונה של האשה המבוגרת היה צורך לתקן את העין השמאלית שלה (שהייתה עצומה בצורה מוזרה). בעזרת ג’נרייטיב פיל סימנתי רק את העין וביקשתי שיג’נרט מחדש “עין פתוחה” (מזכיר לכם שהכלים של אדובי מבינים עברית, וזה עוד פלוס רציני). להרחבה על השימוש עם Generative Fill קראו את המדריך הבא שהכנו לכם. חשוב לציין שהכלים הג’נרטיביים של אדובי נמצאים כבר בתוך הגרסה הרגילה של התוכנה ואין צורך לעבוד עם פוטושופ בטא. רק הקפידו שאתם עם גרסה מעודכנת, החל מגרסה 25.0 ומעלה.
* שימו לב לג’ינרוט המחודש של העין השמאלית של האישה המבוגרת עם ג’נרייטיב פיל.
- בשלב זה התמונה שלנו הגיעה למצב כמעט סופי, אבל רגע לפני שנסיים את העבודה, מומלץ לשלוח אותה להגדלה נוספת ב”וידמור” שתדייק שוב את כל התיקונים ו”תאחה” את התמונה, השכבות, והג’ינרוטים המחודשים. את התמונה המתוקנת אפשר להחזיר לפוטושופ ולשים כשכבה חדשה מעל השכבה הקודמת (זו ששלחנו לוידמור). לאחר שיש לנו שתי שכבות אחת מעל השנייה, מומלץ להוסיף מסכה לשכבה העליונה (זו שהגדלנו בוידמור) ולמחוק אותה לגמרי (כדי שלא יראו אותה). ניתן לבצע פעולה זו ע”י צביעה של כל המסכה בצבע שחור מוחלט. אם אתם לא יודעים לעבוד עם מסיכות, ממליץ לכם לקרוא את המדריך הבא של אדובי. ואז, בעזרת מברשת עם קצוות רכים ולאחר שבחרנו את הצבע הלבן, בוחרים את המסכה וצובעים עליה רק את האזורים שאנחנו רוצים “להחזיר”. אלו יהיו האזורים הגלויים של השכבה העליונה המוגדלת. הסיבה שאנחנו עובדים עם מסכה היא שלא תמיד התמונה המוגדלת טובה יותר מהתמונה ששלחנו להגדלה. לעיתים רק חלקים מסויימים בתמונה המוגדלת יהיו כאלה שאנחנו מעוניינים לשמור ורק אותם נהפוך לגלויים.
* התמונה המתוקנת הסופית. מימין: לפני שחזור, ריטוש ותיקון. משמאל: לאחר ריטוש התמונה עם הכלים הג’נרטיביים של אדובי.
- אבל למה לעצור פה? למה לא לצבוע את התמונה. נבחר בשכבה של תמונת השחור-לבן, נפעיל את ה-Neural Filters ונבחר בפילטר Colorize שיהפוך אותה לצבעונית. אם יש צורך בתיקונים, אפשר לעשות אותם עם ג’נרייטיב פיל. כדאי גם לתקן צבעים, קונטרסט, אור וצל וכדומה, עם שלל הכלים הקלאסיים של פוטושופ, בדגש כל Camera Raw. לוחצים על Ctrl+Shift+A. לעיתים כשנדרש חידוד נוסף, אפשר לשטח את כל שכבות התמונה (בעותק נוסף) וכך לשכפל את התמונה לשכבה חדשה. להפוך אותה לשחור לבן ואז ללחוץ על לשונית Filters, לבחור ב-Other, ושם לבחור ב-High pass. בחלונית שתיפתח לכם שחקו עם הסליידר עד שתתקבל תמונה בה רואים בעיקר קווי מתאר לבנים על רקע אפור כהה ופחות “כתמים” (אין פה חוקיות… שחקו עם זה עד שתהיו מרוצים). לאחר שתלחצו אישור, קחו את השכבה עם קווי המתאר, מקמו אותה מעל התמונה והעבירו אותה למצב Ovelay (מה שיגרום לקווי המתאר “לחדד” את תמונת המקור).
* צביעה מחדש של תמונת שחור-לבן עם פילטר Colorize.
מדו-מימד לתלת-מימד
- בונוס: רוצים להרשים את הלקוח? אפשר ליצור הדמיית עומק עם “ליה פיקס” (leiapix). כלי חינמי חמוד מאוד שמאפשר לתת לתמונת דו-מימד אשליית עומק ולהפוך אותה אותה לסרטון עם תנועה ותחושה של עומק ותלת-מימד.
* צילום מסך: הממשק של ליה פיקס.
צפו בסרטון הבא כדי לראות את התוצאה:
דגשים כלליים
שימו לב לכמה ערכים מובילים בטכניקות שחזור:
-
אסור להתבסס על כלי אחד בלבד. תמיד יהיה זיגזג בין מגוון כלים (לפעמים אחזיר את התמונה לכלי מספר פעמים בכמה סבבים).
-
כלי AI יכולים להיות עוצמתיים במיוחד, אבל לפעמים השילוב בטכניקות עריכה קלאסיות, שלרוב פשוט אין להן תחליף, עדיף בהרבה. כלי ה-ai שם רק כדי לתמוך ולחזק – הם לא פתרון קסם.
-
בכל שלב בתהליך חשוב לחזור למקור ולוודא שנשמר הדמיון ושה-AI לא לקח את התמונה למקום “יפה” יותר, אך פחות נאמן למקור. באותה נשימה – מקמו שכבה של תמונת המקור מעל כל השכבות ותמיד תחזרו אליה – התבוננו בה לאורך כל התהליך כדי לוודא שהשינויים “מכבדים” אותה ולא מתרחקים ממנה.
* בסרטון: שחזור תמונות ישנות מאוד של שני תינוקות + צביעת התמונה והחלת אפקט עומק/תלת מימד.
גם אתם יכולים ללמוד איך לעבוד עם הכלים הג’נרטיביים של אדובי!
הצטרפו לסדנת עומק על הכלים הג’נרטיביים של אדובי (Adobe) ולמדו איך לעבוד עם פוטושופ ג’נרייטיב פיל, ג’נרייטיב ריקולור וג’נרייט בטא באילוסטרייטור, אדובי אקספרס ועוד שלל כלים וטכניקות. וכן – יש לכם גם 50 ₪ הנחה, בהזנת קוד הקופון LETSAI בעמוד התשלום.