תוצאות נוספות...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
× Send

בינה מלאכותית כחול-לבן

דו"ח חדשני על המצב של ישראל בתחום הבינה המלאכותית שפורסם על ידי משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה בשיתוף רשות החדשנות
תוכן עניינים

ביום העצמאות הזה, לצד המנגלים, הזיקוקים והדגלים שמתנופפים בגאווה – שווה לעצור לרגע ולבחון את הדרך שהמדינה שלנו עשתה בתחום ה-AI, בדרכה להפוך למעצמה עולמית בבינה מלאכותית. כשאנחנו הקמנו את Let’sAI עמד בפנינו חזון ברור – לייצר את תשתית הידע שתאפשר לישראל לתפוס את מקומה הראוי כמעצמת AI עולמית. אבל הסיפור הזה גדול הרבה יותר מאיתנו – למעשה זה הסיפור של כולנו – של כל גבר ואישה במדינה המדהימה הזו, שלהם יש את הזכות ליהנות מפירות הטכנולוגיה הזו.

 

הישארו מעודכנים

רוצים לקבל עדכונים בלייב? רוצים מקום בו אתם יכולים להתייעץ עם מומחי AI, לשאול שאלות ולקבל תשובות? רוצים לשמוע על מבצעים והטבות לכלי ה-AI שמשנים את העולם? הצטרפו לקהילות ה-AI שלנו.

 

 

אפשר גם להרשם לניוזלטר שלנו

 

בינה מלאכותית חוקרת את עצמה

דו”ח פורץ דרך – פרי יוזמה חדשנית וראשונה מסוגה מבית משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, בשיתוף רשות החדשנות – חושף תמונת מצב מרתקת. מה הופך אותו לייחודי? הדו”ח נוצר לא בידי מומחים אנושיים, אלא על-ידי מערכות בינה מלאכותית אוטונומיות שאספו נתונים, ניתחו מגמות וגיבשו מסקנות עצמאיות. המערכת הורכבה ממגוון סוכני AI, מודל בקרת איכות ומנגנון מיזוג אוטומטי של הממצאים. זהו שילוב של כלי מחקרי וניסוי טכנולוגי חדשני. המטרה? להציג ניתוח מעמיק, אובייקטיבי ועכשווי של מעמד ישראל בתעשיית הבינה המלאכותית העולמית.

 

אגב, מעבר לתוכן שלו, הדו”ח מהווה גם התנסות בשאלה כיצד ייראו מחקרים בעתיד. אמנם, הדו”ח כולל הסתייגויות: חלק מהנתונים – במיוחד אלה המתייחסים לרבעון הראשון של 2025 – טרם אומתו במלואם ונועדו בעיקר להדגמה. עם זאת, המגמות העיקריות מוצגות בבהירות, נתמכות בנתונים עדכניים, ומדגישות בעקביות את יתרונות הליבה של האקוסיסטם הישראלי בתחום ה-AI. לכן, הדו”ח אינו רק מקור מידע – הוא חלון הצצה לעתיד שבו הבינה המלאכותית עצמה מנסחת גם את השאלות וגם את התשובות.

 

אז מה הסיפור? אפשר כבר להרים כוסית ולחגוג?

כמעט מחצית מכלל ההשקעות בטכנולוגיה בישראל זורמות לסטארטאפים שמתמקדים ב-AI. וזה קורה למרות שהם מהווים רק שלושים אחוזים מסך הסטרטאפים. במילים אחרות: הקטר שמוביל את החדשנות הישראלית מונע על-ידי בינה מלאכותית.

 

קצת נתונים: בישראל פועלות כיום כ-2,500 חברות בינה מלאכותית – פי שניים ממה שהיה לפני שבע שנים בלבד. אם המגמה תימשך, שוק ה-AI יזרים למשק כ-4.6 מיליארד דולר עד 2030, עם צמיחה שנתית של כמעט שלושים אחוזים. ההשקעה השנתית צפויה לטפס לשבעה מיליארד דולר – זינוק של כמעט 300% מאז 2018.

 

תקציר מנהלים

 

וזה לא רק עניין של כמות – זו גם איכות. ישראל מובילה עולמית במספר חברות AI לנפש ובריכוז כישרונות. ענקיות הטכנולוגיה כמו גוגל, אמזון ומייקרוסופט מזהות את הפוטנציאל ורוכשות חברות ישראליות, מה שמעיד על אמון בתעשייה ובמוח היהודי, שגם הפעם ממשיך להמציא פטנטים מבריקים. חדשנות פורצת דרך בתחומי הבריאות, הסייבר, האנרגיה והחקלאות מציבה אותנו בחזית החדשנות העולמית, וה-AI רק מאיץ את כל הקדמה הזו לגבהים חדשים.

 

רכישות של חברות בינה מלאכותית ישראליות

הגרף המצורף מציג מגמת עלייה משמעותית ברכישות של חברות בינה מלאכותית ישראליות על-ידי ענקיות טכנולוגיה עולמיות בשנים האחרונות. ניתן לראות עלייה מתמדת במספר הרכישות – מ-5 בשנת 2020 ל-17 בשנת 2024. המגמה ממשיכה גם ברבעון הראשון של 2025 עם 6 רכישות נוספות, המעידות על ההכרה הגוברת בחדשנות הישראלית בתחום ה-AI בזירה העולמית:

 

רכישות של חברות בינה מלאכותית ישראליות

רכישות של חברות AI ישראליות. נתונים: משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה

 

מגמות השקעה בחברות ישראליות

הגרף הבא מציג את מגמות ההשקעה בחברות AI ישראליות בין השנים 2018-2025, המבוסס על שני מקורות נתונים שונים. העמודות בתכלת מייצגות השקעות שנתיות מ-2020 עד 2025 (עם אומדן לשנת 2025). הקו הכחול מספק נתונים מורחבים יותר משנת 2018 עד 2025. ניתן לראות עלייה משמעותית בהשקעות לאורך השנים, מכ-1.8 מיליארד דולר ב-2018 לכ-7 מיליארד דולר ב-2025, עם ירידה קלה ב-2022 בעקבות תיקון גלובלי בהשקעות טכנולוגיה:

 

מגמות השקעה בחברות AI ישראליות (2018-2025)

מגמות השקעה בחברות AI ישראליות. נתונים: משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה

 

שחקנים מרכזיים בזירת ה-AI הישראלית

ישראל הפכה למעצמה עולמית בתחום הבינה המלאכותית, עם אקוסיסטם משגשג של חברות חדשניות בתחומים מגוונים. הטבלה שלפניכם מציגה את השחקנים המרכזיים בזירת ה-AI הישראלית, מחברות שפיתחו מודלי שפה מתקדמים כמו AI21 Labs, ועד לפתרונות אבטחת סייבר פורצי דרך כמו Wiz שגייסה למעלה מ-1.9 מיליארד דולר. ניתן לראות נתונים שונים על כל חברה וכוכב כחול ליד חברות שנרכשו על-ידי תאגידי ענק בינלאומיים בעסקאות מרשימות:

 

ישראל מתבססת כמעצמת בינה מלאכותית עולמית

השחקנים המרכזיים בזירת ה-AI הישראלית. נתונים: משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה

 

השוואה גלובאלית במדדי השקעה שונים בתחום הבינה המלאכותית

תרשים הרדאר מציג השוואה בין ישראל, ארצות הברית והאיחוד האירופי במדדי השקעה שונים בתחום הבינה המלאכותית (כשהערך 100 מייצג את הביצוע הטוב ביותר). ניתן לראות כי ישראל מובילה במדדים של אחוז השקעות ה-AI מתוך סך ה-VC, צמיחת השקעות פרטיות ב-AI וחברות AI לכל מיליון תושבים. ארה”ב מובילה בהשקעות ציבוריות ב-AI, בעוד שבריכוז כישרונות בתחום ה-AI ופטנטים לנפש, שתי המדינות מציגות ביצועים חזקים. האיחוד האירופי נמצא מאחור ברוב המדדים, אך מראה ביצועים סבירים בהשקעות ציבוריות:

 

השוואת השקעות גלובליות בתחום הבינה המלאכותית

השוואת השקעות גלובליות בתחום ה-AI. נתונים: משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה

 

התפלגות סקטורים בתעשיית הבינה המלאכותית בישראל

בגרף הבא ניתן לראות את התפלגות חברות הסטארט-אפ הישראליות בתחום הבינה המלאכותית לפי סקטורים תעשייתיים נכון לשנת 2025. ניתן לראות שהסקטור המוביל הוא בריאות עם 24% מהשוק, אחריו אבטחת סייבר (18%), תוכנה ארגונית (15%) ופינטק (12%). סקטורים מתפתחים כמו חקלאות (8%), רכב (7%) ואנרגיה (6%) תופסים נתח קטן יותר אך משמעותי. הנתונים מדגישים את המגוון הרחב של תחומים בהם פועלות חברות בינה מלאכותית ישראליות, עם דגש משמעותי על פתרונות בתחום הבריאות והסייבר:

 

התפלגות חברות הסטארט-אפ הישראליות בתחום הבינה המלאכותית 

התפלגות חברות הסטארט-אפ הישראליות בתחום ה-AI. נתונים: משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה

 

הסקטורים המובילים

הדשבורד שלפניכם מציג סקירה מקיפה של תעשיית הבינה המלאכותית בישראל, עם  שמונת הסקטורים המובילים ותיאור קצר של הפעילות בתחום וחברות ישראליות מובילות. הדשבורד מדגיש את החוזקות הייחודיות של האקוסיסטם הטכנולוגי הישראלי:

 

דשבורד המציג סקירה מקיפה של תעשיית הבינה המלאכותית בישראל

שמונה סקטורים מובילים. נתונים: משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה

 

ניתוח מדד ה-AI העולמי 2024

דירוג מדד ה-AI העולמי לשנת 2024 חושף תמונה מרתקת של המובילות הטכנולוגית בעולם, כאשר ארצות הברית שולטת בפסגה עם ציון מרשים, כפול כמעט מזה של סין שבמקום השני. בריטניה מחזיקה במקום השלישי, ואחריה מתקבצת קבוצה של מדינות עם ציונים דומים. למרות ממדיה הקטנים, ישראל משתלבת היטב בחברת מדינות גדולות ועשירות, והיא מדורגת במקום השישי בין עשר המדינות המובילות בתחום. גרמניה, צרפת, סינגפור ודרום קוריאה משלימות את העשירייה המובילה, עם פערים קטנים יחסית ביניהן. הדירוג משקף היטב את הפער המשמעותי בין המעצמות הגדולות לשאר העולם, ובו בזמן מדגיש את ההישג הישראלי החריג – מדינה קטנה שמצליחה להתחרות ברמה הגבוהה ביותר בזירה העולמית של טכנולוגיות בינה מלאכותית, עדות לחדשנות ולאיכות ההון האנושי שלה:

 

דירוג מדד הבינה המלאכותית העולמי

דירוג מדד ה-AI העולמי. נתונים: משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה

 

המעמד של ישראל בזירה הגלובלית

הגרף הבא מציג השוואה של אקוסיסטם הבינה המלאכותית העולמי לשנת 2025, ומדגים את מעמדה המרשים של ישראל בזירה הגלובלית. ניתן לראות שארה”ב מובילה בפער ניכר עם כ-8,500 סטארטאפים בתחום ה-AI והשקעות של כ-80 מיליארד דולר, אחריה סין עם כ-3,800 סטארטאפים והשקעות של כ-45 מיליארד דולר. בריטניה במקום השלישי עם כ-2,800 סטארטאפים והשקעות של כ-15 מיליארד דולר. ישראל ממוקמת במקום הרביעי עם כ-2,500 סטארטאפים והשקעות של כ-7 מיליארד דולר, הישג יוצא דופן בהתחשב בגודלה ובאוכלוסייתה הקטנים בהשוואה למדינות האחרות. קנדה, גרמניה וצרפת מציגות מספרים נמוכים יותר הן במספר הסטארטאפים והן בהיקף ההשקעות, עם פחות מ-2,000 סטארטאפים וכ-5 מיליארד דולר השקעות או פחות בכל אחת מהן:

 

אקוסיסטם הבינה המלאכותית העולמי לשנת 2025

אקוסיסטם ה-AI העולמי לשנת 2025. נתונים: משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה

 

סימני אזהרה ואתגרים בדרך למעצמת AI

רצינו מאוד להרים ודיברנו הרבה על החיובי – ויש הרבה ממנו, יחד עם זאת, ולמרות ההישגים המרשימים, ישנם גם מספר סימני אזהרה שאסור להתעלם מהם. “בריחת מוחות” מדאיגה – כ-8,300 עובדי היי-טק עזבו את המדינה מאז אוקטובר 2023, וענף ההיי-טק חווה ירידה של 10% במספר המועסקים. המחסור בכוח אדם מיומן מחריף, כשרק כ-700 בוגרי תואר שני רלוונטיים מצטרפים לשוק מדי שנה, ו-15%-21% מבעלי התארים המתקדמים מהגרים לחו”ל. המצב הביטחוני המתמשך, הסנקציות האמריקאיות על חברות סייבר ישראליות, והיעדר אסטרטגיה לאומית מקיפה לבינה מלאכותית מקשים אף הם. כל זה מצטרף לממצאים שעלו מדו״ח מבקר המדינה האחרון בנושא ההיערכות הלאומית בתחום הבינה המלאכותית. אם ברצוננו לשמר את מעמדנו כמעצמת AI, עלינו להתמודד עם אתגרים אלה בנחישות ובמהירות!

יש גאווה ותחזיות אופטימיות – אבל יש עוד הרבה עבודה

למרות האתגרים הרבים, קיימות גם הזדמנויות משמעותיות והרבה עבודה לעשות. וכן, בינה מלאכותית צריכה גם בני אדם. אנשים אמיתיים שיובילו את הפוטנציאל הזה למימוש. הדו”ח ממליץ לחזק את האסטרטגיה הלאומית, להשקיע בהכשרת הון אנושי, לפתח רגולציה שתאפשר חדשנות אחראית, ולטפח שותפויות בינלאומיות, כולל בסביבה האזורית שלנו דרך הסכמי אברהם. בתחום הסייבר אנחנו מעצמה – בתחום ה-AI יש עוד דרך ארוכה לצעוד. חיוני לגוון את התעשייה ולהביא נקודות מבט מגוונות, ולהקים תשתיות לאומיות, תוכניות ומשאבים נוספים, שיאפשרו למוחות המבריקים שלנו להישאר כאן ולעצב את העתיד הכלכלי המשותף לכולנו.

 

הגרף שלפנינו מציג את תחזית הצמיחה של שוק הבינה המלאכותית בישראל בין 2023-2030. נקודת ציון חשובה מסומנת בשנת 2025 – השקעה של 500 מיליון דולר מצד Nvidia, שמהווה זרז לצמיחה המואצת בשנים הבאות. הגרף מדגים קצב צמיחה שנתי ממוצע של כ-28.33%, עם קפיצה משמעותית בין 2027 ל-2030, שם השוק יותר ממכפיל את עצמו מ-2.1 מיליארד דולר ל-4.6 מיליארד דולר. צמיחה זו משקפת את התבססותה של ישראל כמעצמת בינה מלאכותית עולמית, עם השקעות גוברות והולכות בתחום זה. כל שנותר לקוות הוא שהתחזית אכן תתממש ושנדע לעשות את הנדרש כדי להגביר את סיכויי מימושה:

 

גרף המציג צמיחה פי 3.5 על 2030

תחזית צמיחה של שוק ה-AI בישראל . נתונים: משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה

 

 

אז ביום שבו כולנו חוגגים עצמאות, כדאי לזכור: עצמאות אמיתית היא גם עצמאות טכנולוגית. עם קצת תכנון והרבה תעוזה, נוכל להפוך את הסטארט-אפ ניישן ל-AI ניישן. העתיד הכלכלי והבטחוני של ישראל מושתת על ההנחה שנמשיך להיות אור לגויים. שנמשיך לייצר עליונות טכנולוגית, שתהפוך את משאב הטבע היקר ביותר שלנו – המוח היהודי – למוצר צריכה אטרקטיבי בשדה הגלובלי. כי בעתיד לא יהיו יותר מדינות מערביות מול מדינות עולם שלישי. בעתיד יהיו רק שני סוגים של מדינות: מדינות AI וכל השאר. חג עצמאות שמח!

הישארו מעודכנים

רוצים לקבל עדכונים בלייב? רוצים מקום בו אתם יכולים להתייעץ עם מומחי AI, לשאול שאלות ולקבל תשובות? רוצים לשמוע על מבצעים והטבות לכלי ה-AI שמשנים את העולם? הצטרפו לקהילות ה-AI שלנו.

 

 

אפשר גם להרשם לניוזלטר שלנו

 

רוצים הרצאה או ייעוץ של עומר הררי?
השאירו פרטים ונשמח לחזור אליכם עם המידע הרלוונטי
אולי יעניין אותך גם...

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Let's update

רוצים לקבל עדכונים על כל מה שחדש ומעניין בעולם ה-AI? הרשמו לניוזלטר שלנו!

אירועי AI קרובים
28.04.25
כשהפרקטיקה בעולם עיצוב הפנים פוגש את ה-Ai
וובינר
07.05.25
וובינר מאסטר בבינה יוצרת
וובינר
14.05.25
יצירת פרסומות וקליפים עם AI
וובינר
19.05.25
וובינר Vibe coding
וובינר
26.05.25
וובינר קו פיילוט
וובינר

תפריט נגישות

תוצאות נוספות...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
וובינר הגברת פרודקטיביות עם AI
21.4.25 (יום שני הקרוב) ב-20:00

בינה מלאכותית כחול-לבן