בשבוע האחרון של 2023 שני חברי קונגרס דמוקרטיים בארה”ב הגישו הצעת חוק ראשונה ותקדימית להסדרת שלושה נושאים הקשורים לכלי בינה מלאכותית – האחד עוסק בשקיפות ודיוק המידע שמתקבל; השני עוסק בזכויות יוצרים; והשלישי עוסק בחובת זהירות בתחומים שמוגדרים כ”סיכון גבוה”.
מה משמעות החוק?
החוק, אשר קרוי כעת AI Foundation Model Transparency Act 2023, יחייב את המפתחים והבעלים של כלי בינה מלאכותית לפעול במספר דרכים אשר עשויות להשליך על פעילותם:
- שקיפות בנושא מקורות המידע לצורך הקלה על אכיפת זכויות קניין רוחני – המחוקק מעוניין לסייע לבעלי זכויות קניין רוחני לדעת האם השתמשו בתוכן שלהם כדי “לאמן” את האלגוריתם (תוך ציון ספציפי של התביעות שהוגשו בנושא), ולכן בהצעה יש חיוב לציין מהם מקורות המידע שעליהם הסתמך האלגוריתם (ייתכן ולרמת ה-URL המדויק) תוך פירוט איזה שימוש נעשה. בדרך זו בעלי זכויות יוכלו לדעת ביתר קלות האם נעשה שימוש בתוכן שלהם ובהתאם הם יוכלו לשקול לפעול משפטית בעניין.
- שקיפות לגבי הפלט של המידע – תהיה חובה לפרט כיצד האלגוריתם עובד בדיוק ואיך התקבלו החלטות. כדוגמה הם הביאו מצב שבו באמצעות כלי בינה מלאכותית מתקבלת החלטה האם לתת לאדם הלוואה – תהיה חובה לפרט האם, למשל, ההחלטה התקבלה על סמך ההכנסה שלו, מקום המגורים שלו, צבע העור שלו וכד’;
- תיעוד וחובת זהירות מוקפדת לגבי נושאים ספציפיים בכל שימוש אשר נועד לצרכים הבאים אשר הוגדרו על ידי המחוקק כבעלי סיכון גבוה: שימוש לצורך רפואי; שימוש בעניינים ביולוגיים וכימיים; הגנת סייבר; בחירות; שיטור; החלטה במתן הלוואות ואשראי; חינוך; העסקה; שירותים ציבוריים; ומידע הקשור לאוכלוסיות “מוחלשות” דוגמת ילדים וקבוצות מוגנות אחרות.
חברי הקונגרס במירוץ כעת להעביר את החקיקה לפני פתיחת קמפיין הבחירות לנשיאות, ובמידה ויצליחו – יש לציין שזו חקיקה פדרלית שתחול על כל ארה”ב ולא רק במדינה ספציפית.
אין ספק שלחקיקה כזו, שהיה ברור שתגיע בשלב כזה או אחר, תהיה השלכה מהותית על כלי הבינה המלאכותית השונים אשר נכון להיום מהווים מעין “קופסה שחורה” שלא כל כך ברור מה הולך שם.
אהבתם? לא אהבתם? חושבים שזו בשורה או מכה? נקודה למחשבה…
אולי גם זה יעניין אתכם…
מידג’רני נגד המשתמשים שלה ונגד העולם – האם הם הלכו צעד אחד רחוק מדי? לקריאה לחצו כאן.