תביעות משפטיות נגד חברות AI נמצאות במגמת עלייה, וממחישות את המורכבות המשפטית בתחום. הפעם זאת שנמצאת תחת אש היא חברת פרפלקסיטי (Perplexity), פלטפורמת חיפוש מבוססת AI, אשר נחשדת בשימוש לא חוקי בתכנים מוגנים בזכויות יוצרים. תביעה זו, כמו גם מקרים משפטיים נוספים, מציפה סוגיות מרכזיות הנוגעות לשימוש ב-AI והאופן שבו כלים אלו פוגעים בזכויות יוצרים ובבעלי התוכן.
רוצים לקבל עדכונים בלייב? רוצים מקום בו אתם יכולים להתייעץ עם מומחי AI, לשאול שאלות ולקבל תשובות? רוצים לשמוע על מבצעים והטבות לכלי ה-AI שמשנים את העולם? הצטרפו לקהילות ה-AI שלנו.
אפשר גם להרשם לניוזלטר שלנו
ניוז קורפ נגד פרפלקסיטי
ב-21 באוקטובר 2024, ניוז קורפ (News Corp), החברה האם של עיתונים כמו ה”וול סטריט ג’ורנל” ו”הניו יורק פוסט”, הגישה תביעה נגד פרפלקסיטי, בטענה כי מנוע החיפוש מבוסס ה-AI שלה משתמש בתכנים מוגנים בזכויות יוצרים באופן רחב היקף.
על פי התביעה, פרפלקסיטי מעתיקה באופן לא חוקי מאמרים, ניתוחים ודעות מתוך תכנים של ניוז קורפ, תוך עקיפת מערכות הגנה על זכויות יוצרים. ניוז קורפ טוענת כי פרפלקסיטי מציגה את התכנים באופן שמחליף את המקור, ובכך פוגעת כלכלית במפרסמים ובכותבים.
אחת ההאשמות המרכזיות בתביעה היא שפרפלקסיטי מאפשרת למשתמשים שלה “לדלג על הקישורים” למאמרים, ובכך פוגעת בהכנסות הנובעות מתוכן שנצרך במקור דרך המפרסמים עצמם. דבר זה מונע מהיוצרים ומהמפרסמים ליהנות מההכנסות המתקבלות מפרסומות, מביקורים באתר, וממנויים, מה שפוגע משמעותית במודל הכלכלי שעליו מתבססת התעשייה. ניוז קורפ טוענת כי התוכן אינו רק מועתק, אלא לעיתים אף מועבר בצורה שגויה או מופרכת, תוך שהיא מייחסת לעיתים מידע מומצא למקורות לא נכונים.
הדיון בזכויות יוצרים והשלכותיו על תעשיית ה-AI
תביעה זו נגד פרפלקסיטי סובבת גם היא סביב סוגיה מרכזית שעולה כיום בעולם הבינה המלאכותית: האופן שבו חברות AI משתמשות בתכנים מוגנים בזכויות יוצרים לצורך אימון המודלים שלהן. לדוגמה, כאשר מודלים של AI מתאמנים על מאמרים או ספרים, היוצרים המקוריים לא מקבלים כל תמורה כספית, מה שפוגע ביכולתם להפיק הכנסה מעבודתם ולהגן על זכויותיהם כיוצרים.
התקדמות בתחום ה-AI מסתמכת במידה רבה על נגישות למידע, אך כאשר המידע הזה מגיע ממקורות שהזכויות עליהם שמורות לבעלי תכנים כמו ניוז קורפ, הדבר מעורר שאלות משפטיות ומוסריות כבדות משקל. במקרה של פרפלקסיטי, ניוז קורפ דורשת את הפסקת השימוש הלא מורשה בתכניה, כמו גם את השמדת כל מסד נתונים שבו נשמרו אותם תכנים.
תביעות דומות הוגשו גם נגד חברות אחרות, כמו OpenAI ומטה (Meta), בטענה לשימוש ללא אישור בתכנים מוגנים לצורך אימון מודלים.
סוגיות משפטיות נוספות סביב AI וזכויות יוצרים
לפני פירוט התביעות המרכזיות שמתחוללות בשנה האחרונה, יש להבין כי הסוגיות המשפטיות בתחום הבינה המלאכותית מגוונות וכוללות היבטים של זכויות יוצרים, הגנת נתונים, שימוש לא מורשה בתוכן והפרת פטנטים. כל אחת מהסוגיות הללו מתבטאת בתביעות שהוגשו בשנים האחרונות, ומשקפת את האתגרים המשפטיים שעומדים בפני חברות AI בשימוש בתכנים המוגנים בזכויות.
התביעה נגד פרפלקסיטי היא רק דוגמה אחת מני רבות של התביעות המשפטיות המתגבשות נגד חברות AI בשנים האחרונות. הנה כמה מהתביעות המרכזיות בתחום:
התביעה של הניו יורק טיימס נגד OpenAI ומיקרוסופט:
בדצמבר 2023, הניו יורק טיימס הגיש תביעה נגד OpenAI ומיקרוסופט בטענה כי השתמשו במיליוני מאמרים של העיתון לאימון מודלים של AI ללא רשות.
תביעה של שמונה עיתונים נגד OpenAI ומיקרוסופט:
באפריל 2024, מספר עיתונים בארה”ב, ביניהם ה”שיקגו טריביון” ו”דנבר פוסט”, הגישו תביעה דומה נגד אותן חברות, בטענה שהשתמשו בתכנים המוגנים שלהם ללא אישור.
אם בפלורידה טוענת שצ’טבוט AI עודד את בנה להתאבד:
סיפורו של סוול סצר, נער בן 14 מפלורידה, ששם קץ לחייו בפברואר השנה, בעקבות קשר רגשי עמוק עם צ’טבוט בפלטפורמת Character.AI, מציב אתגרים חדשים סביב השפעות AI על נפשותיהם של בני נוער וצעירים. הכתבה המלאה פה.
סופרים נגד Meta ו-OpenAI:
ביולי 2023, הקומיקאית והסופרת שרה סילברמן ואחרים הגישו תביעה נגד Meta ו-OpenAI, בטענה כי נעשה שימוש בספריהם לצורך אימון מודלי שפה ללא קבלת רשות.
גם NVIDIA על הכוונת
בנוסף לסוגיות של זכויות יוצרים, חברות AI מתמודדות עם תביעות אחרות הנוגעות לסוגיות של הגנת נתונים, שימוש בתוכן ללא רשות והפרת פטנטים. לדוגמה, חברת Nvidia ומיקרוסופט נתבעו בספטמבר 2024 על ידי חברת Xockets בטענה כי הפרו פטנטים בתחום טכנולוגיות עיבוד הנתונים. כל זה מצטרף לטענות של גוגל על גניבת דאטה מיוטיוב – להרחבה, קראו את הכתבה הבאה.
כמו כן, עולות טענות בדבר הפרות של חוק זכויות היוצרים הדיגיטלי (DMCA) עבור כמעט כל חברה גדולה, כאשר נטען כי חברות AI מסירות מידע ניהולי של זכויות יוצרים ממקורות התוכן, ובכך מפרות את החוק.
לצורך העניין, תראו את תגובתה של מירה מורטי, המנהלת הטכנולוגית של OpenAI כאשר נשאלה על תהליך האימון של מודל Sora
מה הלאה?
תביעות אלה מסמנות נקודת מפנה משפטית בתעשיית הבינה המלאכותית. במאי 2024, שופט פדרלי אישר המשך תביעה בנוגע להפרת זכויות יוצרים ומותגים נגד יוצרי אמנות מבוססי AI, כולל Stability AI ו-Midjourney, והדגיש את החשיבות הרבה של השאלה כיצד יש להגן על יצירות דיגיטליות בעולם בו ה-AI מתפשט. כמו כן, ביולי 2024, חברת Getty Images הגישה תביעה מתוקנת נגד Stability AI, תוך שהיא מתמקדת באתגרים משפטיים הנוגעים לזכויות ניהול תוכן.
פרשת פרפלקסיטי היא מקרה מבחן חשוב המעלה לדיון שאלות רחבות יותר הנוגעות לתחום הבינה המלאכותית כולו. השימוש במידע ובתוכן שנוצרים על ידי בני אדם לצורך אימון מכונות מצריך בחינה מחודשת של נורמות משפטיות, מוסריות וכלכליות.
בינתיים, חשוב גם לומר שלמרות כל התביעות, חברות כמו OpenAI כבר החלו ביצירת הסכמים עם גופי מדיה שונים, כדי לקבל רשות להשתמש בתוכן בצורה חוקית. עם זאת, פתרונות מסוג זה עשויים להיות זמניים בלבד, ונראה כי הדרך לשילוב נכון וחוקי של טכנולוגיות AI בתעשיות שונות עוד ארוכה.