תוצאות נוספות...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
× Send

גיוס של 6.6 מיליארד דולר מעלה את שוויה של OpenAI ל-157 מיליארד דולר – אך האם זה מספיק?

OPEN AI
תוכן עניינים

תחום הבינה המלאכותית עובר שינויים מהירים בעשור האחרון, ואחת החברות הבולטות ביותר בתחום זה היא OpenAI, המוכרת בעיקר בזכות פיתוח ChatGPT. עם עלייתה המהירה של החברה לתודעה הציבורית והטכנולוגית, היא לא רק הפכה לשחקנית מרכזית בעולם הטכנולוגיה, אלא גם למובילה בגיוסי הון והשקעות משמעותיות. אז מיהם המשקיעים הבולטים בסבב האחרון, איך מנפחים שווי של חברה למעל 150 מיליארד דולר ולמה החברה צופה הפסדים של מיליארדים למרות הגיוס המוצלח? הכל במאמר הבא.

 

הישארו מעודכנים

רוצים לקבל עדכונים בלייב? רוצים מקום בו אתם יכולים להתייעץ עם מומחי AI, לשאול שאלות ולקבל תשובות? רוצים לשמוע על מבצעים והטבות לכלי ה-AI שמשנים את העולם? הצטרפו לקהילות ה-AI שלנו.

 

 

אפשר גם להרשם לניוזלטר שלנו

 

 

גיוס של 6.6 מיליארד דולר ושווי של 157 מיליארד דולר

בתחילת אוקטובר 2024, OpenAI הכריזה על השלמת סבב גיוס משמעותי בו גייסה סכום עתק של 6.6 מיליארד דולר. גיוס זה העלה את שוויה של החברה לשיא חסר תקדים – 157 מיליארד דולר. לשם השוואה, בשנת 2021 שוויה של החברה עמד על 14 מיליארד דולר בלבד, מה שמסמל גידול עצום של פי יותר מ-11 בתוך שלוש שנים בלבד.

 

עם גיוס זה, OpenAI מוערכת כיום בשווי הקרוב לחברות ענק כמו Uber, אך עדיין רחוקה מחברות טכנולוגיה דוגמת Microsoft, שמוערכות בשווי של כ-3 טריליון דולר. גיוס ההון מגיע בעיצומה של תקופה בה ChatGPT זוכה ליותר מ-250 מיליון משתמשים פעילים מדי שבוע, וממשיך להוביל את שוק הבינה המלאכותית הגנרטיבית עם כלים נוספים שפותחו על ידי החברה. הגיוס האחרון, עליו נדון בהמשך, ממחיש לא רק את ההשקעה הגדולה בפיתוח הבינה המלאכותית, אלא גם את הציפיות הגבוהות של השוק מהפוטנציאל העתידי של OpenAI. מדובר באחת מחברות הטכנולוגיה הפרטיות בעלות הערך הגבוה ביותר בעולם, כשהיא עוקפת חברות רבות אחרות בתחומה ובתחומים משיקים.

 

המשקיעים הבולטים בסבב הגיוס

סבב הגיוס הנוכחי של OpenAI משך את תשומת הלב של משקיעים בכירים בתעשייה, רבים מהם שחקנים מרכזיים בתחום הטכנולוגיה והבינה המלאכותית. בין המשקיעים המובילים נוכל למצוא את:

  • מיקרוסופט (Microsoft): מיקרוסופט ממשיכה להיות אחת השותפות האסטרטגיות של OpenAI מאז שנת 2019. החברה השקיעה כבר סכומי עתק ב-OpenAI וממשיכה לתמוך בפיתוח המתקדם של מודלים של בינה מלאכותית. ההשקעה של מיקרוסופט מגיעה על רקע השימושים הנרחבים של ChatGPT בכלי הקצה של החברה, כמו CoPilot, המשתמש בטכנולוגיית OpenAI לתמוך במשתמשים בפלטפורמות Microsoft Office.
  • Nvidia: יצרנית השבבים האמריקאית נחשבת לשחקן מפתח בתחום הבינה המלאכותית בזכות פיתוח שבבים המשמשים לאימון והפעלת מודלים של בינה מלאכותית. שבבי Nvidia מהווים את הבסיס התשתיתי להצלחתם של מודלים כמו ChatGPT, ו-Nvidia ממשיכה להיות משקיעה אסטרטגית ב-OpenAI, במטרה להמשיך ולפתח את השימושים בשבביה.
  • סופטבנק (SoftBank): הקונגלומרט היפני, הידוע בהשקעותיו בחברות טכנולוגיה רבות ברחבי העולם, השקיע אף הוא ב-OpenAI. סופטבנק מחזיקה בידע ובניסיון בהשקעות בחברות שדורשות משאבים גדולים לפיתוחים חדשניים, והיא רואה פוטנציאל עצום בבינה המלאכותית הגנרטיבית.
  • Thrive Capital: קרן ההון סיכון שהובילה את סבב הגיוס הנוכחי. הקרן השקיעה כ-1.2 מיליארד דולר בסבב זה, עם אופציה להשקעה נוספת של מיליארד דולר בשנה הבאה, במידה ש-OpenAI תגיע ליעדי הכנסות מסוימים.
  • משקיעים נוספים: Fidelity, Khosla Ventures, Altimeter Capital ו-MGX, חברת השקעות מאיחוד האמירויות, שהמשיכו להביע אמון בפוטנציאל של OpenAI בפיתוח הבינה המלאכותית.

 

אילוסטרציה של סם אלטמן

אילוסטרציה של סם אלטמן – מנכ”ל OpenAI – התמונה נוצרה על ידי בינה מלאכותית

 

תוכניות לעתיד

OpenAI ממשיכה במאמציה לשמור על מעמדה המוביל בשוק הבינה המלאכותית, כשהגיוס הנרחב מאפשר לה להרחיב את המחקר והפיתוח בתחומים חדשים. החברה הצהירה כי היא מתכננת להגדיל את יכולות המחשוב שלה, אחת ההוצאות המרכזיות בפיתוח טכנולוגיות בינה מלאכותית מתקדמות.

כחלק מהיעדים העתידיים, OpenAI שואפת לפתח מודלים נוספים במטרה להשיג את חזון העל של החברה – פיתוח בינה מלאכותית כללית (AGI). מטרתם של מודלים אלו להגיע לרמת אינטליגנציה שמשתווה או אף עולה על רמות החשיבה של בני אדם. היכולת הזו עשויה לחולל מהפכות בתחומים כמו חינוך, בריאות ותחומים טכנולוגיים נוספים, כמו גם לפתור בעיות מורכבות בתחומי המדע וההנדסה. עם זאת, היא מביאה איתה שורה של סכנות אדירות למין האנושי באשר הוא. סכנות אלו הולכות ומתחדדות עם עליית השימוש והשילוב של בינה מלאכותית בתעשיות צבאיות.

בנוסף, החברה מתכננת להרחיב את תשתיות המחשוב המתקדמות שלה, שהן חיוניות להמשך פיתוח ושיפור המודלים. עלויות המחשוב הן אחד מהגורמים המרכזיים להפסדים שהחברה רושמת, אך OpenAI רואה בהשקעה זו כאסטרטגית להמשך התקדמותה.

 

הפסדים צפויים של מיליארדים למרות הגיוס המרשים

למרות ההצלחה המרשימה של OpenAI בגיוסי ההון, היא ניצבת בפני אתגרים כלכליים משמעותיים. בשנת 2024, צפויה החברה לרשום הפסדים של כ-5 מיליארד דולר, זאת לעומת הכנסות של 3.7 מיליארד דולר בלבד. החברה מתכננת להגדיל את הכנסותיה בצורה דרמטית ל-11.6 מיליארד דולר בשנה הבאה, אך הפסדים אלו מצביעים על המורכבות הכלכלית של תפעול והרחבת תשתיות מחשוב מתקדמות.

 

ההפסדים הכלכליים נובעים בעיקר מההוצאות הגבוהות הכרוכות בתפעול מודלים גדולים של בינה מלאכותית, שדורשים מחשוב מסיבי. שרתי הענן והמערכות המתקדמות הנדרשות לאימון מודלים כמו ChatGPT דורשות השקעה מתמדת, והחברה משקיעה מיליארדי דולרים לצורך תחזוקה ושדרוג של תשתיות אלו.

 

המודל העסקי של OpenAI, שהחל את דרכו כמעין ארגון ללא מטרות רווח, עובר שינוי משמעותי עם המעבר לחברה מסחרית. החברה מתכננת להרחיב את תחום המסחור של מודלי הבינה המלאכותית שלה, ובכך להגדיל את הרווחים בעתיד, אך המהלך כולל גם אתגרים ניהוליים וכלכליים שעל החברה להתמודד עימם. זו אגב אחת מהסיבות הבולטות לגל עזיבת הבכירים ועיקר הביקורת על התנהלות OpenAI בכלל וסם אלטמן המנכ”ל בפרט.

 

שינויים ארגוניים והאתגרים הפנימיים

אחד מהשינויים המרכזיים ש-OpenAI עוברת הוא המעבר ממעמד של ארגון ללא מטרות רווח לחברה מסחרית. המעבר הזה כולל שינוי מבני משמעותי, שבו החברה תפעל לפי מודל רווחי ותסיר את המגבלות על התשואות למשקיעים. חשוב לציין ש-OpenAI הצהירה שהיא תשמור על זרוע ללא מטרות רווח גם אם תעבור לשינוי מבני. השינוי המדובר הוא להפוך ל”Public Benefit Corporation”, שהוא סוג של ישות תאגידית שמשלבת רווחיות עם מחויבות לטובת הציבור.

 

כחלק מהשינוי המבני ש-OpenAI עוברת, מספר בכירים עזבו את החברה בשנה האחרונה, מה שמעלה שאלות בנוגע ליציבות הארגונית. אחת הדמויות הבולטות שפרשו היא מירה מוראטי, מי ששימשה כמנהלת הטכנולוגיות הראשית (CTO) והייתה דמות מרכזית בפיתוחים כמו ChatGPT ומודל GPT-4. עזיבתה של מוראטי, שהגיעה לאחר שש וחצי שנים של עבודה בחברה, מהווה חלק מגל עזיבות רחב יותר. יחד עם מוראטי, עזבו גם ברט זופף (Barret Zoph), מנהל המחקר (VP of Research), ובוב מקגרו (Bob McGrew), מנהל הטכנולוגיה (Chief Research Officer). גל העזיבות הזה מעורר חשש לגבי יציבות הנהגת החברה, כאשר גם גרג ברוקמן, נשיא החברה ואחד ממייסדיה, הודיע על יציאה לשבתון, והמדען הראשי לשעבר איליה סוצקבר הקים חברה מתחרה בשם Safe Superintelligence, לאחר עזיבה מתוקשרת. השינויים הללו מעלים שאלות לגבי התנהלותה העתידית של OpenAI – האם מדובר בתהליך טבעי של חילופי כוח אדם, או האם החברה סובלת מבעיות פנימיות עמוקות יותר?

 

השפעה על התעשייה

האם ההצלחה האדירה תימשך?

ההצלחה הפיננסית של OpenAI מדגישה את הפוטנציאל העצום הטמון בתחום הבינה המלאכותית הגנרטיבית. עם למעלה מ-250 מיליון משתמשים שבועיים, ChatGPT ממשיך להוביל את שוק הצ’טבוטים הג’נרטיביים ומציע יכולות מדהימות בתחומים כמו חינוך, מחקר, תקשורת ופרודוקטיביות. השקעות אדירות מצד משקיעים מרכזיים כמו מיקרוסופט, Nvidia וסופטבנק מצביעות על כך שהתעשייה רואה בבינה המלאכותית לא רק את העתיד, אלא גם את הכלי המרכזי שיניע תהליכים כלכליים, מדעיים וחברתיים בעשורים הקרובים – וחשוב מכך – את OpenAI כמובילת שוק זה. יחד עם זאת, החברה עומדת בפני אתגרים כלכליים ואתיים שעליה להתייחס אליהם בכובד ראש. עם הצלחות כבירות כמו מודל GPT-4o, השקות מסקרנות כמו מודל o1, כלים משלימים מעולים כמו מודל הטקסט לתמונה Dall-E3 וטכנולוגיות מהפכניות כמו מודל הטקסט לוידאו SORA, נראה של-OpenAI צפוי עתיד חיובי כמובילת שוק ומצפן טכנולוגי. אבל…

 

אנטרופיק מעבר לפינה

אנתרופיק (Anthropic), המתחרה הגדולה ביותר של OpenAI מתקדמת גם היא במהירות שיא. היא מייצגת את כל מה ש-OpenAI הייתה ואיננה עוד: ארגון טכנולוגי מוביל למטרת תועלת האנושות, עם טכנולוגיה מהפכנית ומודלים פורצי דרך ומובילי שוק. קלוד (Claude) 3.5 סונטה הדהים את התעשייה ונחשב על ידי רבים למודל השפה הגדול (LLM) הטוב בעולם נכון ליום כתיבת שורות אלו. אנתרופיק, שנוסדה בשנת 2021 על ידי יוצאי OpenAI, הצליחה לבסס את מעמדה כשחקן מרכזי בתחום ובימים אלו החברה נמצאת בעיצומו של גיוס הון משמעותי לפי שווי מוערך של 40 מיליארד דולר – קפיצה משמעותית מהערכת השווי הקודמת שלה, שעמדה על 18.4 מיליארד דולר. הגיוס הנוכחי, לצד תמיכה ממשקיעים אסטרטגיים כמו אמזון, מהווה תשובה ישירה להצלחת OpenAI.

 

אנתרופיק מקדישה מאמצים רבים לפיתוח בינה מלאכותית באופן אחראי ושקול – מערכות בטוחות ומוסריות שנועדו למנוע תוצאות לא רצויות או מסוכנות. הגישה הזו נועדה לבדל את אנתרופיק ממתחרותיה, כמו OpenAI, המתמקדות בפיתוח מהיר של מוצרים מסחריים. התמיכה של אמזון באנתרופיק, עם השקעות של 4 מיליארד דולר, מסייעת להגדיל את נוכחותה בשוק ולהתחרות ב-OpenAI, שנתמכת בעיקר על ידי מיקרוסופט.

 

בשוק הבינה המלאכותית הצומח, הקרב בין שתי החברות הללו צפוי לעצב את עתיד הטכנולוגיה בעשורים הקרובים. דבר אחד בטוח – אנחנו, צרכני הקצה, נהנה מהתחרות העזה הזו. שתי החברות ימשיכו לפתח מודלים מהפכניים וסביר שגם שיטת העבודה של חברות אלו, במסגרתה הן משחררות כלים עוצמתיים עם מסלולים חינמיים, תימשך. זו תקופה מרגשת לחיות בה – אנו חוזים בזמן אמת בשינויים אדירים במערכת היחסים בין בני אדם לטכנולוגיה ומכונות. הפוטנציאל החיובי כמעט אינסופי, אך כך גם לגבי פוטנציאל ההרס והנזק. לנו נותר רק לקוות שההגה בידיים בטוחות ושהכיוון המסחרי שלוקחת OpenAI בהובלת המנכ”ל הצעיר סם אלטמן, ישים דגש על פיתוחים אחראיים ובטוחים כפי שהובטח.

רוצים להתמקצע?

בואו ללמוד איתנו בינה מלאכותית בקורס המקיף, העשיר והמבוקש בשוק. הצטרפו לאלפים הרבים שכבר עברו את הקורסים והסדנאות שלנו. פרטים והרשמה באתר.

לקבלת הנחה במחיר הקורסים – הזינו את קוד הקופון LETSAI
הישארו מעודכנים

רוצים לקבל עדכונים בלייב? רוצים מקום בו אתם יכולים להתייעץ עם מומחי AI, לשאול שאלות ולקבל תשובות? רוצים לשמוע על מבצעים והטבות לכלי ה-AI שמשנים את העולם? הצטרפו לקהילות ה-AI שלנו.

 

 

אפשר גם להרשם לניוזלטר שלנו

 

רוצים הרצאה או ייעוץ של שחר שטרית?
השאירו פרטים ונשמח לחזור אליכם עם המידע הרלוונטי
אולי יעניין אותך גם...
guest
0 תגובות
Inline Feedbacks
צפה בכל התגובות

תפריט נגישות

תוצאות נוספות...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

גיוס של 6.6 מיליארד דולר מעלה את שוויה של OpenAI ל-157 מיליארד דולר – אך האם זה מספיק?