השבועיים האחרונים בעולם ה-AI הרגישו כמו בין פרק של “היפים והאמיצים” (איך רואים שנולדתי ב-80s). הדרמה נמשכת בין אילון מאסק ל-OpenAI, הפרסומת היקרה של ChatGPT לא הרשימה אף אחד, וישראל סוף סוף עושה צעד משמעותי לכיוון רגולציה (האמנם). אם זה לא מספיק, הרובוטים ההומנואידים מתקדמים בצעדי ענק (כולל ייצוג “כחול-לבן”), Meta מחליטה להשקיע עשרות מיליארדים כדי להישאר במשחק, ו-AI לניהול נתונים הופך לעוזר הצמוד הבא שלכם, עם שיפורים במודלי ריזונינג.
רוצים לקבל עדכונים בלייב? רוצים מקום בו אתם יכולים להתייעץ עם מומחי AI, לשאול שאלות ולקבל תשובות? רוצים לשמוע על מבצעים והטבות לכלי ה-AI שמשנים את העולם? הצטרפו לקהילות ה-AI שלנו.
אפשר גם להרשם לניוזלטר שלנו
אילון מאסק נגד OpenAI: קרב על העתיד או מלחמת אגו?
אילון מאסק לא מתכוון לתת ל-OpenAI להפוך לעסק רווחי כל כך בקלות. לפני שבוע הוא הפתיע את התעשייה כשהציע לרכוש את החלק ה-Non-Profit של החברה בסכום כמעט בלתי נתפס של 100 מיליארד דולר. התגובה של מנכ”ל OpenAI, סם אלטמן, הייתה לא פחות מבריקה: הוא צייץ שהוא מוכן לרכוש את טוויטר (X) בעשירית מהסכום, מהלך שהבהיר למאסק שאין על מה לדבר (סכום נמוך בהרבה מזה ששילם מאסק על הרשת החברתית במקור).
אבל מאחורי חילופי הציוצים המשעשעים מסתתרת שאלה רצינית יותר: האם זהו רק מאבק אגו בין שני טייקונים, או מהלך פיננסי מתוחכם שנועד לחסום את OpenAI מלקבל חופש פעולה מוחלט? מאסק, שבתחילת דרכה של OpenAI היה אחד התומכים הגדולים שלה (ואחד מהשותפים המייסדים של החברה ב-2015), הפך מאז למתנגד קולני שלה, במיוחד אחרי המעבר שלה למודל עסקי רווחי. הוא אף השווה את OpenAI לעמותה להגנה על יערות שהחליטה להפוך את עורה, להתחיל לכרות עצים ולמכור אותם ברווח.
האם יש כאן ניסיון למנוע מונופול של OpenAI? בעולם ה-AI המתפתח, חברות מעטות מחזיקות בכוח חישובי משמעותי. OpenAI, אנטרופיק (Anthropic), וגוגל הן בין הבודדות שיש להן את המשאבים להוביל את התחום. מאסק, שמקדם את חברת הבינה המלאכותית שלו xAI עם מודל GROK, אולי מנסה להאט את OpenAI ולשמור על תחרות בשוק. כך או כך, הקרב הזה רחוק מלהסתיים.
עדיין עם אילון מאסק – השבוע הוא השיק את GROK 3, גרסה חדשה למודל השפה שלו, שמבוסס על מידע מתוך X (לשעבר טוויטר) ושואב ממנו לא רק מידע – אלא גם אופי. בניגוד ל-ChatGPT, שמנסה להיות מנומס, GROK לוקח כיוון יותר חצוף וישיר, בהתאם לסגנון של הבוס הגדול. המודל החדש מפגין ביצועים מרשימים במיוחד (לפי פרסומי החברה, הוא מתעלה על המודלים המובילים בשוק, כמו 3.5 סונטה, או GPT4o, וגם על מודלי דיפסיק וג’מיניי). האם זה ה-LLM הטוב בעולם, כמו שמאסק וחבריו רוצים שנחשוב? יש מצב שכן, ויש מצב גם שלא. נמשיך לחקור ולעדכן.
OpenAI מכריזה על שחרור GPT4.5
השבוע OpenAI הכריזה על בואו של מודל GPT-4.5 (שיכונה “אוריון”). החברה הודיעה כי המודל החדש ישוחרר בקרוב, ואף חידדה שזה יהיה המודל האחרון שלא משתמש בשיטת “שרשרת מחשבה”. למה זה משנה? כי GPT-5 צפוי לשנות את הדרך שבה משתמשים ניגשים לבינה מלאכותית – במקום לבחור מודל בעצמם (כמו היום), ה-AI יבחר עבורך את המודל המתאים למשימה שלך, בין אם זה מודל ריזונינג (כמו o3 או o1) ובין אם זה מודל מהיר וקליל יותר כמו אוריון.
בנוסף, OpenAI הודיעה שהיא תשנה את מבנה החבילות שלה: כל המשתמשים יקבלו גישה לכל המודלים, אבל מנויים בתשלום יקבלו רמות חשיבה גבוהות יותר וכוח חישוב משופר. במילים אחרות – AI שמותאם אישית לתקציב שלך.
מה קורה בגזרת ה-AI בישראל?
האם ישראל מתחילה להיכנס ברצינות לרגולציית בינה מלאכותית? השבוע הכריז ראש הממשלה, בנימין נתניהו, על הקמת ועדה ציבורית לבחינת AI. לכאורה צעד מבורך, אבל השאלה היא האם זו תהיה עוד ועדה שתפיק דוחות שאף אחד לא יקרא, או שזה באמת יוביל למדיניות שתיתן דחיפה לתעשייה שיכולה להיות מנוע הצמיחה הבא של ישראל? בינתיים, נמשיך לעקוב.
החברה הישראלית מנטי רובוטיקס חושפת את מנטיבוט V3.0, רובוט הומנואידי מתקדם שמיועד לסביבה ביתית ומשרדית. האם סוף סוף נקבל את הרובוט שיכין לנו קפה, יקפל כביסה או יחליף גלגל לרכב?
גם בזירת התמלול יש חדשות: חברת ivrit.ai השיקה מודל תמלול חדש שמבוסס על Whisper-Turbo, המסוגל לתמלל שעה של הקלטה בעברית בפחות מ-15 דקות.
Meta מודיעה על השקעות ענק
זוכרים את Meta? אז גם הם כאן כדי להזכיר לנו שהם עדיין במשחק, והם עושים את זה בגדול – השקעה של 65 מיליארד דולר בבינה מלאכותית. הדגש הוא על מודלי Llama, שנחשבים לאיכותיים במיוחד, ועל פיתוח תשתיות שיעזרו להם להישאר בעניינים. האם זה יספיק כדי להתחרות מול OpenAI, Anthropic ושאר ענקיות ה-AI? ימים יגידו.
AI, פוליטיקה והוליווד
אם חשבתם שהשבוע הזה עבר בלי שערוריות – טעיתם. היוצרים הישראלים אורי בז’רנו וגיא בר שחררו סרטון AI שנועד להילחם באנטישמיות, במיוחד בעקבות ההתבטאויות של קניה ווסט. הסרטון הפך לוויראלי, אבל לא כולם התלהבו – סקרלט ג’והנסון זעמה על השימוש בדמויותיהם של סלבריטאים יהודיים ללא רשותם, וטענה שה-AI מסוכן יותר מכל אדם יחיד, ללא קשר למסר החיובי של הסרטון. האם מותר ליוצרים להשתמש בדמויותיהם של מפורסמים כדי להעביר מסר (חיובי ככל שיהיה) ללא רשותם? זו בדיוק השאלה, בה העולם מתחבט בימים אלו.
מודלי o3 ו-o1 תומכים בהעלאת קבצים
מודלי הריזונינג של OpenAI תומכים כעת גם בהעלאת קבצים. המשמעות? אפשר לצרף מסמכים כמו Excel, PDF, Word ותמונות, והמודלים o1 ו-o3-mini יהפכו לאנליסטים האישיים שלכם וינתחו אותם בלי בעיה, ישלפו מהם תובנות ומסקנות, יבנו על בסיסם תוכניות ועוד.
ככה מדברים עם Krea
פלטפורמת העיצוב בבינה מלאכותית Krea השיקה את Krea Chat – ממשק חדשני המאפשר לייצר תוכן ויזואלי באמצעות שיחה טבעית עם בינה מלאכותית. מדובר בדרך אינטואיטיבית ליצור ולערוך תמונות וסרטונים תוך כדי דיאלוג מתמשך עם הבינה המלאכותית.
איך AI משנה את עולם המחקר
אם אתם אנשי מחקר, כנראה שתרצו לבדוק את Deep Research של Perplexity – כלי מחקר חדש שמשלב AI עם חיפוש חכם. המערכת יודעת לנתח מאות מקורות מידע בתוך דקות, ולספק תובנות מדויקות עם דיוק של 93.9%. מדהים! רק נא לא להתבלבל בינו, ובין Deep Research של OpenAI – לא מדובר באותו כלי.
בין מאבקים פיננסיים, רובוטים הומנואידים, כלים חדשים והתקדמות הרגולציה – הימים האחרונים היו עמוסים ביותר בחידושים, השקות וחדשות. הטכנולוגיה מתקדמת מהר מתמיד, והשאלה היחידה שנותרה היא לא האם להשתמש בה – אלא כמה מהר תמצאו דרך לגרום לה לעבוד בשבילכם.