מלחמת הטאלנטים ממשיכה לטלטל את עולם הבינה המלאכותית. חודשיים אחרי ש-OpenAI הכריזה על רכישת Windsurf בכ-3 מיליארד דולר – העסקה התפוצצה. עכשיו, גוגל מגיבה במהלך Reverse Acquihire, קוטפת את ההנהלה הבכירה של הסטארטאפ ולוקחת רישיון לטכנולוגיה שלו תמורת 2.4 מיליארד דולר.
רוצים לקבל עדכונים בלייב? רוצים מקום בו אתם יכולים להתייעץ עם מומחי AI, לשאול שאלות ולקבל תשובות? רוצים לשמוע על מבצעים והטבות לכלי ה-AI שמשנים את העולם? הצטרפו לקהילות ה-AI שלנו.
אפשר גם להרשם לניוזלטר שלנו
הרקע לעסקה
Windsurf, שהחלה את דרכה כ-Codeium בשנת 2021, הוקמה על ידי בוגרי MIT והתמקדה בפיתוח כלים לכתיבת קוד בסיוע בינה מלאכותית. החברה פועלת ממאונטיין וויו, קליפורניה, ומעסיקה כ-250 עובדים. בתוך ארבעה חודשים בלבד מהשקת Windsurf Editor, צברה החברה למעלה ממיליון משתמשים – קצב צמיחה חריג גם ביחס לסטארטאפים בתחום ה-AI.
מבחינה עסקית, Windsurf גייסה עד היום כ-243 מיליון דולר ממשקיעים בולטים כמו Kleiner Perkins, General Catalyst, Greenoaks ו-Founders Fund. החברה הוערכה לאחרונה בכ-1.25 מיליארד דולר במסגרת סבב גיוס ב-2024. לפי דיווח של TechCrunch, ההכנסות השנתיות שלה עמדו באפריל על כ-100 מיליון דולר, זינוק חד לעומת כ-40 מיליון בלבד כמה חודשים קודם לכן.
לפי דיווח של The Verge, חברת OpenAI ניהלה מגעים לרכישת Windsurf מאז מאי, בעסקה ששוויה הוערך בכ-3 מיליארד דולר. ביום שישי האחרון פג תוקף תקופת הבלעדיות, והעסקה ירדה מהפרק. דובר מטעם OpenAI אישר את הפרטים.
מה זה Reverse Acquihire?
“Reverse Acquihire” הוא מהלך שבו חברה גדולה לא רוכשת את הסטארטאפ כולו, אלא מגייסת רק את האנשים המרכזיים בו, לרוב ההנהלה והחוקרים הבכירים, ובמקביל מקבלת רישיון לשימוש בטכנולוגיה שפיתחו. במקום בעלות מלאה, החברה מקבלת גישה אסטרטגית, בלי לרכוש מניות ובלי לרכוש את החברה עצמה. הגישה הזו מאפשרת לענקיות טכנולוגיה לעקוף חסמים רגולטוריים, לקצר תהליכים משפטיים ולהגיב מהר יותר לשינויים בשוק.
כך פעלה גם גוגל – בניגוד ל-OpenAI, שניסתה לרכוש את Windsurf בשלמותה, גוגל בחרה בגיוס ישיר של הצוות המוביל ובקבלת רישיון לקוד מבלי לרכוש את החברה כולה.
פרטי העסקה עם גוגל
דובר Google DeepMind מסר ל-Fortune: “אנחנו נרגשים לקבל כמה מהטאלנטים המובילים בתחום קוד AI מצוות Windsurf ל-Google DeepMind, כדי לקדם את העבודה שלנו בתחום Agentic Coding.”
לפי הדיווחים, תנאי העסקה כוללים:
-
גיוס מנכ”ל החברה ורון מוהן (Varun Mohan) והשותף המייסד דאגלס צ’ן (Douglas Chen).
-
צירוף “קבוצה קטנה” של חוקרים בכירים נוספים.
-
רישיון לא בלעדי לחלקים מהטכנולוגיה של Windsurf.
-
תשלום של 2.4 מיליארד דולר הכולל את עלות הרישיון והפיצויים לבכירים.
מה קורה ב-Windsurf?
החברה תמשיך לפעול כישות עצמאית, אך בעקבות עזיבת ההנהלה הבכירה, בוצעו שינויים זמניים בצמרת. ג’ף ואנג (Jeff Wang), שכיהן עד כה כראש תחום העסקים, מונה למנכ”ל זמני.
גרהם מורנו (Graham Moreno), סמנכ”ל המכירות הגלובליות, מונה לנשיא החברה. “רוב הצוות המצוין של Windsurf ימשיך לבנות את המוצר במטרה למקסם את ההשפעה שלו בתחום הארגוני,” כתב ואנג ברשת החברתית X.
התחרות בתעשייה והרקע לכישלון עסקת OpenAI
לפי דיווח של Wall Street Journal, עסקת OpenAI לרכישת Windsurf הפכה לנקודת חיכוך בתוך המשא ומתן להארכת הסכמי השותפות עם מיקרוסופט. למיקרוסופט יש כיום גישה לכל הקניין הרוחני של OpenAI, אך OpenAI חששה שהרכישה תעניק לה, בעקיפין, גישה גם לטכנולוגיה של Windsurf. עם תום תקופת הבלעדיות, העסקה בוטלה.
האירוע התרחש על רקע תחרות גוברת בין ענקיות הטכנולוגיה על טאלנטים וטכנולוגיות בתחום הבינה המלאכותית. במקביל למהלך של גוגל, מטא השקיעה 14.3 מיליארד דולר ב-Scale AI וגייסה את מייסד החברה כדי להוביל את אסטרטגיית ה-AI שלה ולפרוץ את הדרך לסופר-אינטליגנציה.
זו לא הפעם הראשונה שגוגל עושה מהלך כזה, כאשר באוגוסט 2024 היא גייסה עובדים מרכזיים מ-Character.AI ורכשה רישיון לטכנולוגיה שלהם. מהלכים דומים נרשמו גם מצד מיקרוסופט (עם Inflection AI) ואמזון (עם Adept).
התגובות וההשפעות הצפויות
מוהן וצ’ן, מייסדי Windsurf שגויסו ל-Google DeepMind, מסרו ל-TechCrunch: “אנחנו נרגשים להצטרף ל-Google DeepMind יחד עם חלק מצוות Windsurf. אנחנו גאים במה ש-Windsurf בנתה בארבע השנים האחרונות, ומצפים לראות את החברה ממשיכה קדימה עם הצוות ברמה עולמית שלה.”
גם מנכ”ל DeepMind, דמיס חסאביס, התייחס למהלך בפוסט ברשת X: “שמחים לצרף את מייסדי Windsurf וחלק מצוות הפיתוח המבריק שלה. מצפים לעבוד איתם כדי להאיץ את המאמצים שלנו בתחום Coding Agents במסגרת פרויקט Gemini.”
לצד ההצהרות החגיגיות, גורמים בתעשייה מציינים כי מהלכי Reverse Acquihire הפכו נפוצים יותר בשנים האחרונות, בעיקר ככלי לעקיפת פיקוח רגולטורי וזירוז עסקאות רגישות. עם זאת, שורת מקרים מהתקופה האחרונה, כמו Scale AI לאחר הגיוס של מטא או Inflection אחרי המהלך עם מיקרוסופט, מלמדים שגם האסטרטגיה הזו מלווה באתגרים, בעיקר בכל הנוגע לשימור מומנטום וצוות לאחר עזיבת ההנהלה המייסדת.

עסקת Windsurf מסמלת לא רק כישלון בולט עבור OpenAI, אלא גם את היכולת של גוגל להגיב במהירות ולהכות ראשונה בשוק שהופך תזזיתי מיום ליום. מה שהיה בעבר מודל נדיר של רכישת טאלנטים וטכנולוגיה, הופך ב-2025 לאסטרטגיה מועדפת של ענקיות AI שמנסות לעקוף חסמים, לקצר תהליכים ולהשתלט על מוקדי חדשנות לפני כולם. בעוד ש-Windsurf ממשיכה לפעול כישות עצמאית, ההנהלה הבכירה שלה כבר משולבת באסטרטגיה של DeepMind. השאלה שנותרה פתוחה היא עד כמה יצליחו הסטארטאפים שנותרו מאחור לשמר את המומנטום בלי המוחות שבנו אותם. צפו להתפתחויות נוספות.