מי לא שמע על ChatGPT?! מודל השפה המתקדם והמצליח בעולם! למען האמת – מדובר במוצר עם הצמיחה המהירה בהיסטוריה האנושית! בשבוע הראשון לאחר השקתו נרשמו לג’פטו מיליון משתמשים. חודשיים לאחר מכן היו לו כבר 100 מיליון (!) משתמשים יומיים. מדובר בפלא של ממש – כלי שמאפשר לבצע מגוון רחב ביותר של פעולות. כלי שרק לאחר השקתו, יוצריו גילו את היכולות האמתיות שלו. כיום ChatGPT יודע לנהל שיחה קולחת עם המשתמש שלו במגוון רחב של שפות (לרבות עברית), הוא יודע לענות על שאלות (אם יודעים איך לשאול אותן כמו שצריך 😜), הוא יודע לייצר או לנתח טקסטים, לכתוב קוד, והרבה מעבר לכך. בגרסת פלוס (מנוי בתשלום), הוא יודע גם לנתח דאטה כמו קבצי טקסט, קבצי PDF, תמונות ועוד. הוא יודע לג’נרט תמונות עם Dalle3, אפשר לחבר לו תוספים (פלאגינים), או לתכנת אותו לגרסה ייחודית שמתאימה לשימושים ספציפיים (GPTs) ועוד…
אבל לפני הכל – הישארו מעודכנים! הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו ולא תפספסו שום עדכון, חידוש או מידע על כלי חדש שיוצא…
אז מה זה בכלל ChatGPT?
לפני הכל, ChatGPT כשמו כן הוא – מדובר בצ’אט. כלומר ממשק שבו המשתמש מנהל שיחה עם הבוט במישור טקסטואלי או אף בעזרת פקודות קוליות. יש לו קלט (Input) ופלט (Output). הקלט יהיה הפרומפטים (הנחיות הטקסט שנקליד או נקליט ונעלה לצ’אט), והפלט יהיה התשובות שהצ’אט עונה לנו. אמנם טכנולוגיית הצ’אטבוטים אינה דבר חדש, ולמעשה הצ’אטבוט הראשון נוצר כבר בשנות ה-60 של המאה ה-20 ב-MIT וכונה ELIZA, אך הצ’אטבוטים החדשים (בארד, קלוד וג’יפיטי) מושתתים על טכנולוגיה אחרת לגמרי – מדובר בכלים ג’נרטיביים המכונים “מודלי שפה גדולים” (Large Language Model) או LLMs. מבלי להיכנס למונחים טכניים מדי, הכלים הללו עברו תהליכי אימון מורכבים ונרחבים על דאטה גדולה מאוד ומיליארדי פרמטרים, לאורך מספר דורות. אם נרצה לפשט את הפעילות של מודלי שפה, ניתן לומר (בהכללה והשטחה גסה ביותר) שהם ממש טובים בלנחש מה המילה הבאה (וכן, ברור שזה הרבה יותר מורכב מזה). לצד סוג אימון זה, יש שיטות אימון נוספות, כמו “למידת חיזוק” (אינפוטים חיוביים/שליליים מצד משתמשים אנושיים) ועוד. בבסיסם של כלים אלו עומדת טכנולוגיה מהפכנית המכונה “למידה עמוקה” (Deep Learning). מודלי השפה מושתתים על שכבות של רשתות נוירונים מלאכותיות ומודלי חיזוי, בעזרתם הם מייצרים בפועל טקסט קוהרנטי וברור (לצד פעולות נוספות). אחד מאבות הטכנולוגיה הזו הוא ג’פרי הינטון (סגן נשיא לשעבר בגוגל שהתפטר בתחילת 2023). אם תרצו לקרוא עליו עוד, יש לנו מאמר מרתק בנושא. מודלי השפה נשענים על הנתונים הרבים שהוזנו אליהם בתהליכי האימון השונים ובעזרת מודלים סטטיסטיים הם מנסים לבצע חיזוי של מילים וכך להרכיב משפטים מורכבים. אם תחשבו על זה, זה מאוד מזכיר את האופן בו אנחנו מנהלים שיחה – אנחנו לא חושבים קודם על כל המשפט ואז אומרים אותו, אלא פשוט מתחילים לדבר, ובכל פעם המלה הבאה פשוט “מתגלגלת” לנו מהלשון.
לסיכום, ChatGPT הוא מודל שפה גדול ומתקדם שפותח על ידי חברת OpenAI, המבוסס על ארכיטקטורת GPT (Generative Pre-trained Transformer).
כלומר, הוא אומן מראש על נתונים רבים, ובזכות אימון מקדים זה הוא מסוגל לייצר תשובות טקסטואליות מדויקות ורלוונטיות למגוון רחב של שאלות ופקודות שהוא מקבל ממשתמשים. הוא מתמחה בהבנת שפה טבעית ויצירת תגובות שנראות כאילו נכתבו על ידי אדם ויכול למלא תפקיד של “יועץ” או “סוכן”, וללבוש כל תפקיד שתתנו לו (על יכולת זו נרחיב במאמר נפרד).
מה כל כך מיוחד ב-ChatGPT?
יש סיבה שכל העולם מדבר על המוצר הזה! מעבר לעובדה שהוא הצ’אט הג’נרטיבי המסחרי הראשון (שוחרר בסוף 2022 ולמעשה הצית את מהפכת ה-AI שסחפה את כל העולם), הוא באמת כלי עוצמתי, ורסטילי ושימושי במיוחד! בניגוד למודלי שפה אחרים וטובים לא פחות (כמו קלוד למשל), ל-ChatGPT יש תכונה שמקפיצה אותו מעל כל השאר: מולטי-מודליות (multimodal). התכונה הזו מאפשרת לג’פטו “לראות”, “לשמוע” ו”לדבר”. כלומר, הוא מסוגל לבצע בשרשור אחד בודד (בצ’אט אחד) מגוון רחב של פעולות שונות: קריאת וניתוח תמונות, לרבות שליפת תובנות מתוכן, וזאת לצד תקשורת שוטפת הן בצורת דיבור (פקודות קוליות), המקבל מענה ווקאלי, והן בצורת תקשורת כתובה “רגילה”.
* צילום מסך מתוך הבלוג של OpenAI.
התכונה הזו יוצרת כלי עוצמתי במיוחד – מפלצת! היכולת לקבל מענה למגוון רחב של שימושים ויכולות עוצמתיות במקום אחד היא פשוט פרייסלס, והופכת אותו לגיים צ’יינג’ר של ממש (לא סתם הוא כבש את העולם בסערה).
קורס בינה מלאכותית
הצטרפו לקורס המקיף של LetsAI לבינה מלאכותית – הקורס המקיף והמצליח בארץ, בו השתתפו אלפים רבים של אנשים רק בשנה האחרונה. הקורס היחיד שנותן לכם מענה נרחב: גם מודלי שפה, גם מחוללי תמונות, גם מחוללי וידאו, גם בניית בוטים וקסטומיזציה של מודלי שפה, גם בניית סוכני וסייעני AI, גם יצירת אווטארים אישיים, גם AI בהסברה, ואפילו מינוף עצמי (AI בסושיאל + מפגש השמה עם נציגי פייבר שילמד אתכם איך עושים כסף מ-AI ואיך נכנסים לאחד מהשווקים המקוונים הגדולים בארץ). להטבה ייחודית לקוראי המגזין הזינו את קוד הקופון letsai באתר הקורס.
הרשמה ראשונית ל-ChatGPT
1.נכנסים לאתר chat.openai.com כדי לגשת לדף ההתחברות של Chat GPT
2. לחצו על
2. לחצו על כפתור “הירשם” (sign up) כדי להתחיל בהליך ההרשמה.
3. מלאו את טופס ההרשמה והזינו את כתובת הדוא”ל והסיסמה שלכם. לחלופין, ניתן להירשם באמצעות חשבון Google ,Microsoft או Apple.
4. בשלב זה יהיה עליכם לאמת את כתובת הדוא”ל. בדקו בתיבת הדואר הנכנס שלכם וחפשו את מייל הווריפיקציה שנשלח אליכם.
5. לאחר אימות חשבונכם, עליכם לספק את הפרטים הנדרשים.
6. אימות טלפוני: הזינו מספר נייד חוקי ואז רשמו את הקוד שקיבלתם לטלפון זה.
7. אשרו את התנאים.
8. זהו – אתם בפנים!
השוואה בין ChatGPT 3.5 ל-ChatGPT 4
לפני הכל נאמר שיש הבדל דרמטי בין גרסת 3.5 של ChatGPT ובין הגרסה בתשלום – ChatGPT4, אותה תקבלו במנוי Plus של החברה. באופן כללי, הגרסה החינמית בינונית מינוס ואני אישית לא ממליץ להשתמש בה. יש אלטרנטיבות חינמיות טובות הרבה יותר, כמו Claude למשל (מודל השפה המצוין של “אנטרופיק”). כך שאם הדילמה היא חינמי מול חינמי, הייתי מראש הולך על קלוד. גרסת 3.5 החינמית של ChatGPT דלה מאוד – יש לה חלון הקשר (Context Window) קטן הרבה יותר, היא אומנה על הרבה פחות פרמטרים, היא יחסית חלשה בעברית ואין לה יכולת לקרוא או לנתח קבצים.
מצד שני, הגרסה בתשלום אמנם לא זולה (20 דולר בחודש), אבל עלות מול תועלת – אתם מקבלים הרבה מאוד יחסית למה ששילמתם:
- מודל שפה חזק מאוד עם חלון הקשר של 35,000 טוקנים.
- העברית שלו מעולה! הוא מבין עברית מצוין ויודע לענות ולכתוב בעברית.
- אפשר להעלות אליו קבצי טקסט, קבצי PDF, קבצי Excel והכי חשוב – אפשר להעלות אליו תמונות ולבקש ממנו לנתח אותן.
- יש לו חנות פלאגינים (Plug in Store) עם אלפי תוספים שיכולים להתממשק איתו ולהעצים את השימושים שלו (תחשבו על חנות האפליקציות בטלפון שלכם ועכשיו דמיינו מה היה קורה אם הייתם מקבלים טלפון שאי אפשר להתקין בו אפליקציה. כל אפליקציה כזו היא עולם שלם של אפשרויות, וכך גם הפלאגינים של ChatGPT נוצרו ע”י אלפי חברות מכל העולם ולכל אחד שימוש ספציפי ייחודי משלו).
- יש אפשרות לתכנת את הצ’אט לבנות GPTs משלכם – מעין גרסה מקומית של ChatGPT, אותה אתם יכולים לבנות ללא שום צורך בידע קודם או ניסיון בכתיבת קוד. אתם יכולים להתאים אותו לצרכים ולשימושים שלכם באופן מוחלט ואף לאמן אותו על נתונים ייחודיים כרצונכם – כלי עוצמתי במיוחד!
- הוא מגיע עם Dalle3 – אחד ממחוללי התמונות הטובים והעוצמתיים בעולם! יש לנו מדריך נפרד גם עליו. דאלי3 יכול ליצור לכם כל תמונה בתוך הצ’אט ואתם יכולים לדבר עם המחולל ממש כפי שהייתם מדברים עם מעצב גרפי בן אנוש. לתקן אותו, לדייק אותו, לבקש ממנו עוד סקיצות וכן הלאה.
טבלת השוואה בין גרסת 3.5 לגרסה 4 של ChatGPT:
סביבת העבודה ב-chatgpt: הגדרות ופיצ’רים חכמים
לחיצה על שם המשתמש בצד שמאל למטה תפתח התפריט הבא (ראו תמונה מטה), בו תמצאו מידע על החבילה שלכם, הגדרות הכלי ועוד פיצ’רים נוספים.
לחצן My plan מאפשר לשדרג לתוכנית פלוס בעלות של 20$ לחודש, מה שיקנה לכם גישה לכל הפיצ’רים המתקדמים שתיארנו מעלה.
לחצן My GPTs מאפשר לכם לבצע קסטומיזציה מוחלטת של ChatGPT לפי הוראות ומטרות ספציפיות. כלי זה מאפשר לבנות ChatGPT ייעודי משלכם. נרחיב עליו במדריך נפרד. זוהי מעין גרסה מורחבת של פיצ’ר ה-Custom Instructions, ועוצמתית הרבה יותר. בלינק הבא תוכלו למצוא GPTs שעוזר לכם לאתר GPTs אחרים בהתאם לצרכים שלכם.
לחצן Custom Instructions מאפשר להזין מידע כללי עליכם ועל השימושים שלכם, וכך לייעל את תפקוד הצ’אט. אלו הנחיות-על שאתם יכולים לתת לצ’אט ושאליהן ברצונכם ש-ChatGPT יתייחס בתגובות שלו (ויפעל על פיהן). למעשה זו מעין גרסה מצומצמת ודלה יותר של ה-GPTs. להרחבה, ראו תמונה מטה.
בתוך לשונית ההגדרות (Settings), תמצאו את לחצן General, המאפשר לשנות את רקע הצ’אט (כהה / בהיר), לנהל את ארכיון השיחות ואף למחוק את היסטוריית השיחות (היזהרו מאופציה זו, שכן היא בלתי הפיכה).
באותו מסך תמצאו גם את לחצן Beta features. במסך זה תוכלו להפעיל את הפיצ’רים המתקדמים של הצ’אט – הפלאגינים. אם אתם לא רואים את האפשרות להתקין פלאגינים, סימן שלא לחצתם על הסליידר והפעלתם את האפשרות הזו.
לחצן Data controls מאפשר לכם להדליק/לכבות את האפשרות של OpenAI לאמן את המודלים שלהם על השיחות שלכם, לנהל את קישורי השיחות שלכם ולייצא נתונים. פה תמצאו גם את האפשרות למחוק את החשבון (ושוב – חשבו פעמיים לפני ביצוע פעולה זו).
לחצן Builder profile מאפשר לבצע התאמה אישית של הפרופיל שלכם כדי להתחבר למשתמשי ה-GPTs שלכם. הגדרות אלה חלות על GPTs משותפים באופן ציבורי והן כוללות את השם שלכם (שיוצג למשתמשים) ואת אתר האינטרנט שלכם (לו יש לבצע וריפיקציה).
סדנת ChatGPT, הנדסת פרומפטים ו-Dalle3
רוצים ללמוד יותר לעומק איך לעבוד עם מודלי שפה גדולים כמו ChatGPT או Claude? רוצים ללמוד מה זה “הנדסת פרומפטים” ואיך להביא למקסימום את היכולות של מודל השפה שלכם? רוצים ללמוד איך לעבוד עם דאלי3 בתוך ומחוץ ל-ChatGPT, לג’נרט תמונות מדהימות ואף להפוך אותו למחולל פרומפטים עבור מחוללי תמונות אחרים? הצטרפו לסדנה שלנו וגלו את כל הטיפים, הטריקים והסודות של המקצוענים. יש לכם גם הנחה בהזנת קוד הקופון letsai – לפרטים והרשמה לחצו פה או על התמונה מטה.
המסך הראשי של ChatGPT
המסך הראשי של ChatGPT מחולק לשניים. בצד שמאל תמצאו את שרשורי השיחות שלכם, ה-GPTs שהוספתם לחשבון שלכם וכמובן ממשק ההגדרות (עליו הרחבנו מעלה). בצד ימין תמצאו את ממשק הצ’אט, בו אתם יכולים לדבר עם ג’פטו (ראו תמונה מטה).
כתיבת פרומפטים: בתיבת הטקסט מטה תוכלו לרשום את הפרומפטים שלכם (ההנחיות שלכם / הבקשות שלכם / מה שאתם רוצים להגיד). כאמור, בגרסה 4 (מנוי בתשלום), יש אפשרות להעלות קבצים שונים כגון: png, pdf, excel ועוד. את הקבצים אפשר להעלות ע”י לחיצה על אייקון האטב שמופיע לצד תיבת הפרומפטים, או פשוט ע”י גרירה ושחרור של הקובץ בתוך הצ’אט.
כפתורים שחשוב להכיר בפורמט התשובה של ChatGPT: לאחר שהצ’אט יענה לכם, יופיעו לכם מספר אפשרויות (לחצנים משמאל לימין). להלן הפירוט שלהם (ראו גם תמונה מצורפת מטה).
- העתקת התשובה.
- אצבע למעלה – תשובה טובה מבחינתנו.
- אצבע למטה – תשובה לא טובה מבחינתנו.
- חץ עגול – בקשה מהצ’אט לג’נרט תשובה חדשה לאותה שאלה.
לסדרת האינפוטים הזו יש חשיבות רבה בשיפור תפקוד הבוט לאורך זמן. זו אחת משיטות האימון שלו, המכונה “למידה מבוססת חיזוקים” (Reinforcement Learning). שלב אימון זה חשוב לא פחות מהאימון הראשוני של הבוט, שכן הוא מוסיף שכבה של “חיזוקים” חיוביים ושליליים מצד משתמשים אנושיים. אם אתם רוצים לסייע ל-OpenAI לשפר את המוצר המדהים הזה, אתם יכולים לקחת חלק פעיל באימון שלו, ולתת את תרומתכם הצנועה למאמץ.
מצב עריכת שאלה: כאשר מרחפים עם העכבר על אחת השאלות שנשאלו על ידנו, מופיע סימן של עיפרון. לחיצה עליו מאפשרת לערוך מחדש את השאלה ולקבל תשובה שונה לשאלה החדשה.
יצוא/ שיתוף שיחה: אם ברצונכם לשתף את השיחה, ישנו לחצן עם חץ כלפי מעלה בפינה הימנית העליונה של המסך. לחצו עליו ושלחו לינק עם תיעוד כלל השרשור (זו אפשרות מעולה ליצור גיבוי לשיחות שלכם ו/או להפוך אותם לקבצי PDF, אותם תוכלו להזין מחדש ל-ChatGPT או ל-GPTs שתבנו, במטרה לאמן אותו על דאטה ספציפית. כמו כן, זה פתרון טוב להתמודד עם המגבלה בחלון ההקשר של ChatGPT (קשה לו להתמודד עם טקסטים ארוכים מאוד ואם הוא מתחיל לזייף, תוכלו לגבות את הדאטה ולהזין אותו מחדש כדי שג’פטו יוכל להתייחס אליו / לנתח אותו / לענות על פיו).
כפתורים שחשוב להכיר בממשק הצ’אט:
אפשר גם לג’נרט תמונות ב-ChatGPT עם דאלי3
כפי שציינתי, בתוך ChatGPT מוטבע גם מחולל תמונות עוצמתי במיוחד – דאלי3 (Dalle3), עליו ארחיב במאמר נפרד. עצם העובדה שאנחנו מקבלים בממשק אחד גם מודל שפה גדול (ChatGPT) וגם מחולל תמונות (Dalle3) היא מכפלת כח אדירה – שלם שעולה על סך חלקיו. חשוב לציין שפיצ’ר זה זמין רק למנויי פלוס (הגרסה בתשלום של ChatGPT). מוזמנים לעיין בשני המדריכים הבאים, המציגים שיטות עבודה מתקדמות עם פיצ’רים אלו, בדגש על שילוב בין מספר כלי AI (וביניהם דאלי3 וג’יפיטי).
מדריך ליצירת גיבור על ישראלי עם דאלי3 – לקריאה לחצו כאן.
מדריך ליצירת אוואטאר תלת מימדי עם דאלי3 ומידג’רני – לקריאה לחצו כאן.
פלאגינים ל-chatgpt
כפי שציינו מעלה, אחד הפיצ’רים הייחודיים והעוצמתיים של ChatGPT הוא היכולת לחבר אליו תוספים (Plugins).
- מהם תוספי ChatGPT? תוספים הם מעין כלים או תוכנות שאפשר להתקין על גבי הממשק של ChatGPT ובכך להעצים את היכולות שלו. הם מוסיפים יכולות או תכונות ליישומים קיימים, כמו למשל היכולת לגלוש ברשת ולנתח מידע מאתרי אינטרנט או אפליקציות, לנתח סרטוני יוטיוב, לכתוב פרומפטים למחוללי תמונות, לנהל תקציב ובעצם השמיים הם הגבול. יש אלפים רבים של תוספים במגוון אינסופי של תחומים ושימושים, אותם יוצרים ובונים אנשים מכל העולם. חלקם חינמיים וחלקם בתשלום. הם המקבילה לאפליקציות שאתם מתקינים על הסמאטפון שלכם, והופכות אותו מסתם מכשיר שיודע להתקשר או לגלוש ברשת, למחשב ורסטילי. תוספי ChatGPT הם תוספים שפותחו במיוחד עבור המודל ChatGPT של OpenAI, והם מרחיבים את יכולותיו עבור משתמשים שונים – אין יכולת לעשות בהם שימוש במודלי שפה אחרים.
- איך פועלים תוספי ChatGPT? תוספים אלו פועלים על ידי ניצול ממשקי תכנות יישומים (APIs) כדי לאפשר אינטראקציה עם ChatGPT. כך הם מוסיפים תכונות חדשות מבלי לשנות את קוד הבסיס של המודל. או במילים אחרות, אנשים מקבלים גישה לקוד של ChatGPT ויוצרים בעזרתו מוצרים, כלים ויכולות חדשים.
- מהם היתרונות בשימוש בתוספים? תוספים מאפשרים התאמה אישית של ChatGPT לצרכים ספציפיים, כגון אינטגרציה עם שירותים אחרים, תמיכה בשפות נוספות או סקטורים ייעודיים כמו בריאות ופיננסים.
- מהם החסרונות האפשריים בשימוש בתוספים? רוב התוספים דורשים מנוי, וחלקם מפותחים על ידי ספקים חיצוניים מה שעלול לחשוף מידע רגיש. כמו כן, לא כולם באותם רמה ופעמים רבות אתם עלולים להיתקל בתקלות טכניות (זכרו שמדובר במוצרים חיצוניים שפותחו ע”י אנשים פרטיים או חברות מסחריות, ולא בשירותים של OpenAI).
- אילו תוספים פופולריים קיימים עבור ChatGPT? קיימים תוספים רבים, ביניהם כאלה הנותנים המלצות נסיעות, עוזרים בהזמנת מסעדות, מאפשרים תרגום לשפות שונות ועוד. התוספים פותחו הן על ידי OpenAI והן על ידי מפתחים חיצוניים. כדי להוסיף פלאגינים יש להיכנס ל-Plugin store ולהתקין את התוסף הרצוי. מומלץ להשתמש בשורת החיפוש כדי לחפש מילות מפתח לשירותים/שימושים בהם אתם חפצים. בלינק הבא תמצאו רשימה של כל הפלאגנים המעודכנים עד דצמבר 2023. בלינק הבא תוכלו למצוא GPTs שעוזר לכם לאתר GPTs אחרים בהתאם לצרכים שלכם.
כדי להיכנס לחנות הפלאגינים, פתחו שרשור חדש/צ’אט חדש, לחצו על הכפתור מצד שמאל למעלה (שעליו כתוב את שם המודל בו אתם משתמשים כרגע: 3.5 או 4), גללו למטה ולחצו על Plugins (ראו תמונה מטה). אם כבר התקנתם פלאגינים בעבר, יהיה עליכם לגלול שוב עד למטה כדי לראות את כפתור ה-Plugin store.
עריכה: השימוש בפלאגינים מתחיל לרדת בהדרגה – נכון להיום (מרץ 2023) הוא כבר חסום למשתמשים חדשים, וגם משתמשים ותיקים יאבדו בקרוב את הגישה לפלאגינים שהתקינו בעבר. על מדיניות המעבר מפאלגינים ל-GPTs במאמר הבא.
יצירת GPTs – קסטומיזציה של ChatGPT
אחד מהפיצ’רים המתקדמים ביותר ב-ChatGPT מאפשר לכם לבנות מעין גרסה מותאמת אישית של ChatGPT, אותה אתם יכולים להתאים לצרכים ולשימושים שלכם. ניתן לתכנת אותה, ואף לאמן אותה על דאטה ייחודית משלכם. חשבו שכל העוצמות והיכולות של ChatGPT, כמו ג’ינרוט תמונות, ניתוח טקסטים, כתיבת קוד, ניתוח נתונים, ניתוח ועיבוד תמונות – כל אלו זמינים לשימושכם החופשי וניתנים לקסטומיזציה מוחלטת! זה חברים הכח האמיתי של ה-GPTs. יש לנו מדריך נפרד בו אנחנו מסבירים צעד אחר צעד איך לבנות ולתכנת GPTs משלכם, ללא שום צורך או ידע בכתיבת קוד או תכנות.
צפו בסרטון ההדגמה של OpenAI על השקת ה-GPTs והיכולות של הפיצ’ר המיוחד הזה:
מוזמנים לקרוא גם את המדריך שלנו להעלאת GPTs לחנות של OpenAI, בו תמצאו גם שני GPTs שבנינו לכם – הראשון: פרומפטר למידג’רני. השני: מחולל סיפורים.
קורס עיצוב בבינה מלאכותית