רגולציה בבינה מלאכותית – מה קורה בעולם? אם עד לפני מספר חודשים כאשר שאלו “יש חוקים שחלים על בינה מלאכותית?” התשובה הייתה “שום דבר”, הרי שמאז זרמו הרבה מים בנהר בהרבה מאוד מקומות בגלובוס ודברים רבים השתנו. אז מה קורה נכון להיום במדינות השונות? יצאתי לבדוק.
אבל לפני הכל – הישארו מעודכנים! הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו ולא תפספסו שום עדכון, חידוש או מידע על כלי חדש שיוצא…
ממליצים לכם להצטרף גם לקהילות ה-AI של LetsAI בוואטסאפ ובטלגרם.
האיחוד האירופי
החדשות המרעישות ביותר מגיעות מהאיחוד האירופי, שם אושר בתחילת פברואר 2024 נוסח של חקיקה שלמה העוסקת בבינה מלאכותית שנכתבה על פני מעל 250 עמודים, אשר תחול לא רק על מי שנמצא באיחוד האירופי אלא על כל מי שייתן שירות לאנשים שנמצאים באיחוד האירופי, ובעידן של היום זה אומר שזה יחול על (בערך) כולם (נותר אישור פורמלי בלבד שצפוי להיות ממש בקרוב).
ומה יש שם? בקצרה – איסורים על כלי בינה מלאכותית מסוימים, ביורוקרטיה שכוללת חובת רישום, חובת מינוי נציג, חובת בקשת היתר ועוד דרישות; חובת שקיפות של כלי בינה מלאכותית שמייצרים תוכן, ועוד איסורים והגבלות. הרגולציה עתידה להיכנס לתוקף באופן מדורג, תחילתה כנראה כבר בסוף השנה הנוכחית, כך שמי שעוסק בבינה מלאכותית – רצוי כבר להתחיל להיערך, גם אם זה בצעדים קטנים. חשוב לציין שהרגולציה תחול גם על משתמשים, גם על מפתחים, גם על המפעילים ואפילו על מפיצים, והפרה של הכללים עשויה לגרור סנקציות כספיות שיכולות להגיע למיליוני יורו על כל הפרה.
ארה”ב
בסוף שנת 2023 הוגשה הצעת חוק “רכה יותר” באופן משמעותי מזו של האירופאים אשר עוסקת בעיקר בחובות שקיפות וחובות זהירות של כלי בינה מלאכותית, ובנוסף יש מספר הצעות שעוסקות באיסור על יצירת דיפ פייק למטרות זדוניות. כרגע כאמור מדובר בהצעות שעוד טרם התקבלו כחוקים ועוד ייתכנו שינויים.
בנוסף הוגשה הצעת חוק בקליפורניה בכל הנוגע להסדרת מערכות בינה מלאכותית אשר נועדה להסדיר כללי משחק שיחולו בעיקר על מערכות בינה מלאכותית, אך הרגולציה תחול בעיקר על מערכות בסיכון גבוה מאוד לציבור הרחב ופחות על מערכת בינה מלאכותית שעשויה להזיק לאדם יחיד, זאת בניגוד לאירופאים. הכללים העיקריים כוללים חובת רישוי; הטמעת יכולת להשבית את המערכת מרחוק במקרה של אירוע חריג; ופיתוח בהתאם לסטנדרטים מסוימים של אבטחת מידע וצמצום סיכונים.
בריטניה
בתחילת פברואר 2024 הפרלמנט הבריטי הוציא דוח עם מספר המלצות בנוגע להסדרת הבינה המלאכותית בחקיקה. בין השאר נקבע שיש צורך בחובת שקיפות וחובת ניהול סיכונים בעת פיתוח והפצה של כלי בינה מלאכותית, אך עדיין ניכר שיש התלבטות כיצד לאזן בין הצורך בקביעת כללי משחק מצד אחד, ומצד שני לא להביא להכבדה יתרה מדי על חברות טכנולוגיות שמא תיפגע החדשנות בנושא. יש גם דיווחים שהבריטים יאמצו בסופו של דבר חקיקה דומה לזו שבאיחוד האירופי אך לא מדובר במידע מבוסס.
ועוד קצת בעולם…
לאחרונה גם בקנדה וגם בסינגפור הוצגו הצעות חוק בדבר הסדרה של הבינה המלאכותית שגם שם נקבעו חובות הקשורות לשקיפות וניהול סיכונים של כלי בינה מלאכותית, ולא מן הנמנע כי נראה מגמה דומה בעוד ועוד מדינות עם הזמן.
בקנדה למשל יצא החודש פסק דין חדש שבו נקבע שחברה אחראית לטעויות של הצ’טבוט שלה, וסביר להניח שנראה עוד ועוד פסקי דין עם הזמן שילמדו אותנו עוד על הרגולציה שתחול עלינו.
ומה עם ישראל?
נכון לעכשיו בישראל לא נוקטים בצעדים קונקרטיים ונראה כי המדינה דוגלת בגישת “שב ואל תעשה”, ייתכן ומתוך הבנה (שאפשר להבין) שעדיף לחכות ולראות מה יקרה בעולם ובהתאם “לאמץ” את המודל שהכי מתאים למדינה מאשר להסתכן בחקיקה שעשויה להביא לכך שחברות טכנולוגיות יעדיפו לעשות עסקים במדינות עם רגולציה נוחה יותר (או ללא רגולציה בכלל). נצטרך להמתין ולראות.
סדנת AI למנהלים
אהבתם את הכתבה? התוכן הזה הוא טעימה מתוך קורס ה-AI למנהלים של LetsAI. יש גם הרצאת חשיפה – מוזמנים להצטרף, וכמובן שיש הנחה לקוראי LetsAI בהזנת קוד הקופון (המפתיע) Letsai