בשנים האחרונות עולם המשפט נמצא בעיצומה של מהפכה טכנולוגית, לאור חדירתה של בינה מלאכותית (AI) לתהליכי עבודה יומיומיים של עורכי דין ומשפטנים. כלי ה-Gen AI תופסים מקום מרכזי בשינוי הזה. מה שהיה נראה בעבר כהמצאה עתידנית מתוחכמת, הופך היום לכלי עבודה חיוני עבור עורכי דין בישראל ובעולם, וגורם למערכות משפט להיות יעילות יותר, מהירות יותר, ולספק שירות טוב יותר לאזרח. שלשום (9.1.25), קיימנו וובינר בהשתתפות עו”ד אסף כהן צידון, בו הצגנו סקירה מעמיקה על האופן שבו הבינה המלאכותית משדרגת את חייהם של עורכי הדין – תוך שמירה על קריצה חדה לצרכי המקצוע ולדילמות האתיות שמגיעות איתה. מאמר זה מבוסס על תובנות מתוך אותו מפגש.
רוצים לקבל עדכונים בלייב? רוצים מקום בו אתם יכולים להתייעץ עם מומחי AI, לשאול שאלות ולקבל תשובות? רוצים לשמוע על מבצעים והטבות לכלי ה-AI שמשנים את העולם? הצטרפו לקהילות ה-AI שלנו.
אפשר גם להרשם לניוזלטר שלנו
איך AI משנה את חוקי המשחק עבור עורכי דין?
“סבא שלי היה מראשוני עורכי הדין בישראל,” סיפר עו”ד אסף כהן צידון בפתיחת דבריו. “כשהוא היה צריך למצוא תשובה לשאלה משפטית, הוא היה מחפש בספרים. היום יש לנו AI. כמו שאתם לא יכולים לדמיין עבודה בלי מחשב, כך לא תוכלו לדמיין בעתיד עבודה בלי בינה מלאכותית.”
האמת היא, שהעתיד הזה כבר כאן. AI הפך לחלק בלתי נפרד מארגז הכלים של עורכי הדין המודרניים. אסף הציג במהלך הוובינר כיצד כלים כמו ChatGPT ו-Claude מסוגלים להפוך למשני משחק אמיתיים: כתיבה וניתוח של חוזים, הערכת סיכויי ערעור, הכנת טיעונים לדיון משפטי, ואפילו הפיכת תהליך איתור המידע המשפטי למדויק ומהיר יותר מאי פעם.
טיפ פרקטי #1: כשאתם מתחילים לעבוד עם בינה מלאכותית, נסו להתחיל במשימות יומיומיות פשוטות שדורשות הרבה זמן, כמו תמצות מסמכים, ניסוח טיוטות ראשוניות או חיפוש מידע בסיסי. אל תקפצו ישר למים העמוקים – אל תנסו לבנות מערכות או ממשקים מורכבים, אלא התנסו ב”מוצרי מדף” כמו ChatGPT ו-Claude (קלוד).
החשיבות של עורך דין מיומן מאחורי ההגה
אם נכנסת לרכב, לחצת על הגז וגילית שפגעת בקיר שמאחוריך – הרכב לא אשם! הרכב הוא רק כלי. הוא מסוגל להביא אותך מנקודה A לנקודה B במהירות יחסית גבוהה, והוא גם מסוגל להרוג אנשים, במידה ותתפעל אותו לא כשורה. כשנתקעת בקיר, הרכב “עשה מה שביקשת ממנו” – הניע אותך במהירות, רק לא למקום שחשבת שהוא יביא אותך – ככה זה כשאתה על הילוך אחורי במקום על D.
ואם נפתח את האלגוריה הזו – גם הצ’ט הוא רק כלי. כלי עוצמתי ומדהים, עם פוטנציאל אדיר ויכולות חסרות תקדים. אבל רק כלי. וכמו כל כלי עבודה, הוא לא מושלם. הוא יכול להוביל לתוצאות לא רצויות, כשלא מתפעלים אותו כשורה. אם לא סיגלתם לעצמכם מיומנויות של הנדסת פרומפטים, לא תדעו “איך לדבר לבוט”. לא תדעו איך לגרום לו להיות מדויק יותר, ומהימן יותר. לא תדעו איך לבטל את הסיכוי להזיות והמצאות.
אחד המסרים המרכזיים שהועברו בוובינר הוא שאין תחליף לעורך דין מיומן ומנוסה בעידן שבו בינה מלאכותית משתלבת בעבודת המשפטנים. כפי שהסביר עו”ד אסף כהן צידון: “AI הוא כלי עזר חכם ומתקדם, אבל הוא רק כלי. אם אין לנו את הידע המשפטי ואת שיקול הדעת המקצועי, אנחנו עלולים ליפול למלכודות שיגרמו ללקוחות שלנו לשלם ביוקר.”
או במילים אחרות – בינה מלאכותית אינה מטה קסם. היא לא תחליף את עבודתו של עורך דין ולא יכולה לגרום לאדם מן השורה “להפוך” לעורך דין. היא כלי שאמור לעזור לאיש מקצוע להיות טוב יותר ויעיל יותר במקצוע שלו. וגם השימוש ב-AI מחייב ידע קודם והכשרה מקצועית בעולם התוכן של איש המקצוע, אחרת התוצאות יכולות להיות הרסניות.
למה אי אפשר להסתמך רק על AI?
- מורכבות משפטית: החוקים והתקנות משתנים במהירות, ולפעמים הפרשנות היא לא פחות חשובה מהחוק עצמו. בינה מלאכותית יכולה לנתח מסמכים ולספק תשובות מהירות, אבל היא לא מבינה את הדינמיקות המלאות של העולם המשפטי.
- התאמה אישית: כל לקוח הוא ייחודי, וכל מקרה שונה מקודמו. הבינה המלאכותית מציעה פתרונות כלליים, אבל רק עורך דין מיומן יודע להתאים את הפתרון המדויק לצרכים של הלקוח.
- אחריות מקצועית: החלטות משפטיות משפיעות באופן ישיר על חיי אנשים ועסקים. האחריות על קבלת ההחלטות נשארת תמיד בידי עורך הדין, ולכן חשוב שהוא יבקר את הנתונים שמספקת המערכת ויוודא שהם מדויקים ורלוונטיים.
דוגמה: איפה AI עלול לטעות?
כאשר עורכי דין משתמשים בכלים כמו ChatGPT או Claude לניתוח חוזים או לפתרון שאלות מורכבות, הם עשויים לקבל תשובות שלא משקללות את מלוא הפרמטרים הרלוונטיים. עורך דין מיומן יודע להשתמש בבינה מלאכותית בצורה חכמה: ככלי לייעול עבודה ולא כתחליף לשיקול דעת מקצועי. הוא יודע לשאול את השאלות הנכונות, לבקר את התשובות המתקבלות, ולשלב בין היכולות הטכניות של הכלי לבין הניסיון המשפטי שלו.
בסרטון הבא תוכלו לראות טעימה מהוובינר, בה אסף מסביר איך ה-AI יכול להטעות מי שלא בקיא בחוק. בדומה הוא מנתח את “חוק החברות” ומראה עד כמה מסוכן השימוש בבינה מלאכותית “בעיניים עצומות”.
טיפ פרקטי #2: תמיד בדקו אתה התוצאות והתוצרים שהבוט מפיק! קראו את הטענות שלו, בקשו ממנו לאמת ולבסס אותן. לכו לבדוק את הסעיפים או הפסקאות שעליהן הוא התבסס (בקשו ממנו להציע מהיכן שלף את המידע שעליו ביסס את התשובה).
כלי עזר חכם – אבל לא תחליף למקצועיות אנושית
גם אם הכלים הללו מדהימים במהירותם וביכולותיהם, אסף הדגיש שהבינה המלאכותית אינה תחליף לעורכי דין. “הטכנולוגיה הזו מדהימה, אבל בלי הבנה משפטית מעמיקה, הטעויות עלולות להיות הרסניות.” עורכי דין רבים נופלים במלכודת כשהם סומכים על AI כתחליף לידע מקצועי – גישה שעלולה לגרום לנזקים ללקוחות ולעתידם המקצועי. הסוד, לדבריו, הוא באיזון. בינה מלאכותית אינה באה להחליף אתכם, אלא לשדרג אתכם. היא יכולה לעזור לכם להיות מהירים יותר, מדויקים יותר ויעילים יותר. עם זאת, היא זקוקה לפיקוח שלכם, לבדיקה אנושית ולמומחיות המשפטית שלכם.
טיפ פרקטי #3: תמיד הלבינו נתונים כדי להגן על הלקוחות שלכם. כמו כן, תמיד כבו את אפשרות אימון המודלים של ChatGPT על היסטוריית השיחות שלכם, ובכל מצב שבו יש עבודה על מסמכים רגישים או נושאים שדורשים רמת אבטחה גבוהה יותר, פתחו צ’ט זמני!
כלים לשיפור עבודה משפטית: לא רק ChatGPT
בעוד ש-ChatGPT תופס כותרות, הכלים המתקדמים בתחום המשפט לא מתחילים ומסתיימים בו. בוובינר הצגנו מגוון פתרונות שיכולים לשנות את הדרך שבה עורכי דין פועלים:
1. Spellbook: תוסף AI לתוכנת Word המבוסס על מודלי שפה גדולים, המאפשר לערוך חוזים משפטיים בצורה יעילה, לזהות בעיות ולייצר הערות מתוחכמות. הכלי מתמקד באנגלית, ולכן מתאים במיוחד למי שעובד עם לקוחות או מסמכים בינלאומיים.
2. בוטים מותאמים אישית: בוובינר הדגשנו את החשיבות של שימוש בבוטים לניתוח מסמכים משפטיים ולסיכום פגישות. כלים כמו פלטפורמת ה-GPTs של OpenAI מאפשרים לכל איש מקצוע לבנות את העוזרים שמתאימים לו ולשימושים שלו – זו מכפלת כח אמיתית!
3. שימוש בכלי מחקר כמו Perplexity: כלי מחקר חכמים המבוססים על AI מאפשרים לעו”ד לאסוף מידע, לקבל מענה לשאלות מקצועיות ולחקור – והכל בלחיצת כפתור.
איך לא לטעות עם AI
השימוש בכלי בינה מלאכותית הוא לא רק טכני, אלא גם אתי ומקצועי. אסף הדגיש את הסיכונים שכרוכים בשימוש לא זהיר: “לא להכניס מידע רגיש למערכות לא מאובטחות. יש להימנע מהזנת פרטים על מי אתם מייצגים כדי למנוע הטיות בתשובות.”
כמו כן, יש להבין כי כלים אלו אינם מחליפים מנועי חיפוש משפטיים כמו “תקדין” או “נבו,” אלא מסייעים בניתוח והבנה של נתונים משפטיים. לצערנו ישראל קצת מפגרת טכנולוגית בתחום זה, ואין עדיין יכולת לשלב מערכות AI מתקדמות בתוך מאגרי נתונים מעולמות המשפט. עם זאת, אנחנו רואים ניצנים לגישה זו, גם ב”נבו” וגם ב”תקדין”, ואין לנו ספק שעוד רגע נהיה במקום אחר לגמרי – מקום בו כל המידע נגיש לאנשי מקצוע ולמערכות ה-AI שמוטמעות ישירות בתוך פלטפורמות אלו (או פלטפורמות אחרות).
טיפ פרקטי #4: השתמשו בכלים כמו Spellbook או תוספים חכמים אחרים, כדי לנתח חוזים, לנסח מסמכים משפטיים, לבחון את המסמכים שלכם אל מול בנצ’מרקים ולהוסיף הערות.
השפעה רחבה: איך AI תורם מעבר למשפט
מעבר לייעול העבודה המשפטית, הכלים החדשים פותחים גם אפשרויות חדשות לשירותים משפטיים. אסף הסביר על מקרים שבהם הוא השתמש בבינה מלאכותית לא רק כדי לנתח מסמכים, אלא גם כדי לנסות ולתת תחזית לסיכויי הצלחה בערעורים. “הכלים הללו יכולים להציג אינדיקציה לתוצאה אפשרית, אבל האחריות היא תמיד שלכם”, אומר אסף. במקרים רבים, לדבריו, החיזוי הזה מתגלה כיחסית מדויק, וככלי שמסייע לעו”ד לחשב את סיכויי ההצלחה שלו – כמובן שאין פה ודאות, אבל זה עוד פרמטר במערכת השיקולים.
שאלות כמו: “על בסיס המידע והמסמכים שנתתי לך – מה הסיכויים של כל צד לנצח? נמק טענותיך”, יכולות לסייע לכם לקבל תמונת מצב מבוססת נתונים.
טיפ פרקטי #5: למדו להשתמש בבינה מלאכותית לא רק כדי לפתור בעיות, אלא גם כדי לתכנן אסטרטגיה. הפכו את הצ’ט שלכם ליועץ או שותף – דמות שעוזרת לכם לקבל החלטות, לתכנן ולהכריע בסוגיות, על סמך הנתונים שהוצגו לה.
לינקים שימושיים להמשך הדרך
- רוצים לנסות את הבוטים החדשים של LetsAI? לחצו כאן כדי להתחיל לעבוד עם כלי ניתוח מסמכים ונתונים.
- הצטרפו לקבוצת העדכונים המקצועיים שלנו ב-WhatsApp: לחצו כאן כדי להתעדכן בכלים, חדשות ומדריכים מובילים.
עולם המשפט עומד בפני מהפכה טכנולוגית שמשנה את חוקי המשחק, והבינה המלאכותית היא שחקן מרכזי בזירה הזו. בעזרת כלי AI, עורכי דין יכולים לייעל תהליכים, לחסוך זמן ולהתרכז במשימות מורכבות שדורשות חשיבה אסטרטגית ויצירתיות. אבל לצד ההזדמנויות, מגיעה גם האחריות: הבינה המלאכותית היא כלי עזר חכם, אך ההצלחה תלויה בשילוב שלה עם מומחיות אנושית, בבקרה קפדנית ובשקיפות מול לקוחות. בעולם שמשתנה במהירות, עורכי דין שלא יאמצו את הכלים הללו עלולים למצוא את עצמם מחוץ למגרש. ההצלחה טמונה בלמידה מתמדת, בשימוש מושכל וביכולת לשתף פעולה עם הטכנולוגיה והעמיתים למקצוע. בינה מלאכותית היא לא תחליף, אלא שותף – והמפתח הוא לדעת כיצד לנהוג בהגה.