האם אי פעם דמיינתם עולם שבו כל אחד מאיתנו יכול להיות איינשטיין, סטיב ג’ובס ואלברט שוויצר בו זמנית? נשמע דמיוני? לא בהכרח. סם אלטמן, מנכ״ל OpenAI, מצייץ על מודלים חדשים ומציג בבלוג האחרון שלו חזון מרתק ומטלטל בו הוא מדבר שוב על העידן שבו טכנולוגיית הבינה המלאכותית הכללית (AGI) תעניק לכל אדם על פני כדור הארץ כוח שעד היום היה שמור רק לגאונים ולמשפיעים הגדולים בהיסטוריה. אבל כמו כל כוח אדיר, גם זה טומן בחובו הזדמנויות עצומות לצד סכנות מורכבות. המהפכה הזו, שכבר מתדפקת על דלתותינו, עשויה לשנות את כללי המשחק האנושי כפי שאנחנו מכירים אותו – השאלה היא רק האם נדע לרתום אותה לטובת האנושות כולה.
רוצים לקבל עדכונים בלייב? רוצים מקום בו אתם יכולים להתייעץ עם מומחי AI, לשאול שאלות ולקבל תשובות? רוצים לשמוע על מבצעים והטבות לכלי ה-AI שמשנים את העולם? הצטרפו לקהילות ה-AI שלנו.
אפשר גם להרשם לניוזלטר שלנו
בינה מלאכותית כללית: עידן חדש של פוטנציאל אנושי
בעוד שהמהפכה התעשייתית הגבירה את כוחנו הפיזי, הבינה המלאכותית הכללית (AGI) עומדת להעצים את יכולותינו המנטליות באופן חסר תקדים. סם אלטמן, מנכ”ל OpenAI, מתאר מציאות חדשה שבה הגבול בין אדם למכונה מיטשטש, ואיתו גם המגבלות שהכרנו על היכולת האנושית. זו אינה רק התקדמות טכנולוגית – זהו שינוי מהותי בעצם ההגדרה של מה זה להיות אנושי.
סדר גודל שונה של חדשנות
AGI אינה רק עוד שלב בהתפתחות הטכנולוגית – היא מייצגת קפיצת מדרגה חסרת תקדים ביכולות האנושיות. בעוד שהמצאות כמו החשמל, הטרנזיסטור, המחשב והאינטרנט הרחיבו את גבולות היכולת שלנו, AGI צפויה לשנות את עצם ההגדרה של מה אנחנו מסוגלים להשיג. זוהי טכנולוגיה שתאפשר לכל אדם להגיע לרמות של יצירתיות, חדשנות ופתרון בעיות שעד כה היו בלתי נתפסות ותפתח דלתות לאפשרויות חדשות לחלוטין. היכולת שלה להעצים כל פרט באוכלוסייה יכולה להוביל לשינוי עמוק בכל תחום בחיינו.
הכוחות הכלכליים שמניעים את ה-AGI
אלטמן מציג שלושה עקרונות כלכליים מרכזיים המניעים את פיתוח ה-AGI:
1. אינטליגנציה תלויה במשאבים
ככל שמשקיעים יותר משאבים במודלים של בינה מלאכותית – בין אם מדובר בכוח חישוב, דאטה או אמצעי חיזוי – כך רמת האינטליגנציה שלהם עולה בצורה צפויה וקבועה.
2. ירידה דרמטית בעלויות
עלויות ההפעלה של מודלים כמו GPT-4 צנחו פי 150 תוך שנה אחת בלבד. קצב זה של ירידת מחירים מהיר בהרבה מזה של חוק מור (Moore’s Law) שמכפיל את יעילות המעבדים כל 18 חודשים ומוביל לאימוץ נרחב של AI בכל התחומים.
3. ערך חברתי-כלכלי אקספוננציאלי
שיפורים ליניאריים באינטליגנציה יכולים להוביל לרווחים חברתיים וכלכליים עצומים. לכן, ככל שההשקעה בתחום תגדל, ההשפעה על החברה תהיה רחבה ומשמעותית יותר.
סוכני AI: מהפכת עולם העבודה
אחת ההמחשות הבולטות של אלטמן היא הרעיון של סוכני AI שישמשו כעובדים וירטואליים. ניתן לדמיין מתכנתים וירטואליים המסוגלים לבצע את רוב המשימות של מפתחים מתחילים, ואף סוכנים בתחומים כמו רפואה, משפטים ועיצוב. אולם, אלטמן מדגיש כי הבינה המלאכותית לא תחליף את היצירתיות האנושית, אלא תשמש ככלי תומך, שיסייע לבני האדם להגביר את הפרודוקטיביות שלהם.
שינוי הדרגתי של החברה
אלטמן חושב שהמעבר לסוכני AI לא רק ישנה את עולם העבודה, אלא גם ישפיע על האופן שבו אנו חיים ומתקשרים בחיי היומיום שלנו. שינוי זה צפוי להיות הדרגתי אך עמוק. גם ב-2025 אנשים ימשיכו לחיות, לתפקד ולעבוד בדומה להיום, אך מתחת לפני השטח המציאות תשתנה. העבודה, היצירה והשיתוף האנושי יתפתחו לכיוונים חדשים, ותכונות כמו נחישות, עצמאות והבנה עמוקה של העולם יהפכו לקריטיות יותר מאי פעם.
חדשנות מול אחריות
כדי להבטיח שה-AGI תועיל לאנושות כולה, אלטמן קורא לאיזון בין קידום טכנולוגי לבין שיקולים אתיים וחברתיים. עם כל ההבטחות הגדולות של AGI, אלטמן מדגיש את הצורך להתמודד עם אתגרים קריטיים. אחת הדאגות המרכזיות היא האפשרות שריכוזיות יתר של הטכנולוגיה תוביל לחיזוק כוחם של תאגידים גדולים או משטרים סמכותניים, במקום להעצים את כלל האנושות. בנוסף, ישנו החשש משימוש לרעה בטכנולוגיה לצרכים פוליטיים או צבאיים, שעלול להעמיק סכסוכים גלובליים. לכן, אלטמן קורא לפיקוח הדוק ושיתוף פעולה בינלאומי כדי לוודא שהטכנולוגיה תשרת את טובת הכלל.
הבטחת תועלת רחבה לכלל האנושות
כדי לוודא ש-AGI לא תחמיר אי-שוויון חברתי, יש לחשוב מחוץ לקופסה. אחת ההצעות של אלטמן היא “תקציב חישובי” (Compute Budget) כדי להבטיח גישה שוויונית יותר ל-AI ברחבי העולם. הרעיון נועד להתמודד עם האתגרים של חלוקה לא שוויונית של יתרונות הטכנולוגיה, במיוחד בעידן שבו AI הופך לכלי מרכזי בכלכלה ובחברה. התקציב החישובי יאפשר לכל אדם להשתמש בכמות משמעותית של משאבי AI, תוך התמקדות בהנגשת הטכנולוגיה ובשמירה על איזון בין הון לעבודה. אלטמן ציין גם כי עלות השימוש במערכות AI יורדת משמעותית בכל שנה, מה שמסייע להרחבת השימוש בטכנולוגיה בקרב קהלים רחבים יותר.
מה צפוי בקרוב?
בדרך (אולי) ל- AGI, חשף סם אלטמן השבוע את מפת הדרכים החדשה של OpenAI. אלטמן הודה בכנות שהמוצרים של OpenAI הפכו למורכבים מדי, והביע רצון לייצר מצב שהבינה המלאכותית ״עובדת בשבילנו״ עם מינימום בלבול ומקסימום יעילות. החברה מתכננת להשיק בקרוב את GPT-4.5 (המכונה “Orion”), שיהיה המודל האחרון שלא משתמש בשיטת Chain-of-Thought (CoT). לאחריו יגיע GPT-5, שיאחד את סדרת מודלי o עם סדרת GPT למערכת אחת חכמה ואינטואיטיבית. המערכת החדשה תבטל את הצורך בבחירת מודלים ידנית ותדע להתאים את עצמה למשימות שונות, כולל החלטה מתי נדרשת חשיבה מעמיקה יותר. GPT-5 ישלב את טכנולוגיית o3 ויציע מגוון יכולות כמו קול, canvas, חיפוש ומחקר מעמיק. החידוש המשמעותי ביותר הוא שמשתמשים חינמיים יקבלו גישה בלתי מוגבלת ל-GPT-5 ברמת אינטליגנציה סטנדרטית, בעוד שמנויי Plus ו-Pro ייהנו מרמות אינטליגנציה גבוהות יותר. המערכת תהיה זמינה הן דרך ChatGPT והן דרך ה-API, כשהמטרה היא להפוך את השימוש ב-AI לפשוט ואינטואיטיבי יותר עבור כולם.
חזון ל-2035: עידן של גאונות בלתי מוגבלת
המטרה הסופית של AGI, על פי אלטמן, היא לא רק פיתוח מכונות חכמות, אלא שחרור הכוח האנושי הטמון בכל אחד מאיתנו. גם דיבורים על ASI (Artificial Super Intelligence) נשמעים בסביבתו אבל כל דבר בעתו. אם ננווט נכון את הפיתוחים הטכנולוגיים, נוכל ליצור מהפכה חברתית וכלכלית רחבת היקף. אלטמן צופה שעד 2035, כל אדם יוכל להשתמש ביכולות אינטלקטואליות השוות לכל האנושות של שנת 2025. המשמעות היא ירידה דרמטית במחירי מוצרים רבים הודות לייצור אוטומטי מתקדם, לצד עלייה בערכם של נכסים מוגבלים כמו קרקע ומשאבים טבעיים. תחזית זו מדגישה לא רק את הפוטנציאל הכלכלי האדיר של AGI, אלא גם את הצורך בניהול נכון כדי למנוע העמקת אי-השוויון החברתי.
לפי אלטמן, העתיד של AGI אינו קבוע מראש – הוא תלוי בהחלטות שנקבל היום. עם מודלים חדשים וחכמים יותר ובאמצעות איזון נכון בין חדשנות לאחריות, שיתוף ידע ודאגה לשוויון הזדמנויות, ניתן לנווט את הטכנולוגיה כך שתשרת את האנושות כולה. הדרך ל-2035 רק מתחילה, אך אם נפעל בתבונה, היא עשויה להוביל אותנו לעידן של פריחה חסרת תקדים. מי שמעוניין לקרוא את הבלוג המלא של אלטמן, כנסו ל- Three Observations.