סורה (Sora), מודל יצירת הווידאו של OpenAI, הושק סוף סוף אחרי חודשים של ציפייה והבטחות. המודל, שיצא משלב הניסוי המחקרי וזמין כעת למשתמשי תוכניות Plus ו-Pro, מביא איתו סט יכולות מתקדמות לעריכת ויצירת וידאו. במאמר זה נסקור את המאפיינים המרכזיים של הכלי, את הגישה הזהירה של OpenAI לשחרורו, ואת מגוון האפשרויות שהוא מציע ליוצרים ולמשתמשים מקצועיים.
רוצים לקבל עדכונים בלייב? רוצים מקום בו אתם יכולים להתייעץ עם מומחי AI, לשאול שאלות ולקבל תשובות? רוצים לשמוע על מבצעים והטבות לכלי ה-AI שמשנים את העולם? הצטרפו לקהילות ה-AI שלנו.
אפשר גם להרשם לניוזלטר שלנו
מה זה סורה? קצת רקע
סורה (Sora) הוא מודל ליצירת וידאו מבית OpenAI, המשלב טקסט, תמונות וסרטונים כקלט ומפיק וידאו חדש כתוצר. המודל מאפשר יצירת סרטונים ברזולוציה של עד 1080p ובאורך של עד 20 שניות, בפורמטים שונים כמו רחב, אנכי ומרובע. בין היכולות הבולטות של סורה ניתן למצוא יצירת תוכן חדש על בסיס טקסט, וכן שיפור, ערבוב והרחבת נכסים קיימים. בנוסף, משתמשים יכולים לחקור את עמודי “Featured” ו-“Recent”, בהם מוצגים סרטונים שנוצרו על ידי הקהילה, כדי לשאוב השראה לרעיונות חדשים.
סורה מבוסס על טכנולוגיית דיפוזיה, שבה המודל מתחיל מסרטון בסיסי הנראה כמו רעש סטטי ומסיר אותו בהדרגה עד ליצירת סרטון סופי. תכונה ייחודית של המודל היא היכולת לשמר עקביות ויזואלית, גם כאשר האובייקטים יוצאים זמנית משדה הראייה. בדומה למודלים מסדרת GPT, סורה משתמש בארכיטקטורת טרנספורמר, מה שמאפשר לו ביצועים סקלאביליים ומרשימים במיוחד.
סורה מתבסס גם על טכניקות מתקדמות כמו “recaptioning” שהוצגה בדאלי 3 (DALL·E 3), אשר מייצרת כותרות תיאוריות מדויקות במיוחד עבור הנתונים החזותיים. יכולת זו מאפשרת למודל לעקוב בצורה מדויקת אחר ההוראות הטקסטואליות של המשתמש ולהפיק סרטונים המותאמים באופן מושלם לדרישותיו.
מעבר לכך, סורה מסוגל לקחת תמונה סטטית ולהפוך אותה לסרטון מונפש, תוך שמירה על דיוק ותשומת לב לפרטים קטנים. הוא גם יכול להאריך סרטונים קיימים או למלא פריימים חסרים, ולמעשה מתפקד כבסיס לדור חדש של מודלים המסוגלים להבין ולדמות את העולם האמיתי. עם יכולות אלו, סורה מספק כלים חדשניים להעצמת היצירתיות והבעה אישית.
היכרות ראשונית עם הממשק של סורה (Sora)
12 ימי ההכרזות של OpenAI: רגעי השיא עד כה
במסגרת חגיגות סוף השנה, OpenAI השיקה את “12 ימי ההכרזות” – אירוע שגרם לקהילת הטכנולוגיה לחכות בציפייה לכל יום חדש שבו הובטחו עדכונים, כלים והכרזות מרעישות. האירוע נועד להדגיש את ההתפתחות המרשימה של החברה ולהציג כיצד היא מתכננת להוביל את עולם הבינה המלאכותית לעתיד חדשני.
היום הראשון: ChatGPT Pro ו-o1
ביום הראשון של האירוע, OpenAI הכריזה על השקת ChatGPT Pro, גרסה משודרגת של המודל המאפשרת שימוש רחב יותר בטכנולוגיות הבינה המתקדמות שלה. בנוסף, החברה הציגה את מערכת o1 המעודכנת, הכוללת שיפורים בבטיחות, תובנות מבדיקות Red teaming, ובדיקות עמידות משופרות, וכמובן גישה למודל החדש והעוצמתי o1, עליו תוכלו לקרוא בהרחבה בסקירה שהכנו.
היום השני: תוכנית המחקר לתחזוקת חיזוק
ביום השני, OpenAI חשפה את תוכנית המחקר לתחזוקת חיזוק (Reinforcement Fine-Tuning), המיועדת לאפשר לחוקרים, אוניברסיטאות וארגונים עם משימות מורכבות לגשת לגישת האלפא של התוכנית. התוכנית מזמינה חוקרים לגלות את הפוטנציאל המלא של גישות מתקדמות בלמידת מכונה.
היום השלישי: סורה נחשף לעולם
ביום השלישי, ההכרזה שסחפה את כולם: סורה (Sora) זמין לציבור, או לייתר דיוק – למנויים משלמים. אחרי חודשים של ציפייה ושמועות, OpenAI הציגה את מודל יצירת הווידאו שלה שיצא משלב הניסוי המחקרי והפך לכלי זמין.
הטיזינג הארוך בהיסטוריה!
בפברואר 2024 עולם הטכנולוגיה וה-GenAI החסיר פעימה. OpenAI הכריזו על סורה (Sora), מודל חדש ליצירת וידאו מבוסס בינה מלאכותית, והתגובות לא איחרו לבוא. התוצרים הראשונים שהוצגו הפתיעו משתמשים, הציתו את הדמיון, ובעיקר העלו את רף הציפיות. הסרטונים שהוצגו, שהודגשו על ידי יכולות ריאליסטיות במיוחד, נראו כאילו הם מגיעים היישר מעתיד שבו יצירת תוכן קולנועי הופכת פשוטה ונגישה לכולם. ההתרגשות נסקה לשמיים.
לקראת סוף פברואר 2024, פתחה OpenAI עמוד טיקטוק ייעודי לסורה. סרטונים שנוצרו באמצעות הכלי הפכו לוויראליים כמעט מיד – הייפ היה בשיאו! במרץ של אותה שנה, הודיעה מירה מוראטי, ה-CTO של החברה (שמאז עזבה את תפקידה), כי סורה תשוחרר למשתמשים עוד בשנת 2024. אך מכאן החלה המתנה שדרשה הרבה סבלנות. במקביל, OpenAI החלו לשתף פעולה עם יוצרי תוכן נבחרים וחברות ידועות, כדי להציג לעולם את הפוטנציאל המדהים של הכלי. רק בודדים זכו לגישה מוקדמת, ואותם משתמשים הפיקו סרטונים שהפכו לשיחת היום ברשתות החברתיות. כך לדוגמה, זכור במיוחד “איש הבלון“, סרטון שנעשה באמצעות סורה וזכה לתשואות בזכות היצירתיות שבו.
גם פרסומת שנויה במחלוקת של רשת TOYS R US, שנעשתה בעזרת סורה, הציתה שיח ער על הנחיצות של AI בעולם הפרסום, ותרמה להייפ סביב הכלי. אך לצד ההתלהבות, החלו להישמע קולות אחרים. בתקופה זו החלו להופיע מודלי וידאו מרשימים לא פחות, כמו Gen 3 אלפא של ראנוויי, מינימקס וקלינג הסיניים, לומה, ורבים אחרים. משתמשים התחילו לתהות אם ההמתנה לסורה מוצדקת כאשר בשוק קיימים כבר כלים המספקים חוויות מרשימות למדי.
ובכל זאת, ההבטחה של סורה נותרה מפתה. עם היכולת המוצהרת שלו ליצור תכנים פורצי דרך בצורה פשוטה ונגישה, נראה שכולם חיכו לרגע שבו יוכלו סוף סוף להתנסות בו בעצמם.
איך מתחברים לסורה?
מאז התצוגה הראשונה של סורה בפברואר, OpenAI עבדה במרץ על פיתוח גרסה מהירה ומשופרת – סורה טורבו (Sora Turbo). הגרסה החדשה מביאה עמה שיפורי ביצועים משמעותיים המאפשרים יצירת וידאו מהירה יותר, תוך שמירה על האיכות הגבוהה והפונקציונליות המתקדמת שהמודל מציע. החל מאתמול בלילה, סורה טורבו משוחרר כמוצר עצמאי, זמין למשתמשי תוכניות Plus ו-Pro, ומספק להם חוויית יצירה חלקה ואפקטיבית יותר.
כדי להתחבר לכלי, יש להיכנס לאתר הרשמי ולפתוח חשבון. עם זאת, חשוב לציין כי בעקבות עומס כבד, OpenAI השהו זמנית את האפשרות להירשם כחברים חדשים. על פי הצהרות החברה, הם עובדים במרץ על פתרונות, ובקרוב מאוד כל מי שמשלם על מנוי יוכל ליהנות מגישה לכלי.
היכולות המרכזיות של סורה
Remix
כלי מדהים לעריכת וידאו שמאפשר להשתמש בהנחיות טקסטואליות כדי להחליף, להסיר או לדמיין מחדש אלמנטים שונים בסרטון. בין אם מדובר בתיקון טעות או ביצירת גרסה חדשה לחלוטין, Remix מאפשר גמישות מוחלטת. לדוגמה, נניח ויש לכם סרטון של בית על מצוק מול הים (כמו בסרטון ההמחשה מטה), ואתם רוצים לשנות את סוג הבית, תוכלו לסמן את אופציית הרמיקס, ולרשום הנחיה מילולית: “החלף את בית הבטון בבית מסוג Mid-Century”. חשוב לציין שניתן להגדיר את עוצמת הרמיקס – משקל גבוה מתאים יותר לשינויים דראסטיים (כמו במקרה הזה), אבל שינויים עדינים יותר יעבדו טוב יותר עם משקל נמוך יותר.
Re-cut
כלי זה מאפשר לכם למצוא את הפריימים המושלמים בסרטון שלכם ולהרחיב אותם לשני הכיוונים כדי ליצור סצנות מלאות. על ידי ביצוע חיתוכים (Trim) תוכלו לבחור את החלקים בסרטון שבהם תרצו להתמקד, ושלהם תרצו לג’נרט המשך (Extend). להמחשה, צפו בסרטון מטה.
Storyboard
כלי ה”סטוריבורד” של סורה הוא ממשק אינטואיטיבי שמאפשר לארגן ולערוך את רצף הסרטונים על ציר זמן אישי. הכלי הזה מספק שליטה מלאה על תהליך העריכה. הסטוריבורד שלכם (או לייתר דיוק, הוידאובורד שלכם) מאפשר לכם לייצר סצנות שלמות שמורכבות ממספר שוטים, כאשר יש לכם שליטה מלאה על התוכן וההתרחשות בכל שוט ושוט. טיפ: מומלץ לשמור על מרווח של מספר שניות בין כל שוט ושוט, ולא להצמיד אותם אחד לשני, שכן מרווח זה נחוץ למודל כדי לייצר חיבורים טבעיים בין הג’ינרוטים השונים. גם מרווח גדול מדי אינו מומלץ, שכן אז אתם מאלצים את המודל לג’נרט כמות גדולה של תוכן ופרטים, מה שיכול להוביל לבאגים והזיות.
Loop
אופציית ה”לופ” – כשמה כן היא. היא מאפשרת יצירת סרטונים מחזוריים, חלקים וללא חיתוכים מורגשים. כלי אידיאלי ליצירת תוכן למדיה חברתית או לאפקטים מיוחדים. תוכלו לבחור מה יהיה פריים הפתיחה ופריים הסיום של הלופ, על ידי הזזת המרקרים בתחילת ובסיום השוט. חשוב לציין שאם יש שוני גדול בין פריים הפתיחה לפריים הסיום, כדאי לבחור באופציית ה-Loop Type הארוכה (שכן במצב כזה המודל יצטרך יותר “זמן מסך” כדי להוסיף פרטים ותוכן שיחברו את שני הפריימים בצורה טבעית).
Blend
כלי ניסיוני זה מאפשר לכם לשלב בין שני סרטונים ולהפוך אותך לסרטון וידאו אחד חלק והרמוני. תוכלו לשלוט בעוצמת הבלנד על ידי הזזת אזורי החיבור – ככל שהגרף גבוה יותר, כך הסרטון העליון יקבל משקל גדול יותר בבלנד. ככל שהגרף נמוך יותר, כך הסרטון הנמוך בתצוגה יקבל משקל גבוהה יותר (להמחשה, ראו את הסרטון מטה).
רזולוציה ומשך הסרטון
כמה זה עולה ולמי סורה זמין?
סורה הוא חלק מתוכנית המנויים של ChatGPT, והוא מוצע בשתי רמות: ChatGPT Plus ו-ChatGPT Pro.
ChatGPT Plus
- מחיר: $20 לחודש.
- יכולות הכלי: עד 50 סרטונים ברזולוציית 480p בכל חודש, או מספר קטן יותר של סרטונים ברזולוציית 720p.
- מאפיינים מיוחדים: המנוי כולל קרדיטים המאפשרים יצירה של סרטונים במהירות גבוהה ובאיכות טובה.
ChatGPT Pro
- מחיר: $200 לחודש.
- יכולות הכלי: עד 500 סרטונים באיכות גבוהה (1080p) עם אורך מקסימלי של 20 שניות. יצירה בו זמנית של עד חמישה סרטונים. סרטונים ללא סימני מים (Watermark). אפשרות ליצירת תכנים בלתי מוגבלים במצב Relaxed.
OpenAI מתכננת להשיק תמחור מותאם אישית לצרכים שונים של משתמשים, אשר אמור להיות זמין בתחילת 2025. מדובר בפתרון שמטרתו להנגיש את הכלי לקהלים רחבים יותר, כמו יוצרי תוכן מקצועיים וגם חובבים
קצת פרטים טכניים
סורה (Sora) הוא לא רק כלי חדשני ליצירת וידאו – הוא מודל שמאגד בתוכו טכנולוגיות מתקדמות ורעיונות מהפכניים, המתוכננים לשנות את הדרך בה אנו יוצרים ומתבטאים. להלן הצצה לעומק המאפיינים הטכניים של סורה ולמאמצי OpenAI להבטיח שימוש אחראי בכלי.
סורה פועל על בסיס טכנולוגיית דיפוזיה, בה הסרטון מתחיל כ”רעש סטטי” ומשתנה בהדרגה לכדי יצירה מלאה ומגובשת. הטכנולוגיה מאפשרת עקביות ויזואלית לאורך כל הסרטון, גם כאשר עצמים יוצאים וחוזרים לשדה הראייה. המודל מבוסס על טלאים חזותיים (visual patches), המייצגים חלקים מהסרטון ועוזרים להקטין את המורכבות החישובית תוך שמירה על איכות גבוהה.
למידת מכונה בקנה מידה עצום
המודל אומן על מערכות נתונים מגוונות הכוללות:
- נתונים ציבוריים: מערכי נתונים סטנדרטיים בתעשייה וסריקות רשת.
- נתונים ייחודיים: שותפויות עם חברות כמו Shutterstock ו-Pond5, שאפשרו גישה לנתונים שלא זמינים לציבור.
- נתוני משוב אנושי: פידבק מאמנים, צוותי red teamers, ועובדים שתרמו לשיפור המודל.
בנוסף, OpenAI הפעילה תהליכי סינון מוקפדים לפני ואחרי אימון המודל, כדי להרחיק תכנים לא רצויים כמו סמלים שנאה או תכנים רגישים אחרים.
עבודה עם אמנים ומשתמשים מקצועיים
OpenAI שיתפה פעולה עם למעלה מ-300 אמנים, מעצבים ובמאים מיותר מ-60 מדינות. משוב זה שימש לשיפור היכולות היצירתיות של סורה, כמו גם לעידון פרוטוקולי הבטיחות. נתונים מ-500,000+ בקשות משתמשים עזרו לדייק את התנהגות המודל ולהתאים אותו לצרכים אמיתיים של יוצרים. סורה נבנה כהרחבה של מודלים כמו DALL·E ו-GPT, ומציע פלטפורמה עוצמתית להעצמת היצירתיות האנושית.
מאמצי בטיחות נרחבים
כדי להבטיח שימוש אחראי, OpenAI בנתה מערך רחב של מנגנוני בטיחות, הכולל:
- סינון קלט ופלט: מערכת לסינון קלט טקסטואלי וחזותי כדי למנוע יצירת תוכן פוגעני.
- מעקב תוכן: שימוש במטא-דאטה מסוג C2PA וסימני מים שקופים, המזהים סרטונים שנוצרו על ידי סורה.
- מגבלות גיל: הכלי זמין למשתמשים מעל גיל 18 בלבד, כאשר העלאת תמונות הכוללות אנשים מוגבלת לגישה מוקדמת.
- בדיקות Red Teaming: צוותי בדיקה חיצוניים מ-9 מדינות ניתחו למעלה מ-15,000 יצירות, זיהו נקודות חולשה ושיפרו את מנגנוני הבטיחות.
הגישה של OpenAI לשחרור סורה
שחרורו של סורה (Sora) מלווה במודעות רבה לאתגרים ולסיכונים הכרוכים בטכנולוגיה פורצת הדרך הזו. לאור טענות חוזרות ונשנות בשנה האחרונה על פיתוחים חסרי אחריות, OpenAI נוקטת הפעם בגישה זהירה ומחושבת, מתוך רצון לא רק להביא את הכלי לשימוש רחב, אלא גם לשמור על אחריות חברתית ולהבטיח שימוש מושכל ובטוח. בניגוד לדפוס שלהם (תיעדוף השקות נוצצות ופיתוחים מהירים, על חשבון פיתוח אחראי וזהיר), הפעם הם לקחו את הזמן (כמעט שנה שלמה).
מגבלות ותהליך שיפור מתמשך
הגרסה הנוכחית של סורה עדיין רחוקה מלהיות מושלמת. בין המגבלות הקיימות ניתן לציין יצירת סרטונים שמנסים לחקות את חוקי הפיזיקה, אך לא תמיד מצליחים בכך, מה שמתעצם כאשר מדובר בחיקוי פעולות מורכבות במיוחד או סצנות ארוכות. אף על פי שסורה Turbo מהירה בהרבה מהגרסה שהוצגה בפברואר 2024, OpenAI ממשיכה לפעול לשיפור הביצועים ולהפיכת הטכנולוגיה לנגישה יותר מבחינה כלכלית, ואכן, בצורה מפתיעה, הכלי זמין גם למנויים ה”רגילים” שמשלמים “רק” 20 דולר בחודש.
שקיפות ובטיחות כמטרות עליונות
כחלק מהמאמץ להגביר את השקיפות ולמנוע ניצול לרעה של הטכנולוגיה, כל סרטון שנוצר באמצעות סורה כולל מטא-דאטה מסוג C2PA, המזהה אותו ככזה שנוצר בעזרת הכלי. בנוסף, קיימות הגנות כמו סימני מים גלויים כברירת מחדל, וכלי חיפוש פנימיים המאפשרים לזהות תוכן שנוצר על ידי סורה על בסיס מאפיינים טכניים. החברה אף חסמה צורות מסוימות של ניצול לרעה, כדוגמת יצירת תוכן פוגעני כמו Deepfakes מיניים או חומרים המערבים פגיעה בילדים. נכון להיום, האפשרות להעלות תמונות של אנשים זמינה רק לקבוצה קטנה של משתמשים במסגרת תוכנית פיילוט, כאשר החברה ממשיכה לפתח מנגנוני מניעה חזקים יותר.
למען הסר הספק – מנויים יכולים להעלות תמונות רפרנס וליצור על בסיסן ג’ינרוטי וידאו, אך על תמונות אלו לעמוד בסדרה של התניות, לרבות איסור על העלאת תמונות של אנשים ולרבות התחייבות לבעלות הזכויות על התמונות ו/או אישור של בעלי הזכויות לשימוש.
עבודה עם מומחים ותהליך Red Teaming
OpenAI ביצעה בדיקות קפדניות של סורה בשיתוף עם מומחים בתחומים כמו מניעת דיסאינפורמציה, זיהוי תוכן בלתי חוקי ובטיחות כללית. צוותי ה-Red Teaming הציעו משוב קריטי שסייע לזהות סיכונים פוטנציאליים ולחזק את מנגנוני ההגנה של הכלי. בנוסף, OpenAI שואפת להמשיך ולפתח שיתופי פעולה עם ארגונים לא ממשלתיים ומוסדות מחקר כדי להרחיב את אמינות התוכן הדיגיטלי שנוצר.
שווה את הכסף?!
סורה מביא איתו לא רק את ההבטחה, אלא גם את הכלים להגשים אותה. הוא מייצג דור חדש של טכנולוגיות וידאו מבוססות בינה מלאכותית ברמה שבאמת לא הכרנו – יש בחוץ מודלי וידאו סופר עוצמתיים, אבל סורה זה באמת ליגה אחרת. זה לא מושלם. יש הרבה באגים והזיות, אבל איכות כזו, וממשק ברמת גימור כזו, זה לא משהו שרואים כל יום. אז בין אם אתם יוצרים מקצועיים ובין אם סתם רוצים להתנסות ביצירת סרטונים מרהיבים, סורה מציב רף חדש ביצירת תוכן דיגיטלי, ובמחיר שהוא באמת שווה לכל נפש (פחות ממנה במסעדה), אתם מקבלים כלי שיכול לעזור לדמיונות וחלומות שלכם לקרום עור וגידים.