סיכום AI שבועי – 21.9.23

סיכום AI שבועי - 21.9.23
תוכן עניינים

חמישי שמח לכולם, עברנו עוד שבוע ויש מלא על מה לדבר, אבל כרגיל, הינה 10 הדברים שאני חושב ששווה שתכירו!

 

יאללה לענייניו!

1. חברת OpenAI הכריזה השבוע על כמה דברים, (וסלחו לי שאני מתעלם ממה שלא מעניין כמו עוד שדרוג לapi של 3.5) כי  הקריאה הפתוחה ל-“OpenAI Red Teaming Network” לדעתי הרבה יותר חשובה! יוזמה זו מזמינה מומחי תחום לשתף פעולה בשיפור הבטיחות של המודלים של OpenAI. 

מה שהם מכנים, Red Teaming Network היא התפתחות של מאמצים קודמים של OpenAI, העוברת מבדיקות יריבות פנימיות לשיתוף פעולה עם מומחים חיצוניים. רשת זו שמה לה למטרה לספק פלטפורמה למומחים מהימנים לתרום להערכת סיכונים עתידים, משהו שכל יום הופך להיות נחוץ יותר. 

במקום התקשרויות בודדות, חברי רשת זו יהיו מעורבים בשלבים שונים של פיתוחים שונים במודלים ובמוצרים. המטרה היא לטפח את הקבוצה, להמשיך לקלוט עוד מומחים ולהפוך את תהליך של הצוות האדום ליותר איטרטיבי. הזמנה פתוחה לכל מי שחושב שיש לו מה לתרום (ולדעתי שווה לכולם לתת הצעה) כי הצטרפות לרשת זו מציעה הזדמנות להשפיע על פיתוח טכנולוגיות ומדיניות AI בטוחות יותר לטווח הארוך, משהו שאנחנו כבר מבינים היום שהולך לשנות את העולם כפי שהכרנו. חברת OpenAI מדגישה את החשיבות של מומחיות מגוונת ומחפשת באופן פעיל יישומים ממומחים ברחבי העולם.

 

2. דבר נוסף שעלה השבוע הוא ההכרזה על DALL·E 3, התקדמות משמעותית לעומת קודמיו בתחום הטקסט לתמונה. המודל הזה אמור סוף סוף להבין ניואנסים ופרטים בצורה מדויקת ומאפשר למשתמשים להמיר את הרעיונות שלהם לתמונות מדויקות ללא צורך בהבנה משמעותית בפרומפטים. הקסם הזה יקרה בגלל ש DALL·E 3 הולך להיות משולב עם ChatGPT, מה שיאפשר למשתמשים להשתמש ב-ChatGPT לסיעור מוחות וחידוד הנחיות לאורך כל תהליך היצירה.

כאשר הוא מסופק עם רעיון, ChatGPT יכול ליצור הנחיות מפורטות עבור DALL·E 3, להבטיח שהייצוג החזותי תואם את החזון של המשתמש ולהמשיך לדייק את התמונה תוך כדי תנועה. (נכון בינג עושה משהו דומה אבל יש לי הרגשה שזה יהיה ממש אחרת).

מה שעוד יפה זה ש- OpenAI גם נתנה עדיפות לבטיחות, תוך יישום אמצעים להגבלת יצירת תוכן בלתי הולם והבטחה ש-DALL·E 3 מכבד את הסגנונות של אמנים חיים ולא יאפשר יצירה של תמונות בהשראתם. יתרה מזאת, החברה חוקרת דרכים לעזור למשתמשים לזהות תמונות שנוצרו בבינה מלאכותית ושוקלת להשתמש במסווג מקור למטרה הזו.

 

3. חברת LimeWire רוכשת את BlueWillow

(בתחילת שנות ה – 2000 LimeWire נודעה לשמצה בפיראטיות מוזיקלית ואפשרה למשתמשים להעביר קבצים, בעיקר מוזיקה, מאחד לשני סטייל אימיול למי שזוכר) בקיצור היא שינתה את זהותה.

לאחר הפנייה לתחום של יצירת תוכן בבעלות חדשה, LimeWire הכריזה כעת על רכישת BlueWillow, כוכב עולה במגזר של יצירת תמונות בבינה מלאכותית. BlueWillow, שמתחרה בפלטפורמות כמו Midjourney ו-Stable Diffusion, נוסדה רק השנה. עם זאת, הצמיחה המהירה שלה, הגרסה הראשית החינמית והנוכחות החזקה ב-Discord הפכו אותה לכוח שצריך להתחשב בו.

החברה כבר מתגאה בקהילה של 2.5 מיליון חברים ולמעלה מ-500 מיליון תמונות שנוצרו, השילוב של BlueWillow בפלטפורמה של LimeWire אמור לשפר את היצע השירותים של ליוצרים. בעוד שהפרטים הפיננסיים נותרו חסויים, הרכישה אינה כוללת את הכישרונות שיצרו את BlueWillow, שמתכננים לצאת למיזם AI חדש שלא נחשף.

אני מספר לכם את זה כי חשוב לי שתזכרו שני דברים:

א. זה אולי האקזיט העשירי השנה שאני שומע עליו בתחום הבינה המלאכותית שקרא על ידי חברה שעדיין לא חייה שנה אחת בכלל.

ב. בינה מלאכותית גנרטיבית זה נושא כל-כך חדש לעולם, שלכולם יש מקום (לפחות עד שנה הבאה).

 

4. אז לכל היזמים שבנינו שהראש שלהם כבר עובד שעות נוספות, חשוב להזכיר גם את כל הנושא של אתיקה מקצועית שבחודשים האחרונים מגיע מכל מיני חזיתות.

מחברים בולטים, כולל ג’ורג’ ר.ר. מרטין, ג’ונתן פראנזן, ג’ון גרישם וג’ודי פיקולט, חברו ל-The Authors Guild כדי להגיש תביעה נגד OpenAI בגין הפרת זכויות יוצרים.

התביעה, שהוגשה במחוז הדרומי של ניו יורק, טוענת ש-OpenAI השתמשה בספרים המוגנים בזכויות יוצרים כדי להכשיר את דגמי השפה הגדולים שלה ללא קבלת רשות או מתן פיצוי. המחברים טוענים ששיטות עבודה כאלה מסכנות את יכולתם להתפרנס, שכן המודלים של OpenAI יכולים ליצור טקסט שמשקף ומסכם את היצירות המקוריות שלהם.

מהתלונה עולה כי OpenAI יכלה להשתמש ביצירות ברשות הציבור במקום בחומרים המוגנים בזכויות יוצרים.

אני מזכיר כי תביעה זו היא האחרונה בסדרה של פעולות משפטיות נגד OpenAI על ידי סופרים ידועים, עם תלונות קודמות שהוגשו על ידי מייקל צ’אבון, שרה סילברמן, כריסטופר גולדן ואחרים. מעניין אם המחלקה המשפטית של מיקרוסופט עוזרת להם?… ככה או ככה, הסיפור הזה סביב העידן החדש שכידוע לכם תוקף בכל החזיתות האפשריות (הוליווד לדוגמא) עדיין רחוק מלהיגמר.

 

5. חברת Amazon משלבת AI גנרטיבי ב Alexa ו-Fire TV

באירוע עיתונאים שהתקיים ב-HQ2 שלה בארלינגטון, וירג’יניה, חשפה אמזון את תוכניותיה לשלב דגם AI יצירתי חדש במכשירי ה-Echo שלה. דייב לימפ, סמנכ”ל המכשירים והשירותים באמזון, הדגיש כי המודל הזה מותאם לאינטראקציות קוליות, במטרה לשפר את חוויות המשתמש.

הבינה המלאכותית הגנרטיבית תאפשר יותר אינטראקציות שיחה, תוך התחשבות בגורמים כמו שפת גוף וקשר עין (לכל מי שזה מעלה נורה אדומה על בטחון מידע וצנעת הפרט, אתם צודקים, יש על זה מלא חומר באינטרנט, אבל זה לא הנושא כרגע). אז, גישה מונעת בינה מלאכותית זו תעצים את Alexa להציע חוויות מותאמות אישית המבוססות על העדפות המשתמש והסביבה שלהם. לדוגמה, אלקסה יכולה להציע מתכונים על סמך כך שהיא מכירה את הרכישות האחרונות שלכם מהמכולת.

בהכרזה נפרדת באירוע המכשירים השנתי שלה, אמזון הציגה עדכונים למערך ה-Fire TV שלה, כולל Fire TV. לצד עדכוני החומרה, אמזון חשפה שיפורים בינה מלאכותית

לחיפוש הקולי של Fire TV, והבטיחה אינטראקציה יותר שיחה עם אלקסה. משתמשים יכולים כעת לשאול את אלקסה שאלות מורכבות על תוכניות טלוויזיה וסרטים, וה-AI יספק תשובות בצורה טבעית יותר.

 

6. אולי עוד יצא ממנו משהו, Google Bard, שברמה האישית לא הצלחתי להתחבר אליו אפילו פעם אחת , והיום מוגדר גם לפי גוגל כפלטפורמה ניסיונית שנועדה לשתף פעולה עם AI גנרטיבי, משיקה את העדכון המתקדם ביותר שלה עד כה. עדכון זה מביא את האינטגרציה של בארד עם אפליקציות ושירותים שונים של גוגל, ומאפשר לקבל תגובות מותאמות ומועילות יותר.

עם הצגת הרחבות בארד, משתמשים יכולים כעת ליצור אינטראקציה ״חלקה״ עם כלים כמו Gmail, Docs, Drive, Google Maps, YouTube ועוד. לדוגמה, בארד יכול לאחד מידע משירותי גוגל מרובים לשיחה אחת, ולמצוא את כל הקבלות ששלחו לכם למייל בשנה האחרונה.

בנוסף, גוגל שיפרה את תכונת “גוגל את זה” (באנגלית זה נשמע טוב יותר), המאפשרת למשתמשים לאמת את התגובות של בארד באמצעות תוכן מבוסס אינטרנט. כלומר, בארד יכול להביא סימוכין לתשובה שלו ולסמן את הדברים שיש מצב שהוא המציא. צ’אטים משותפים של בארד יכולים כעת להימשך על ידי אחרים, ולעודד דיונים משותפים.

חשוב לומר שחידושים אלה מופעלים על ידי מודל PaLM 2, (ובתקווה יגיע כבר היום שנעבור ל-Gemini). עם העדכונים הללו, גוגל שואפת להעלות את חווית המשתמש הלוקלת שלהם, ולהפוך את יצירת הרעיונות ושיתוף הפעולה ליעילים יותר.

 

7. כמובן שאחרי דבר כזה אף אחד לא נשאר חייב והכרזה על Microsoft Copilot מגיע ממש היום בערב!

כי גם מייקרוסופט עבדה לא מעט על שילוב של ממשקי צ’אט ומודלים מתקדמים של שפה בכל אחד מהמוצרים שלה כמו GitHub, Microsoft 365, Bing, Edge ו-Windows. 

הפיתוח האחרון הוא איחוד היכולות הללו לחוויה אחת בשם “Microsoft Copilot”. שגם כאן כמו בגוגל הוא יהיה המלווה בינה מלאכותית שמיועדת לספק סיוע הקשרי על ידי הבנת האינטרנט, נתוני העבודה והפעילות הנוכחית במחשב האישי, כל זאת תוך מתן עדיפות לפרטיות ואבטחה.

לפי ההכרזה Microsoft Copilot יהיה זמין ב-Windows 11, Microsoft 365, ודרך דפדפן Edge ו-Bing. ההשקה הראשונית של Copilot תתחיל ב-26 בספטמבר כעדכון חינמי ל-Windows 11. 

בנוסף, מיקרוסופט הציגה מכשירי Surface חדשים שמביאים לחיים את חוויות ה-AI הללו.

 

8. כל הכיף הזה מביא איתו גם עידן חדש למפתחים! GitHub הרחיבה את חזון פיתוח התוכנה המופעל על ידי AI על ידי שחרור הבטא הציבורי של GitHub Copilot Chat עבור כל המשתמשים ברחבי Visual Studio ו- VS Code. תכונה זו, שהיתה זמינה רק למשתמשי GitHub Copilot for Business, נגישה כעת לכולם ומסמנת צעד משמעותי במסע Copilot X של GitHub.

למי שלא מכיר, מדובר בצ׳אט המתמחה בקוד ומסייע למפתחים בקידוד באמצעות שפה טבעית. האינטגרציה מאפשרת הדרכה בזמן אמת, ניתוח קוד, תיקוני בעיות אבטחה ופתרון בעיות.

אחת התכונות הבולטות היא היכולת להציע תיקוני אבטחה ולשפר את אבטחת הפרויקט בקוד פתוח. GitHub רואה את הכלי הזה כאמצעי לדמוקרטיזציה של פיתוח תוכנה, מה שהופך אותו ליותר מכיל ונגיש לקהילה גלובלית ומגוונת, ממפתחים צעירים ועד אנשי מקצוע מנוסים.

לפחות עד שכולנו נוכל לצייר על מפית את הרעיון, לצלם, ולג׳נרט אפליקציה…

 

9. יש קפיצת מדרגה נוספת בהבנת מחלות גנטיות! וכן כמובן שזה שוב בזכות DeepMind, שרק לא מזמן יצאה עם המודל -AlphaFold שהוא בעצמו מודל פורץ דרך שמנבא צורות חלבון. חשפה השבוע את AlphaMissense. תוכנה חדשה זו נועדה לחזות אילו מוטציות ב-DNA האנושי עשויות לגרום למחלות ואילו אינן מזיקות. 

ברמה האישית כל פעם שיש קפיצה בתחום הרפואי אני מתרגש! כי עוד מודל תמונות זה נחמד, אבל זה הדבר האמיתי! (נכון יש הקשר חזק בין השניים אבל אל תהיו קטנוניים עכשיו בבקשה) קיצר, התחזיות של התוכנה מבוססות על עשרות מיליוני נתונים וזמינות כעת לציבור, אם כי המודל עצמו אינו ניתן להורדה ישירות עקב חששות פוטנציאליים לאבטחה ביולוגית.

כן צריך לומר שאמנם תחזיות אלה יכולות להיות חשובות לאין ערוך בזיהוי גורמים גנטיים למחלות, אך הן אינן אבחנות סופיות. במקום זאת, הם משמשים ככלי לסיוע לאנשי מקצוע רפואיים בחקירותיהם.

ההתקדמות של DeepMind בתחום זה נתפסת כצעד משמעותי לקראת הבנת הגורמים השורשיים למחלות גנטיות, שעלול להוביל לאבחונים מהירים יותר ולפיתוח טיפולים מצילי חיים.

 

10. זה לא ממש מהשבוע, אבל נראה לי שתרצו לדעת את זה… החברה מינתה רובוטית AI למנכ”לית ‘ניסיונית’. חברה לייצור משקאות בפולין, דיקטדור, עשתה מהלך פורץ דרך ומינתה את מה שהם מתארים כרובוט הבינה המלאכותית הראשון בעולם המשמש כמנכ”ל ‘ניסיוני’. על פי דיווח של רויטרס.

מיקה המנכלית נמצאת כעת במבחן וצפויה לנווט את צמיחת החברה בתחומים כמו פריטי אספנות, תקשורת ותכנון אסטרטגי. 

מיקה מדגישה את ערכה הייחודי, וקובעת שקבלת ההחלטות שלה מבוססת על ניתוח נתונים נרחב תוך נטול הטיות אישיות. 

נשיא דיקטדור, מרק סולדרובסקי, מכיר ביכולות מונעות הנתונים של מיקה כיתרון משמעותי. עם זאת, הוא גם מזכיר שלמרות ש-AI לא יכול להחליף באופן מלא מנהלים אנושיים, לא ניתן להתעלם מהפוטנציאל שלהם. בכל מקרה, מיקה, כמנכ”לית רובוטית, פועלת 24/7, תמיד מוכנה לקבל החלטות ניהוליות ולעשות את המוטל עליה.

 

11. ולסיום, נתניהו נפגש השבוע עם אילון מאסק, ועשה זאת תחת הכותרת האהובה, ״בינה מלאכותית״ בתכלס הם דיברו בעיקר על דברים אחרים אבל בתוך ה 40+ דק של הלייב ששודר, אלו היו עיקרי הדברים שקשורים לבינה.

נתניהו הדגיש שלצד הברכות הרבות שהבינה המלאכותית מביאה, כמו רפואה מותאמת אישית, רובוטים לסיוע לקשישים וחקלאות מדויקת, היא גם טומנת בחובה סכנות קיומיות. הוא הזהיר מפני תרחישים שבהם המכונות ישתלטו על בני האדם, והצביע על הקצב המהיר של התפתחות הטכנולוגיה שמקשה על בני האדם להתאים את עצמם.

מאסק הסכים שיש לנקוט משנה זהירות בפיתוח הבינה המלאכותית, וציין שתמיד ישנה סבירות מסוימת שהדברים יתפתחו בכיוון שלילי. הוא חיזק את דברי נתניהו על הקצב המהיר של השינויים, ואמר שמנהיגים חייבים לפעול בדחיפות על מנת להבטיח עתיד טוב יותר לאנושות.

שניהם הסכימו שנדרש שיתוף פעולה בינלאומי בין מדינות וחברות טכנולוגיה גדולות, על מנת לפתח את הברכות ולמזער את הסיכונים של הבינה המלאכותית. הם רואים בכך את אחת הסוגיות החשובות והדחופות ביותר כיום אבל כמו שהבנתם, לא נאמר (לדעתי) שום דבר מעניין.

 

זהו עד כאן להפעם, נשתמע שוב בשבוע הבא!

הישארו מעודכנים

רוצים לקבל עדכונים בלייב? רוצים מקום בו אתם יכולים להתייעץ עם מומחי AI, לשאול שאלות ולקבל תשובות? רוצים לשמוע על מבצעים והטבות לכלי ה-AI שמשנים את העולם? הצטרפו לקהילות ה-AI שלנו.

 

 

אפשר גם להרשם לניוזלטר שלנו

 

רוצים הרצאה או ייעוץ של עומר הררי?
השאירו פרטים ונשמח לחזור אליכם עם המידע הרלוונטי
אולי יעניין אותך גם...
guest
0 תגובות
Inline Feedbacks
צפה בכל התגובות

תפריט נגישות

letsAI - בינה מלאכותית

סיכום AI שבועי – 21.9.23