תוצאות נוספות...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
× Send

דגשים לכתיבת תסריט מוצלח עם כלי AI

דגשים לכתיבת תסריט
תוכן עניינים

כתיבת תסריט היא אמנות בפני עצמה, הדורשת לא רק כישרון אלא גם הבנה מעמיקה של תהליך היצירה הקולנועית. כל סרט מצליח מתחיל בתסריט טוב, שנכתב על ידי תסריטאי או תסריטאית שמבינים כיצד לחשוב כמו במאי, צלם ואפילו כמו הצופה עצמו. כשמנסים ליצור סרט בעזרת כלי AI, מלאכת יצירת התסריט הופכת חשובה מאין כמוה! תסריט טוב ומדויק יחסוך זמן רב בתהליך יצירת הסרטון בפועל. הוא יסייע בדיוק הפקת חומרי הגלם (כמו תמונות רפרנס מדויקות יותר שישמשו בסיס לג’ינרוט סרטונים) וימנע התפזרות, בלבול ובזבוז זמן על שוטים מיותרים שלא יכנסו לסרטון הסופי. לשם כך יצרתי לכם מדריך לכתיבת תסריט עם כלי AI, שיביא את הרעיון שלכם למסך בצורה היעילה ביותר. כמובן שכל אחד יבצע את ההתאמות וייקח את זה לעולמות שלו, הן ברמת סוג התוכן (סרט AI קצר, קליפ AI לשיר, פרסומת AI וכן הלאה). בכל אופן,  עקרונות הבסיס זהים.

 

הישארו מעודכנים

רוצים לקבל עדכונים בלייב? רוצים מקום בו אתם יכולים להתייעץ עם מומחי AI, לשאול שאלות ולקבל תשובות? רוצים לשמוע על מבצעים והטבות לכלי ה-AI שמשנים את העולם? הצטרפו לקהילות ה-AI שלנו.

 

 

אפשר גם להרשם לניוזלטר שלנו

 

 

שלבים בכתיבת תסריט:

מודלי שפה גדולים, כמו ChatGPT או Claude, יכולים להיות כלים רבי עוצמה בתהליך כתיבת תסריט. הם מסוגלים לסייע ביצירת רעיונות, פיתוח דמויות, כתיבת דיאלוגים ועוד. להלן שלבים ליצירת תסריט והאופן בו מודלי שפה יכולים לסייע בכל אחד מהשלבים:

 

הגדרת הקונספט

לפני שאתם מתחילים לכתוב, חשוב להחליט על הקונספט של הסרטון. האם מדובר על סרט שאמור להיראות פוטו ריאליסטי? הם הסגנון הוא אנימציה? האם מדובר בסרט קצר עם דיבוב או קליפ עם פס קול ללא מילים? האם הוא מדובר בקליפ לשיר שצריך להתייחס למילות השיר או קליפ אווירה? האם יש שפת מותג ופלטת צבעים שישפיעו על בחירת הכלים והנראות? בחירת הקונספט תשפיע על כל שלבי ההפקה ותכתיב את האופציות היצירתיות העומדות בפניכם. למשל, אם תבחרו באנימציה, זה ייתן לכם יותר חופש אומנותי ב”בריאת עולמות” פנטסטיים או דמיוניים וקבל יקל על טכניקת הליפ סינק. לעומת זאת, אם מדובר בסרטון פוטו ריאליסטי, אתם מראש מגבילים את עצמכם “לעולם האמיתי” (אפילו אם העלילה פנטסטית או הולכת למחוזות המד”ב). ריאליזם תמיד מביא אותנו למחזות ה-Uncanny Valley.

 

כדי להתחיל עם קונספט ברור, תוכלו להשתמש במודלי שפה כדי לסיעור מוחות ולקבל רעיונות חדשים.

פרומפט לדוגמה:

  • “תן לי רעיונות לקונספטים ייחודיים לסרטון אנימציה/מצולם.”
  • “מהם סוגי הסרטונים שיכולים לשלב בין אנימציה לווידאו מצולם?”

 

Uncanny Valley ביצירת דמויות עם AI

Uncanny Valley הוא מונח שמתאר את התחושה הלא נוחה שנוצרת כאשר דמויות דמויי אדם, כמו רובוטים או דמויות מונפשות, נראות כמעט כמו בני אדם אך לא בדיוק. כאשר הדמויות קרובות מאוד למציאות אך עדיין לא מושלמות, הצופים עלולים לחוות תחושות של זרות ואי-נוחות. תופעה זו מהווה אתגר ביצירת סרטים עם דמויות אנימציה או רובוטים, ודורשת תשומת לב מיוחדת כדי להפחית את תחושת הדחייה. בהתאם לכך, תמיד יהיה קל יותר להנפיש דמות מצוירת או דמות בסגנון פיקסאר/דיסני, מאשר דמות פוטוריאליסטית ש”מנסה” להיות אמיתית, אבל משהו מתחת לפני השטח גורם לצופה “לדעת” ולזהות מיד שזה לא אמיתי. בעוד שדמויות מצויירות מראש לא נתפסות כמשהו “אמיתי” ולכן ברמה הפסיכולוגית אנחנו עושים להן “הנחות” וזה לא נראה לנו מוזר.

 

 

משמאל: UNCANNY VALLEY – מנסה להיות אמיתי ומרגיש מוזר | מימין: לא מנסה להיות אמיתי, אבל “עובר מסך”

 

בחירת הז’אנר

השלב הבא הוא להחליט על סגנון הסרטון, או הז’אנר. האם הסרטון יהיה הומוריסטי, דרמטי, מרגש או אולי משהו אחר? הז’אנר יקבע את הטון הכללי של התסריט ויכוון את הכתיבה בהתאם. לדוגמה, סרטון הומוריסטי ידרוש שימוש בדיאלוגים קלילים, שנונים וקצרים, לצד בדיחות, בעוד שסרטון דרמטי ידרוש דיאלוגים כבדים ומורכבים יותר יותר. יותר שתיקות, יותר פאוזות דרמטיות וגם פסקול שונה לגמרי. הבחירה תשפיע גם על מודלי הקול שנבחר לייצג כל דמות ועל שלל בחירות בהמשך הדרך, כמו הטון הכללי, השפה הגרפית לתמונות הרפרנס שמהם נתחיל ואפילו על הפילטרים שאולי נבחר לשים על הסרטון הסופי לאחר סיום הפקתו.

מודלי שפה יכולים לעזור לכם להבין איזה ז’אנר מתאים ביותר לרעיון שלכם.

פרומפט לדוגמה:

  • “איזה ז’אנר יתאים לרעיון לסרטון על [נושא]?”
  • “תן לי דוגמאות לסרטונים הומוריסטיים/דרמטיים בנושא [נושא].”

 

כתיבת סינופסיס ראשוני

הסינופסיס הראשוני הוא תקציר תמציתי של הסיפור שלכם, המתאר את הדמויות, המטרות שלהן, והמסגרת שבתוכה הן פועלות. הוא צריך לכלול התחלה, אמצע וסוף, ולהיות באורך של עמוד אחד בלבד. הסינופסיס הוא שלד הסיפור שלכם, המאפשר לכם לראות את התמונה הגדולה לפני שאתם מתחילים לכתוב את התסריט המלא. כמו תמיד, גם פה אפשר להיעזר במודלי שפה גדולים כדי לעזור לכם ליצור את התקציר הזה. פשוט רשמו להם נקודות כלליות ובקשו מהם לפתח את הרעיון, תוך הכוונה לגודל/היקף המסמך הרצוי.

כדי ליצור תקציר ראשוני של הסיפור, תוכלו להשתמש במודל השפה לכתיבת תקציר תמציתי שכולל את התחלה, אמצע וסוף הסיפור.

פרומפט לדוגמה:

  • “כתוב תקציר של עמוד אחד לסיפור על [תיאור הסיפור, הדמויות והעלילה].”
  • “תעזור לי לנסח תקציר לסיפור שלי שמתרחש ב[מיקום] עם דמויות כמו [דמות א] ו-[דמות ב].”

 

הרחבת הסינופסיס

לאחר כתיבת הסינופסיס הראשוני, קחו הפסקה ולאחר מכן חזרו לכתיבת הסינופסיס המורחב. כאן תפרטו יותר על הדמויות, הקשרים ביניהן, והמאבקים שהן עוברות. הסינופסיס המורחב יכלול יותר פרטים ואירועים שיסייעו בבניית התסריט המלא. הוא בדרך כלל יכיל כשלושה עמודים ויאפשר לכם להבין טוב יותר את הדמויות והעלילה. 

לאחר שהתקציר הראשוני מוכן, ניתן להרחיב אותו בעזרת מודל השפה כדי לכלול יותר פרטים על הדמויות, הקשרים ביניהן והמאבקים שהן עוברות.

פרומפט לדוגמה:

  • “הרחב את התקציר הזה כדי לכלול פרטים נוספים על הדמויות והמאבקים שלהן: [תקציר ראשוני].”
  • “תעזור לי לפתח את הדמויות הראשיות בסיפור שלי, כולל רקע, מטרות וקונפליקטים.”

 

מומלץ להשתמש גם באפשרות הציטוט של ChatGPT – בתוך הצ’טבוט ניתן לסמן שורה, ללחוץ על האייקון של הגרשיים (מה שיוביל לציטוט של השורה הספציפית הזו בתוך תיבת הפרומפטים). בשלב זה פשוט רושמים בתוך תיבת הפרומפטים בקשה מהצ’ט להרחיב את אותה שורה ספציפית. ראו דוגמה מטה:

 

הרחבת סינופסיס עם AI

הרחבת סינופסיס עם AI בעזרת אפשרות הציטוט של ChatGPT

 

 

כתיבת טיוטה (דראפט)

בשלב זה, הופכים את הסינופסיס המורחב לתסריט מלא. הדראפט הראשון הוא טיוטה ראשונית של התסריט, הכוללת את כל הסצנות והדיאלוגים. התסריט עובר שינויים, ליטושים והידוקים רבים עד לקבלת התסריט הסופי. חשוב להיות גמישים ופתוחים לביקורת, ולבצע שינויים לפי הצורך. תהליך זה עשוי לכלול כתיבת מספר דראפטים עד שהתסריט מגיע לצורה המושלמת שלו. בין אם אתם יוצרים תסריט לסרטון עבור עצמכם או עבור לקוח, זה השלב שבו נדייק את התוצר הסופי, רגע לפני תחילת תהליך הפקת הסרטון בפועל עם כלי AI. רצוי להשקיע בשלב זה – ככל שתהיו יותר מדויקים פה, כך תחסכו זמן, כסף וסקיצות בשלב ההפקה.

מודלי שפה יכולים לסייע בכתיבת הדראפט הראשון של התסריט, כולל דיאלוגים ותיאורי סצנות. הם יכולים גם להציע שיפורים ושינויים.

פרומפט לדוגמה:

  • “כתוב דיאלוג בין [דמות א] ל-[דמות ב] בסצנה שבה הם מתווכחים על [נושא].”
  • “תן לי תיאור של סצנה פתיחה לסרטון על [נושא] שמתרחש ב[מיקום].”
  • “הצע שיפורים לתסריט שלי: [קטע תסריט].”

 

 

טיפים לכתיבת תסריט:

שימוש בדימיון

תנו דרור לדמיון שלכם. נסו ליצור עולמות עשירים ודמויות מעניינות. בדקו את היחסים ביניהן ואת העלילה המתפתחת. דמיון עשיר יאפשר לכם ליצור סיפור מעניין ומורכב שישאב את הצופים. היעזרו במודלי שפה גדולים כדי לפתח רעיונות, לשאול שאלות, לייצר קונפליקטים בין דמויות וכן הלאה.

 

מיקוד בסיפור המרכזי – אל תתפזרו!

התמקדו בסיפור המרכזי ואל תתפזרו לסיפורי משנה מיותרים. חשוב לשמור על עקביות ומיקוד בתסריט. לדוגמה, אם התסריט עוסק בשירות או מוצר ספציפי – התמקדו בהם ובהבלטת היתרונות שלהם, ולאו דווקא בסיפורי משנה.

 

סוף מעשה במחשבה תחילה – המעבר ממילה לתמונה ולסרטון

כתיבת תסריט שונה מכתיבת ספר. עליכם להעביר את הסיפור באמצעים ויזואליים ולא רק דרך דיאלוגים ותיאורים. התמקדו ביצירת סצנות ותמונות שמספרות את הסיפור. המדיום הקולנועי דורש חשיבה ויזואלית (גם עם בסרטי AI). דמיינו איך כל סצנה תיראה על המסך ולא רק אם היא עובדת “על הנייר”. נסו גם לחשוב על כלי ה-AI ומחוללי הוידאו/מחוללי אווטארים שבהם תשתמשו, ותמיד בדקו האם הסצינה שכתבתם ישימה. האם זה פרקטי? האם יהיה קל או קשה ליצור אותה? אולי שינוי מינורי בכתיבה יוביל לשינוי דראסטי בתהליך הג’ינרוט והפקת התוצרים (מה שיקל או יקשה על תהליך ההפקה). סוף מעשה במחשבה תחילה!

פרומפט לדוגמה להבנת המדיום הקולנועי:

  • “איך אפשר להעביר את הסצנה הזו בצורה ויזואלית בסרטון?”
  • “מהם הדרכים הטובות ביותר להשתמש בדיאלוגים כדי לקדם את העלילה?”

 

מחקר מקדים ובניית עולם

לפני שאתם מתחילים לכתוב, בצעו מחקר על הדמויות, הרקע והסביבה של הסיפור. הבניית עולם, לצד המיתולוגיה שלו, ההיסטוריה שלו והחוקים הפנימיים שלו וסייעו ביצירת חוויה ויזואלית ורגשית חזקה. הבינו את הדמויות שלכם לעומק ואת ההקשרים ההיסטוריים והתרבותיים שלהם בתוך הסיפור (אפילו אם זה “סתם” סרט תדמית). מחקר יסודי יעזור לכם ליצור סיפור אמין ומרתק ויסייע בבניית דמויות אמינות ש”עובדות” על המסך.

מודלי שפה יכולים לעזור גם בשלב המחקר, בזיהוי סטריאוטיפים ובהבנת המדיום הקולנועי.

פרומפט לדוגמה למחקר:

  • “תן לי מידע על התקופה שבה מתרחש הסיפור שלי.”
  • “עזור לי להבין את התרבות והמנהגים של [מיקום/קבוצה].”

 

הימנעו בטריאוטיפים ודמויות פלקט

נסו לכתוב דמויות עשירות ומורכבות. הימנעו משימוש בסטריאוטיפים והציגו דמויות עם עומק, מה שיהפוך את הסרט שלכם למעניין יותר. דמויות אמינות ומורכבות יעזרו לצופים להזדהות עם הסיפור שלכם ולהתרגש ממנו. נסו לייצר דמויות עגולות ולא דמויות פלקט גנריות וחד-גוניות. רוע מוחלט / טוב מוחלט זה משעמם. אפור תמיד מעניין יותר משחור או לבן.

פרומפט לדוגמה להימנעות מסטריאוטיפים:

  • “איך אוכל להימנע מסטריאוטיפים בתיאור הדמויות שלי?”
  • “תן לי רעיונות לפיתוח דמויות מורכבות יותר עבור [דמות].”

 

כתיבה על נושאים שמעניינים אתכם

כתבו על נושאים שמעניינים אתכם וגורמים לכם להתרגש. כך התסריט שלכם יהיה חי ומרגש יותר. השתמשו בעולם המושגים והערכים שמוכר לכם – כך יהיה לכם יותר קל לייצר סצנות, מקומות ודמויות אמינות. כאשר אתם כותבים על נושא שמרתק אתכם או שמוכר לכם, זה יבוא לידי ביטוי בכתיבה וימשוך את הקוראים והצופים.

מודלי שפה יכולים לעזור לכם למצוא את הדרך לכתוב על נושאים שאתם מתלהבים מהם בצורה מעניינת ויעילה.

פרומפט לדוגמה:

  • “תן לי רעיונות לסצנות מרגשות סביב נושא [נושא שמעניין אתכם].”
  • “איך אוכל לשלב את העניין שלי ב[תחום/נושא] בתסריט שלי?”

 

היו מקוריים – הכל מתחיל ונגמר ברעיון טוב!

שאפו לחדש ולהביא רעיונות מקוריים. יכולת לספר סיפור היא מיומנות שיש ללמוד ולפתח. רעיון מקורי בשילוב סיפור טוב ימשכו את תשומת לב הצופים ויישארו בזיכרונם. קשה לכם לחשוב מחוץ לקופסה? אתם לא מרגישים שאתם מספיק מקוריים או יצירתיים? בדיוק בשביל זה יש לנו מודלי שפה גדולים – פשוט בקשו מהם לכתוב מחדש סצנה/תסריט ולהפוך אותם ליותר שנונים, מקוריים או פשוט בקשו מהם “לחשוב מחוץ לקופסה” ו”לרשום את זה אחרת”. נסו לבקש ממודל השפה “לכתוב כמו שפילברג” / “לכתוב כמו טרנטינו” / “לכתוב כמו דיסני” וכן הלאה.

 

כתיבת תסריט היא עבודה קשה ומאתגרת, אך עם התמדה, דמיון ושיטתיות, תוכלו ליצור תסריט שיצליח להגיע אל לבם של הצופים ולהביא את הרעיון שלכם למסך בצורה הטובה ביותר. מודלי שפה גדולים הם כלים גמישים ויעילים שיכולים לסייע בכל שלב בתהליך כתיבת התסריט, מהגדרת הקונספט ועד לכתיבת הדראפטים והדיאלוגים. השתמשו בהם כמקור להשראה, לעזרה טכנית ולפיתוח רעיונות יצירתיים.

 
רוצים להתמקצע?

בואו ללמוד איתנו בינה מלאכותית בקורס המקיף, העשיר והמבוקש בשוק. הצטרפו לאלפים הרבים שכבר עברו את הקורסים והסדנאות שלנו. פרטים והרשמה באתר.

לקבלת הנחה במחיר הקורסים – הזינו את קוד הקופון LETSAI
הישארו מעודכנים

רוצים לקבל עדכונים בלייב? רוצים מקום בו אתם יכולים להתייעץ עם מומחי AI, לשאול שאלות ולקבל תשובות? רוצים לשמוע על מבצעים והטבות לכלי ה-AI שמשנים את העולם? הצטרפו לקהילות ה-AI שלנו.

 

 

אפשר גם להרשם לניוזלטר שלנו

 

רוצים הרצאה או ייעוץ של אביתר אדרי?
השאירו פרטים ונשמח לחזור אליכם עם המידע הרלוונטי
אולי יעניין אותך גם...

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Let's update

רוצים לקבל עדכונים על כל מה שחדש ומעניין בעולם ה-AI? הרשמו לניוזלטר שלנו!

אירועי AI קרובים
07.05.25
וובינר מאסטר בבינה יוצרת
וובינר
14.05.25
יצירת פרסומות וקליפים עם AI
וובינר
19.05.25
וובינר Vibe coding
וובינר
22.05.25
Meeting Insights סיכומים ואנליטיקה של פגישות בארגונים
וובינר
26.05.25
וובינר קו פיילוט
וובינר

תפריט נגישות

תוצאות נוספות...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
וובינר הגברת פרודקטיביות עם AI
21.4.25 (יום שני הקרוב) ב-20:00

דגשים לכתיבת תסריט מוצלח עם כלי AI