הציוץ הראשון לשנת 2025 של סם אלטמן, מנכ”ל OpenAI, הצליח לעורר סקרנות רבה ברחבי העולם הטכנולוגי. ב-4 בינואר, אלטמן פרסם בטוויטר הודעה בת שש מילים בלבד: “קרוב לסינגולריות; לא ברור מאיזה צד”. הציוץ, קצר ופואטי, רומז על התקדמות משמעותית לקראת הסינגולריות הטכנולוגית, נקודה תאורטית בעתיד שבה הבינה המלאכותית עשויה לעלות על האינטליגנציה האנושית.
רוצים לקבל עדכונים בלייב? רוצים מקום בו אתם יכולים להתייעץ עם מומחי AI, לשאול שאלות ולקבל תשובות? רוצים לשמוע על מבצעים והטבות לכלי ה-AI שמשנים את העולם? הצטרפו לקהילות ה-AI שלנו.
אפשר גם להרשם לניוזלטר שלנו
תחזיות והבטחות
המילים “לא ברור מאיזה צד” משקפות עמימות מכוונת – האם אנו מתקרבים לנקודה זו מצד האנושות או מצד הבינה המלאכותית? ואולי, כפי שמרמז הציוץ, הגבול בין השניים כבר מתחיל להיטשטש? משחק מחשבה זה מדגיש את אחת התמות המרכזיות בעולם ה-AI, שבו הקו המפריד בין אינטליגנציה אנושית למכאנית נעשה מעורפל יותר. במקביל לציוץ, OpenAI פרסמה הצהרה בבלוג הרשמי שלה, שבה צוין כי החברה בטוחה ביכולתה לבנות בינה מלאכותית כללית (AGI). לטענת OpenAI, שנת 2025 תהיה נקודת מפנה: סוכני AI צפויים להצטרף לראשונה לכוח העבודה ולהשפיע משמעותית על תפוקה של חברות. במקום להתמקד באוטומציה פשוטה, אלטמן מדגיש כי תפקידי ה-AI יהיו משולבים בעבודת האדם, במטרה להעצים עובדים ולשפר תהליכי יצירה וחדשנות. לדבריו, השפעת הטכנולוגיה תהיה רחבה ותכלול שינויים כלכליים, חברתיים ומדעיים בקנה מידה עולמי.
פיצוח החידה של אלטמן
בציוץ המשך מסקרן, אלטמן חשף את המשמעות העמוקה מאחורי סיפורו הקצרצר. הציוץ, שנכתב בהשראת המסורת הספרותית של “סיפור בן שש מילים” המיוחסת להמינגוויי, נושא שתי פרשנויות מרכזיות: האחת מתייחסת להיפותזת הסימולציה, המעלה את השאלה המטרידה האם אנו חיים בתוך סימולציה ממוחשבת, והשנייה עוסקת באתגר לזהות את הרגע המדויק שבו תתרחש “ההמראה” של הבינה המלאכותית. אלטמן מוסיף שהוא מרוצה מכך שהטקסט המינימליסטי שלו פתוח לפרשנויות נוספות, מה שמעיד על עומקו הרעיוני של המסר הקצר אך רב-המשמעות.
החזון לסופר-אינטליגנציה
לאחר השגת AGI, OpenAI מציבה לעצמה יעד שאפתני אף יותר – פיתוח סופר-אינטליגנציה. מדובר בשלב מתקדם שבו מערכות AI עולות על היכולות האנושיות בכל תחום, כולל חשיבה יצירתית, פתרון בעיות וגילויים מדעיים. “אנחנו מאמינים שכלים סופר-אינטליגנטיים יובילו למהפכה מדעית ויאפשרו צמיחה כלכלית חסרת תקדים”, כתב אלטמן בבלוג החברה. לדבריו, הפיתוחים העתידיים הללו יוכלו להוביל לגילויים מואצים בתחומי הבריאות, האנרגיה והמדע, וליצור עולם משגשג יותר עבור כל בני האדם.
ביקורת וספקנות בקהילה המדעית
כצפוי, ההצהרות הדרמטיות של אלטמן עוררו ביקורת וספקנות בקרב מומחים רבים. סקרים עכשוויים מראים סיכוי של 50% בלבד להשגת AGI עד שנות ה-2050, ומדענים רבים מזהירים מפני הקשיים הטכניים, האתיים והחברתיים הכרוכים בפיתוח טכנולוגיה זו. הביקורת מתמקדת בעיקר בשאלות לגבי היכולת של OpenAI לעמוד בהבטחותיה, לצד החשש שהפיתוחים העתידיים ייצרו אי-שוויון חדש או ישמשו למטרות לא אתיות.
משברים והבטחות
מעבר לאתגרים הטכניים, אלטמן התייחס גם למשבר הממשל התאגידי שהוביל להדחתו הזמנית ב-2023. הוא תיאר את האירוע כ“כישלון של ממשל תאגידי שנעשה על ידי אנשים בעלי כוונות טובות”. מאז, OpenAI ביצעה שינויים משמעותיים במבנה הארגוני שלה, מתוך מטרה להבטיח יציבות ושקיפות.
הציפיות מ-OpenAI לשנת 2025
בסוף שנת 2024, סם אלטמן פנה לקהילת המשתמשים בשאלה פתוחה: “מה הייתם רוצים ש-OpenAI תבנה או תתקן בשנת 2025?” התגובות שזרמו חשפו תמות מרכזיות ברורות – מהתקדמות ב-AGI ועד שיפורים משמעותיים במודלים הקיימים. אך מה שהפך את הדיון למרתק במיוחד היה ההערה המסתורית של אלטמן, שרמז כי החידושים המשמעותיים ביותר שמתוכננים כלל לא הוזכרו בדיון. ימים ספורים לאחר מכן, הוא המשיך להצית את דמיון הקהילה עם הציוץ המסתורי שהפך לוויראלי.
הציוץ המסתורי של אלטמן וההצהרות השאפתניות של OpenAI מסמנים את הכיוון שבו החברה רואה את העתיד של הבינה המלאכותית. אך האם המטרות האלו באמת יתגשמו? בעוד OpenAI ממשיכה לנסות להרחיב את גבולות היכולת האנושית באמצעות AI, נותרו שאלות רבות פתוחות: האם החברה תוכל להוביל את האנושות לעידן חדש של שגשוג וחדשנות, או שמא טמונים בפיתוחים הללו גם סיכונים שאיננו מבינים במלואם? כך או כך, העולם עוקב בדריכות אחר כל מילה וציוץ של סם אלטמן – בתקווה ובחשש.