תוצאות נוספות...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
× Send

תובנות ומגמות מדו”ח Anthropic על שימוש סטודנטים ב-Claude

מחקר חדש של Anthropic מראה שסטודנטים למדעי המחשב מובילים בשימוש ב-Claude AI, עם העדפה להאצלת משימות קוגניטיביות מורכבות כמו יצירה וניתוח במקום משימות פשוטות.
תוכן עניינים

בעידן שבו בינה מלאכותית משנה במהירות את פני החינוך הגבוה, דו”ח מקיף חדש מחברת Anthropic מספק לראשונה הצצה מבוססת-נתונים אל האופן שבו סטודנטים משתמשים בפועל בטכנולוגיה הזו. המחקר, שפורסם ב-8 באפריל 2025 ומבוסס על ניתוח של כמיליון שיחות אנונימיות עם מודל Claude, חושף תובנות מפתיעות ולעתים מטרידות. בעוד שהדיון הציבורי התמקד עד כה בעיקר בחששות מרמאות אקדמית, הממצאים מציירים תמונה מורכבת יותר – סטודנטים משתמשים ב-AI במגוון רחב של דרכים, מפתרון בעיות ישיר ועד יצירה שיתופית, אך מדאיג במיוחד הוא הגילוי שהם נוטים להאציל למערכות אלה דווקא את המשימות הקוגניטיביות המורכבות ביותר. ממצאים אלה מציבים אתגרים משמעותיים למוסדות חינוך ומעלים שאלות מהותיות על עתיד הלמידה בעידן שבו AI הופך לחלק בלתי נפרד מהארסנל האקדמי של כל סטודנט.

 

 

הישארו מעודכנים

רוצים לקבל עדכונים בלייב? רוצים מקום בו אתם יכולים להתייעץ עם מומחי AI, לשאול שאלות ולקבל תשובות? רוצים לשמוע על מבצעים והטבות לכלי ה-AI שמשנים את העולם? הצטרפו לקהילות ה-AI שלנו.

 

 

אפשר גם להרשם לניוזלטר שלנו

 

מתודולוגיית המחקר

Anthropic השתמשה בכלי הניתוח הפנימי שלה, Clio (Claude Insights and Observations), כדי לנתח את השיחות תוך שמירה על פרטיות המשתמשים. הכלי מאפשר גילוי דפוסי שימוש ב-AI מלמטה למעלה על ידי זיקוק שיחות משתמשים לסיכומי שימוש ברמה גבוהה, כמו “פתרון בעיות בקוד” או “הסבר מושגים כלכליים”. מתוך כמיליון שיחות שנותחו, כ-574,740 זוהו כקשורות לסטודנטים ולאקדמיה.

מי מוביל באימוץ טכנולוגיית AI?

אימוץ טכנולוגיית בינה מלאכותית בקרב סטודנטים מציג תמונה מעניינת של פערים משמעותיים בין תחומי לימוד שונים. סטודנטים למדעי המחשב מובילים באופן דרמטי את השימוש בכלי AI כמו Claude, כאשר הם אחראים לכמעט 37% מכלל השיחות עם המערכת, למרות שהם מהווים רק כ-5.4% מכלל בעלי התארים האקדמיים בארה”ב. הפער הזה מדגיש את הקשר ההדוק בין הכשרה טכנולוגית לבין נכונות לאמץ חידושים בתחום הבינה המלאכותית. בדומה, תחומי מדעי הטבע והמתמטיקה מציגים ייצוג גבוה יחסית עם 15.2% מהשיחות לעומת 9.2% מהתארים, מה שמחזק את המגמה שסטודנטים בתחומי STEM (מדע, טכנולוגיה, הנדסה ומתימטיקה) נוטים להיות מאמצים מוקדמים של טכנולוגיות חדשניות.

 

לעומת זאת, תחומים כמו מנהל עסקים, מקצועות הבריאות ומדעי הרוח מציגים תמונה הפוכה – ייצוג נמוך משמעותית בשימוש בכלי AI ביחס לחלקם באוכלוסיית הסטודנטים. דפוס זה מעיד על פער דיגיטלי בין תחומי הלימוד השונים, כאשר סטודנטים מתחומים שאינם טכנולוגיים במהותם משלבים את כלי הבינה המלאכותית בקצב איטי יותר בעבודתם האקדמית, למרות הפוטנציאל הרב שיש לכלים אלה גם בתחומים הומניים ועסקיים.

 

הגרף המצורף משווה בין שיעור השימוש ב-Claude.ai לבין שיעור תארי הבוגר בארה”ב לפי תחומי לימוד. הגרף מדגים פער משמעותי במיוחד בתחום מדעי המחשב, שם 38.6% מהשימוש ב-Claude מגיע מסטודנטים בתחום זה, בעוד שהם מהווים רק 5.4% מכלל בעלי התארים. לעומת זאת, בתחומים כמו עסקים (8.9% שימוש לעומת 18.6% תארים), מקצועות הבריאות (5.5% לעומת 13.1%) ומדעי הרוח (6.4% לעומת 12.5%) ניכר שימוש נמוך יחסית. מדעי הטבע ומתמטיקה מראים מגמה הפוכה עם שימוש גבוה יותר (15.2%) מאשר שיעור התארים (9.2%). הגרף ממחיש בבירור את האימוץ הלא אחיד של טכנולוגיית AI בין תחומי הלימוד השונים:

 

גרף המשווה בין שיעור השימוש ב-Claude.ai לבין שיעור תארי הבוגר בארה"ב לפי תחומי לימוד

אימוץ לא אחיד של טכנולוגיית AI בין תחומי הלימוד השונים. Credit: anthropic.com

למה סטודנטים משתמשים ב-Claude?

דו”ח Anthropic מציג תמונה מקיפה של האופנים השונים בהם סטודנטים מתקשרים עם מערכות בינה מלאכותית כמו Claude. הניתוח זיהה ארבעה דפוסי אינטראקציה מובחנים המסווגים לאורך שני צירים מרכזיים: סוג המשימה (פתרון בעיות או יצירת תוצרים) ואופן האינטראקציה (ישיר או שיתופי). מעניין לראות שכל אחד מארבעת הדפוסים הללו מיוצג בשיעור דומה בקרב כלל השיחות (בין 23% ל-29%), מה שמעיד על מגוון השימושים שסטודנטים מוצאים בטכנולוגיית AI. בפתרון בעיות ישיר, סטודנטים פונים למערכת לקבלת פתרונות מהירים לשאלות ספציפיות, בעוד שביצירת תוצרים ישירה הם מבקשים מהמודל ליצור תוצרים שלמים כמו מצגות או חיבורים. לעומת זאת, בפתרון בעיות שיתופי מתנהל דיאלוג אקטיבי בין הסטודנט למערכת לצורך הגעה לפתרון, וביצירת תוצרים בשיתוף פעולה הסטודנטים עובדים באופן איטרטיבי עם המודל ליצירת תוצרים מורכבים. 

 

התמונה המצורפת מציגה מטריצה המתארת ארבעה דפוסי שימוש עיקריים של סטודנטים במערכות AI כמו Claude. המטריצה מחולקת לפי שני צירים: אופן האינטראקציה (ישיר מול שיתופי) וסוג המשימה (פתרון בעיות מול יצירת תוצרים). בריבוע השמאלי העליון, סטודנטים מבקשים פתרונות ישירים כמו “פתור והסבר בעיות דיפרנציאליות בחשבון אינפיניטסימלי”. בריבוע הימני העליון, הם מבקשים יצירת חומרים שלמים כמו “צור סיכומי טקסט אקדמי וגרסאות מתומצתות”. בריבוע השמאלי התחתון, הם מחפשים הדרכה שיתופית לפתרון בעיות כמו “למד יסודות תכנות עם דוגמאות פייתון”. ובריבוע הימני התחתון, הם מבקשים שיפור איטרטיבי כמו “ספק משוב ותיקונים למטלות כתיבה”. התרשים ממחיש את מגוון הדרכים שבהן סטודנטים מנצלים כלי AI בלימודיהם:

 

מטריצה המתארת ארבעה דפוסי שימוש עיקריים של סטודנטים במערכות AI כמו Claude

מגוון הדרכים שבהן סטודנטים מנצלים כלי בינה מלאכותית. Credit: anthropic.com

 

בגרף הבא תוכלו לראות סגנונות אינטראקציה עם AI לפי תחומי לימוד שונים. הגרף מראה התפלגות של ארבעה סגנונות שונים: פתרון בעיות ישיר (סגול), יצירת תוצרים ישירה (ירוק), פתרון בעיות שיתופי (תכלת) ויצירת תוצרים בשיתוף פעולה (כחול) בתשעה תחומי לימוד. ניתן לראות הבדלים משמעותיים בין התחומים – למשל, סטודנטים למדעי הטבע ומתמטיקה מעדיפים פתרון בעיות שיתופי (32.5%), בעוד שסטודנטים לחינוך נוטים יותר ליצירת תוצרים בשיתוף פעולה (40.6%) וליצירת תוצרים ישירה (33.8%). סטודנטים למדעי המחשב מראים העדפה גבוהה יחסית לפתרון בעיות שיתופי (29.9%) בהשוואה לתחומים אחרים. 

 

גרף המשווה סגנונות אינטראקציה עם AI לפי תחומי לימוד שונים

סגנונות אינטראקציה עם AI לפי תחומי לימוד שונים. Credit: anthropic.com

כיצד סטודנטים מנצלים את היכולות של Claude?

ניתוח דפוסי השימוש של סטודנטים ב-Claude חושף תמונה מעניינת של העדפותיהם ביחס למטרות האקדמיות. יצירה ושיפור תוכן חינוכי מובילים בראש הרשימה עם כמעט 40% מכלל השיחות, כאשר סטודנטים מסתמכים על המערכת לעיצוב שאלות תרגול, עריכת חיבורים וסיכום חומרי לימוד. במקום השני ניצבים הסברים טכניים ופתרונות למשימות אקדמיות עם כשליש מהשיחות, הכוללים ניפוי שגיאות בקוד, יישום אלגוריתמים ופתרון בעיות מתמטיות מורכבות. ניתוח וויזואליזציה של נתונים תופסים כ-11% מהשיחות, בעוד ששימושים נוספים כמו תמיכה בעיצוב מחקר, יצירת תרשימים טכניים ותרגום או הגהת תוכן בין שפות מהווים אחוזים בודדים. דפוס זה משקף את הנטייה של סטודנטים להשתמש ב-AI בעיקר למשימות יצירתיות ואנליטיות מורכבות, בעוד שמשימות בסיסיות יותר נותרות בידיהם. התפלגות זו מעלה שאלות מהותיות לגבי האופן שבו טכנולוגיות AI משנות את תהליכי הלמידה והיצירה האקדמית, ומדגישה את הצורך בהתאמת שיטות ההוראה וההערכה למציאות החדשה.

 

בתמונה המצורפת רואים את סוגי הבקשות הנפוצות שסטודנטים מפנים למערכות AI כמו Claude. בצד ימין מופיעות בקשות בתחומי מדעי החברה והמשפטים, כמו תמיכה בכתיבה אקדמית על יחסים בינלאומיים, הסבר תיאוריות במדעי החברה, ניתוח פסקי דין ופתרון בעיות בתורת המשחקים. בצד שמאל מופיעות בקשות בתחומי העסקים והכלכלה, כמו סיוע במושגי חשבונאות, ניתוח מקרי בוחן עסקיים, מענה לשאלות פיננסיות עם חישובים, הסבר מושגי ניהול פרויקטים, ויצירת תרגילי משא ומתן מעשיים. התמונה ממחישה את מגוון השימושים של AI בתחומי לימוד שונים:

 

בקשות הנפוצות שסטודנטים מפנים ל-AI

בקשות הנפוצות שסטודנטים מפנים לבינה המלאכותית. Credit: anthropic.com

משימות קוגניטיביות שסטודנטים מאצילים ל-AI

אחד הממצאים המפתיעים והמטרידים ביותר בדו”ח Anthropic הוא הדפוס שבו סטודנטים מאצילים למערכות בינה מלאכותית דווקא את המשימות הקוגניטיביות המורכבות ביותר. בניגוד למה שניתן היה לצפות, הטקסונומיה של בלום (Bloom’s Taxonomy) – מסגרת חינוכית מוכרת המדרגת מיומנויות חשיבה מהפשוטות למורכבות – מתהפכת כשמדובר בשימוש ב-AI. סטודנטים נוטים להשתמש במערכות כמו Claude בעיקר למשימות ברמות הגבוהות של יצירה, בעוד שמשימות ברמות הנמוכות יותר כמו יישום, הבנה והיכולת לזכור נתונים נותרות בידי האדם. דפוס זה מעורר דאגה עמוקה בקרב אנשי חינוך, שכן הוא מרמז על תלות גוברת של סטודנטים במערכות AI דווקא עבור מיומנויות חשיבה ביקורתית וחשיבה יצירתית – יכולות שנחשבות לליבת ההתפתחות האינטלקטואלית.

 

כפי שמציינים מומחים בתחום החינוך, יכולות חשיבה מסדר גבוה נשענות על בסיס איתן של מיומנויות יסוד, ואם סטודנטים מדלגים על פיתוח עצמאי של מיומנויות אלה, הם עלולים לפתח “קביים קוגניטיביים” שיפגעו ביכולתם לפתח חשיבה עצמאית ומקורית לטווח ארוך. בעידן שבו AI הופך לכלי זמין ונגיש, האתגר החינוכי המרכזי הוא למצוא את האיזון הנכון בין ניצול יתרונות הטכנולוגיה לבין הבטחת פיתוח עצמאי של מיומנויות חשיבה חיוניות.

 

הגרף המצורף מתאר את השימוש במיומנויות Claude לפי טקסונומיית החשיבה של בלום. הגרף מחולק לשתי רמות: מיומנויות חשיבה מסדר גבוה ומיומנויות חשיבה מסדר נמוך. ניתן לראות שסטודנטים משתמשים ב-Claude בעיקר למשימות חשיבה מסדר גבוה: יצירה (39.8%) וניתוח (30.2%), בעוד ששימוש במיומנויות מסדר נמוך כמו הבנה (10.0%) וזיכרון (1.8%) נמוך משמעותית. הערכה (5.5%) ויישום (10.9%) נמצאים בשימוש בינוני. הגרף ממחיש את הנטייה של סטודנטים להאציל ל-AI דווקא את המשימות הקוגניטיביות המורכבות ביותר, מה שמעלה שאלות לגבי פיתוח מיומנויות חשיבה עצמאיות בקרב סטודנטים בעידן ה-AI:

 

גרף המתאר את השימוש במיומנויות Claude לפי טקסונומיית בלום של חשיבה.

סטודנטים מאצילים ל-AI משימות קוגניטיביות מורכבות. Credit: anthropic.com

 

המענה של Anthropic לאתגרי ה-AI בחינוך הגבוה

בתגובה לממצאים המעלים חששות לגבי האופן שבו סטודנטים משתמשים בבינה מלאכותית, Anthropic השיקה ב-2 באפריל 2025 את Claude for Education – יוזמה מקיפה המותאמת במיוחד למוסדות חינוך גבוה. בלב היוזמה עומד “מצב למידה” (Learning Mode) חדשני, המשנה באופן מהותי את אופי האינטראקציה בין סטודנטים למערכת ה-AI. במקום לספק תשובות מוכנות, מצב זה מיישם גישה סוקרטית המעודדת חשיבה עצמאית באמצעות שאילת שאלות מנחות כמו “כיצד היית ניגש לבעיה זו?” או “איזה ראיות תומכות במסקנה שלך?”. הגישה מדגישה הבנה מושגית עמוקה ומספקת תבניות מובנות לעבודות מחקר, מדריכי למידה וראשי פרקים, במטרה לפתח מיומנויות חשיבה ביקורתית אמיתיות במקום לעקוף אותן.

 

 

Anthropic כבר יצרה שותפויות אסטרטגיות עם מוסדות חינוך מובילים, ביניהם אוניברסיטת Northeastern שמשמשת כשותפת העיצוב הראשונה של החברה ומספקת גישה ל-Claude ל-50,000 סטודנטים וחברי סגל ב-13 קמפוסים גלובליים. גם London School of Economics (LSE) ו-Champlain College הצטרפו ליוזמה, במטרה להבטיח גישה שוויונית לכלי AI ולחקור את האופן שבו ניתן לשלב טכנולוגיות אלה באופן אחראי בסביבה האקדמית. במקביל, Anthropic הצטרפה לקונסורציום Internet2, ארגון ללא מטרות רווח התומך בתשתיות טכנולוגיות לחינוך ומחקר, ויצרה שיתוף פעולה עם Instructure, החברה מאחורי מערכת ניהול הלמידה Canvas, במטרה לשלב את Claude בתשתיות חינוכיות קיימות.

 

היוזמה כוללת גם שתי תוכניות ייעודיות לסטודנטים: תוכנית Claude Campus Ambassadors, המאפשרת לסטודנטים לעבוד ישירות עם צוות Anthropic כדי להוביל יוזמות חינוכיות בקמפוסים שלהם, ותוכנית Claude for Student Builders, המציעה קרדיטים לשימוש ב- API לפרויקטים בהובלת סטודנטים המשתמשים ב-Claude. לפי Anthropic, מטרת היוזמות הללו היא להבטיח שסטודנטים ואנשי חינוך ימלאו תפקיד מרכזי בעיצוב תפקידה של הבינה המלאכותית בחברה, תוך איזון בין היתרונות הטכנולוגיים לבין הצורך לפתח מיומנויות חשיבה עצמאיות וביקורתיות.

אתגרים ושאלות לעתיד החינוך בעידן ה-AI

דו”ח Anthropic מהווה אבן דרך משמעותית בהבנת האופן שבו סטודנטים משתמשים במערכות בינה מלאכותית בסביבה האקדמית. הממצאים המקיפים של מחקר Anthropic מציבים בפני עולם החינוך הגבוה שורה של אתגרים מורכבים שדורשים התייחסות מעמיקה. בראש ובראשונה עולה השאלה כיצד ניתן להבטיח שסטודנטים ימשיכו לפתח מיומנויות קוגניטיביות ומטה-קוגניטיביות בסיסיות בעידן שבו AI יכול להחליף חלק ניכר מהעבודה האינטלקטואלית. כאשר סטודנטים מאצילים למערכות בינה מלאכותית את המשימות המורכבות ביותר, קיים חשש ממשי שמיומנויות חשיבה קריטיות כמו ניתוח ביקורתי, פתרון בעיות יצירתי וסינתזה של מידע עלולות להיחלש. במקביל, מוסדות חינוך נדרשים להגדיר מחדש את מדיניות ההערכה והרמאות האקדמית.

 

כאשר AI יכול לכתוב חיבור מלוטש או לפתור בעיה מתמטית מורכבת בשניות, האם השימוש בכלים אלה מהווה רמאות או כלי לגיטימי? מעל הכל מרחפת שאלת היסוד: מהי בכלל למידה משמעותית בעידן שבו טכנולוגיה יכולה לייצר תוצרים שבעבר היו דורשים שעות של מאמץ אינטלקטואלי? האם עלינו להתמקד יותר בתהליכי למידה מאשר בתוצרים סופיים? האם יש לשנות את מבנה הקורסים והתרגילים כדי להדגיש מיומנויות שAI מתקשה בהן? שאלות אלו דורשות דיאלוג מתמשך בין מחנכים, מפתחי טכנולוגיה, קובעי מדיניות וסטודנטים כדי לעצב מחדש את מערכת החינוך באופן שינצל את יתרונות הטכנולוגיה מבלי לוותר על הערכים המהותיים של למידה אמיתית ופיתוח אינטלקטואלי.

הישארו מעודכנים

רוצים לקבל עדכונים בלייב? רוצים מקום בו אתם יכולים להתייעץ עם מומחי AI, לשאול שאלות ולקבל תשובות? רוצים לשמוע על מבצעים והטבות לכלי ה-AI שמשנים את העולם? הצטרפו לקהילות ה-AI שלנו.

 

 

אפשר גם להרשם לניוזלטר שלנו

 

רוצים הרצאה או ייעוץ של עומר הררי?
השאירו פרטים ונשמח לחזור אליכם עם המידע הרלוונטי
אולי יעניין אותך גם...

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Let's update

רוצים לקבל עדכונים על כל מה שחדש ומעניין בעולם ה-AI? הרשמו לניוזלטר שלנו!

אירועי AI קרובים
21.04.25
וובינר הגברת פרודוקטיביות עם בינה מלאכותית
וובינר
28.04.25
כשהפרקטיקה בעולם עיצוב הפנים פוגש את ה-Ai
וובינר
07.05.25
וובינר מאסטר בבינה יוצרת
וובינר
14.05.25
יצירת פרסומות וקליפים עם AI
וובינר
19.05.25
וובינר Vibe coding
וובינר
26.05.25
וובינר קו פיילוט
וובינר

תפריט נגישות

תוצאות נוספות...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
וובינר הגברת פרודקטיביות עם AI
21.4.25 (יום שני הקרוב) ב-20:00

תובנות ומגמות מדו”ח Anthropic על שימוש סטודנטים ב-Claude