מה הקשר בין מודלי שפה, חוקרים אנושיים וסנאים בחדר ניתוח? במאמר זה, המבוסס על כתבה שפורסמה בכתב העת Nature, נדון בתפקיד המתפתח של בינה מלאכותית (AI) במחקר המדעי. המאמר המקורי, אותו ניתן לקרוא כאן, עוסק בניסיונות להעריך את היכולת של AI לייצר רעיונות מחקריים מקוריים ובדיונים סביב האופן שבו חוקרים רואים את השפעת הכלים הללו על התחום המדעי כולו. נחקור את האתגרים, ההזדמנויות והדיונים סביב שילוב AI בתהליכי מחקר מדעי והערכתם.
רוצים לקבל עדכונים בלייב? רוצים מקום בו אתם יכולים להתייעץ עם מומחי AI, לשאול שאלות ולקבל תשובות? רוצים לשמוע על מבצעים והטבות לכלי ה-AI שמשנים את העולם? הצטרפו לקהילות ה-AI שלנו.
אפשר גם להרשם לניוזלטר שלנו
כלי AI מול חוקרים אנושיים: מקוריות וחדשנות במחקר
אחת מהשאלות המרכזיות שמעסיקה חוקרים כיום היא האם כלים מבוססי AI, דוגמת מודלי שפה גדולים (LLM), מסוגלים להציע רעיונות מחקר חדשניים ויצירתיים יותר מאשר בני אדם. מחקר שנערך לאחרונה והתפרסם ב-arXiv, ניסה לבחון את היכולת של כלי AI להציע רעיונות מחקר בהשוואה לחוקרים אנושיים. החוקרים גילו כי כלי AI הצליחו לייצר 4,000 רעיונות מחקר מקוריים תוך שעות ספורות, כאשר חלקם הוערכו כחדשניים יותר מאשר אלו שהציעו 50 חוקרים.
המחקר, שנערך על ידי צ’נגלי סי (Chenglei Si) וצוותו, כלל מעל 100 חוקרים בתחום עיבוד השפה הטבעית (NLP), שבחנו את הרעיונות שנוצרו הן על ידי חוקרים אנושיים והן על ידי מודל שפה מבוסס AI. תוצאות הניסוי הצביעו על כך שהרעיונות שיצר ה-AI דורגו כבעלי רמת חדשנות גבוהה יותר בהשוואה לרעיונות שהציעו המומחים האנושיים, כאשר נמצא הבדל מובהק סטטיסטית לטובת הרעיונות שנוצרו על ידי המודל. עם זאת, יש לציין כי הרעיונות שיצר ה-AI דורגו כנחותים מעט בהיבט ההיתכנות שלהם.
החוקרים זיהו מספר אתגרים במהלך המחקר, בהם הכשלון של המודלים להעריך את רעיונותיהם בצורה מדויקת וחוסר גיוון בתוצרים שנוצרו. נוסף לכך, הודגשו הקשיים הקיימים אפילו בקרב מומחים להעריך באופן אובייקטיבי את רמת החדשנות של רעיונות. מתוך ממצאים אלה, הציעו החוקרים להרחיב את הניסויים בעתיד, כך שיכללו גם ביצוע מעשי של הרעיונות שנוצרו, ובכך לאפשר הבנה מעמיקה יותר של ההשפעה המעשית של רמת החדשנות וההיתכנות על התוצאות הסופיות של מחקרים מדעיים.
המחקר מדגיש את הפוטנציאל של כלים מבוססי AI ביצירת רעיונות מחקריים חדשים, אך גם מציב גבולות ברורים באשר ליכולתם להחליף את בני האדם בתהליך המחקר כולו.
הערכת הרעיונות: אנונימיות וחוסר הטיה
בכדי להבטיח הערכה הוגנת של הרעיונות, צוות החוקרים הקצה את הרעיונות שנוצרו על ידי AI ובני אדם ל-79 מבקרים שלא ידעו מי יצר כל רעיון. המבקרים נדרשו לדרג את הרעיונות לפי חדשנות, ריגוש, היתכנות ויעילות פוטנציאלית. בממוצע, הרעיונות שיצר ה-AI דורגו כיותר מרגשים ומקוריים מאלו שהציעו בני האדם. עם זאת, הם דורגו מעט נמוך יותר בכל הקשור להיתכנות. אף על פי כן, הועלו גם הסתייגויות מסוימות: מתוך 4,000 הרעיונות שנוצרו על ידי ה-AI, רק כ-200 נחשבו באמת ייחודיים, דבר שגרם לחשש כי ה-AI מאבד מהמקוריות ככל שהוא יוצר יותר רעיונות.
התלהבות לצד חששות – מה חושבים 1,600 חוקרים?
סקר מקיף שנערך על ידי Nature בקרב 1,600 חוקרים, מציג תמונה מורכבת בנוגע לשימוש בכלי AI במחקר. ממצאי הסקר חשפו כי רוב החוקרים משתמשים כיום בכלי בינה מלאכותית במגוון משימות, החל מניתוח נתונים ועד כתיבת טיוטות למאמרים. יחד עם זאת, לצד ההתלהבות מהפוטנציאל של הכלים הללו, הובעו גם חששות לגבי ההשלכות האתיות והמעשיות של השימוש בהם.
אחד מהחששות העיקריים נוגע להטיות אפשריות בתוצאות שמייצרים כלים מבוססי AI. מאחר ובינה מלאכותית מתבססת על מערכות נתונים קיימות, עולה חשש כי ייתכנו הטיות שלא יזוהו בקלות, מה שעשוי לפגוע באמינות המחקר המדעי. כמו כן, ישנה חשיבות רבה לנושא השקיפות: איך ניתן לוודא שכלי AI לא יעוותו את המידע בדרכים שלא יהיה קל לאתרן? בעיות אלו מעלות שאלות עמוקות לגבי יושרה מדעית, במיוחד כאשר AI מסוגל לייצר רעיונות ועבודות במהירות ובהיקף שלא היה אפשרי בעבר.
הערכת מחקרים בעזרת AI: תהליך שעובר שינויים
נושא הערכת מחקרים הוא תחום נוסף שבו AI מתחיל לשחק תפקיד הולך וגדל, במיוחד כאשר מוסדות מדעיים שואפים לייעל תהליכי ביקורת אקדמית. במחקר שנערך באוניברסיטת שפילד באנגליה, בראשות מייק ת’לוול (Mike Thelwall), נבחנו היכולות של מודלים שפתיים גדולים (LLM) כמו ChatGPT להעריך איכות מחקרים מדעיים בהתאם לקריטריונים של מערכת ההערכה הלאומית למחקרים בבריטניה (REF). מערכת REF קובעת קריטריונים מחמירים להערכת איכות מחקרים על בסיס פרמטרים כמו חדשנות, השפעה ותרומה מדעית. הניסוי נועד לבדוק האם AI מסוגל להציע תובנות דומות לאלו של מבקרי מחקרים אנושיים.
הניסוי ותוצאותיו
במסגרת הניסוי, הוזנו 51 מאמרים מחקריים שפורסמו על ידי ת’לוול עצמו לתוך מערכת ChatGPT, שהותאמה להכיר את קריטריוני ההערכה של REF. הדוחות שהמערכת הפיקה נראו במבט ראשון כמו דוחות שנכתבו על ידי בני אדם, והם אכן עמדו במבחן הדיוק הטכני והפורמלי. עם זאת, כאשר ת’לוול יצר מאמר “פיקטיבי”, שבו שינה באופן שרירותי את התוכן כך שיתאר מצב לא סביר — לדוגמה, “כירורגים סנאים” במקום כירורגים אנושיים — המערכת לא הצליחה לזהות את האבסורד שבמחקר. למעשה, ChatGPT אפילו דירגה את המאמר באופן גבוה בהתאם לקריטריונים של REF.
המשמעות של הממצאים
התוצאות מצביעות על מגבלות משמעותיות בשימוש במערכות AI להערכת איכות מחקרים. בעוד שהמערכות יכולות לספק דוחות שנראים מדויקים וכתובים היטב, הן אינן מסוגלות להבין לעומק את ההקשר המדעי או להבחין כאשר מדובר בתוכן אבסורדי או לא מציאותי. כמו כן, הממצאים מדגישים את הצורך בביקורת אנושית בתהליך הערכת מחקרים, במיוחד כאשר מדובר בהחלטות חשובות הקשורות להענקת מענקים, קידום חוקרים או פרסומים בכתבי עת מובילים.
המחקר של ת’לוול הוא דוגמה לניסיונות הגוברים לשלב AI בתהליכי הערכת מחקר, אך גם מדגים את האתגרים הרבים העומדים בפני השימוש בכלים אלו. מצד אחד, AI מציע פוטנציאל להקל על העומס העצום המוטל על כתפיהם של מבקרי מחקרים אנושיים, במיוחד במערכות בקנה מידה לאומי כמו REF, המעסיקות מאות מבקרים למשך חודשים ארוכים. השימוש ב-AI עשוי לייעל תהליכים אלו, לחסוך זמן רב ולשפר את היכולת לנתח כמויות גדולות של מידע.
מצד שני, כפי שציין ת’לוול, היכולת של AI לזהות את האיכות המדעית והעומק של מחקר היא מוגבלת, והמערכת אינה תמיד מבינה את המשמעות האמיתית של הנתונים שהיא מעבדת. בנוסף, כלים אלו עלולים להיות מושפעים מהטיות מובנות בנתונים שעליהם הם מבוססים, מה שעשוי להוביל להערכת יתר או חסר של מאמרים.
יכולת וביקורת: האם ניתן להסתמך על AI בבדיקות איכות?
אף על פי שהיכולת הטכנית של AI לייצר דוחות אמינים נמצאת בעלייה, עולה שאלה האם ניתן להסתמך על מערכות אלו לבדיקות איכות מורכבות של מחקרים מדעיים. גם אם ל-AI יש יכולות מרשימות בזיהוי כשלים טכניים (כגון מניעת הטיות סטטיסטיות או גילוי העתקות), היכולת להעריך את האיכות הכוללת של המחקר נתפסת עדיין כבעיה פתוחה. חוקרים רבים טוענים כי יש צורך בביקורת אנושית כדי להבטיח שהתוצרים שמציעים כלי AI אכן עומדים בסטנדרטים הנדרשים במדע.
העתיד של מחקר מבוסס AI: שילוב בין יעילות לדיוק
האם AI יוכל להחליף חוקרים אנושיים בתהליך המחקר? כיום ברור כי כלים מבוססי בינה מלאכותית יכולים להוות תוספת חשובה לתהליכים קיימים, בעיקר בנוגע לייעול משימות טכניות ואוטומטיות. במקרים מסוימים, כלים אלו יכולים גם לסייע ביצירת רעיונות חדשים שיכולים להוביל לפריצות דרך מדעיות. אך בכל הנוגע להערכה מעמיקה של איכות מחקר, נראה כי אנחנו עדיין לא נמצאים בנקודה שבה אפשר לסמוך על AI באופן מלא.
בסופו של דבר, הפוטנציאל של כלים מבוססי בינה מלאכותית בשדה המחקר הוא גדול. יחד עם זאת, יש להתמודד בזהירות עם האתגרים האתיים והמעשיים, ולוודא שהשילוב בין אדם למכונה יוביל לא רק ליותר יעילות, אלא גם לשיפור באיכות התוצרים המדעיים.