האם הארגון שלכם מוכן לקבל החלטות קריטיות לשנים הקרובות? כך נפתח דוח התחזיות של PwC לשנת 2025, ולא במקרה. כי אם יש מסר אחד שמסכם את הדוח כולו, הוא שההחלטות שארגונים ומנהלים יקבלו השנה לגבי בינה מלאכותית לא יהיו טכניות בלבד – הן יהיו אסטרטגיות, ולעיתים גורליות. הדו״ח אמנם פורסם ברבעון האחרון של 2024, אבל כעת, כשאנחנו מתקרבים למחצית 2025, המסר ברור: הבינה המלאכותית כבר לא רק מבטיחה לשנות – היא משנה בפועל. לפי PwC, ההצלחה לא תימדד במהירות האימוץ, אלא בעומק החזון ובמיקום של AI בליבת הארגון. כמעט מחצית מהמנהלים כבר שם. והשאלה היא – איפה אתם?
רוצים לקבל עדכונים בלייב? רוצים מקום בו אתם יכולים להתייעץ עם מומחי AI, לשאול שאלות ולקבל תשובות? רוצים לשמוע על מבצעים והטבות לכלי ה-AI שמשנים את העולם? הצטרפו לקהילות ה-AI שלנו.
אפשר גם להרשם לניוזלטר שלנו
מה מצפה לעסקים בהמשך 2025?
דוח התחזיות של PwC פורסם בדצמבר 2024, והוא מבוסס על סקר שנערך באוקטובר בקרב מנהלי טכנולוגיה בארגונים מובילים. הדוח כולל שש תחזיות מרכזיות, שלא עוסקות בעתיד רחוק, אלא במה שכבר מתרחש בשטח, ומה שעסקים חייבים לשקול בהמשך השנה ולשנים הקרובות. מבוסס על נתונים עדכניים, שיחות עם מנהלים ותובנות מלקוחות גלובליים, הדוח מציג תמונה חדה של האופן שבו הבינה המלאכותית משנה בפועל את המציאות העסקית – ברמת האסטרטגיה, המוצרים והכוח הארגוני.
1. כולם מדברים על AI – אבל רק חלק באמת עושים איתו משהו
רוב החברות עדיין בודקות את הבינה המלאכותית מהצד. פיילוט פה, ניסוי שם, אולי כלי חדש בשירות לקוחות. אבל בזמן הזה, יש ארגונים שכבר חיברו את ה-AI ללב הפעילות שלהם: לא כתוסף, אלא כבסיס. PwC מצאה שחברות כאלה מפיקות ערך כפול מ־GenAI לעומת אלה שפועלות נקודתית. לא בעתיד. לא אולי. כבר עכשיו.
מה ההבדל? מי שנשאר בגישה של “בוא נבדוק מה יוצא”, רץ במקום. מי שפועל באסטרטגיה, בונה יתרון שיהיה קשה לסגור. ואסטרטגיית AI לא נראית כמו פרויקט נוצץ, אלא כמו תיק השקעות: חלק מהתיק מוקדש לצעדים קטנים, פשוטים, שיוצרים תנועה (״משחקי קרקע״), חלק מושקע בפרויקטים שאפתניים אך ברי-השגה – שיטות עבודה חדשות, ממשקים, מוצרים (״יריות לגג״) וחלק מושקע ב”יריות לירח” – מהלכים אמיצים שבונים מודל עסקי חדש.
ואולי הכי חשוב: לא משנה באיזה מודל שפה תבחרו – משנה מה תעשו איתו. כולם משתמשים פחות או יותר באותם כלים. ההבדל האמיתי נוצר כשמחברים את ה-AI לידע שיש רק אצלכם – הנתונים, הלקוחות, התהליכים. שם נמצא הערך. לא בפיצ’ר האחרון – אלא בחיבור החכם למי שאתם באמת כארגון.
מה לעשות עכשיו?
-
עצרו לרגע. לא לנסות עוד כלי – אלא לבחון את האסטרטגיה שלכם ל-AI.
-
מיפוי מהיר: איפה AI יכול לייצר ערך ממשי? לחסוך? לאיים? לפתוח מודלים חדשים?
-
אל תנסו לסדר את כל הדאטה. תבחרו קטע אחד חכם – תתחילו ממנו.
-
תכניסו מדדים עסקיים אמיתיים. לא שעות ריצה – אלא תוצאה.
AI היא לא הבשורה. האסטרטגיה שלכם לגביה – זו הבשורה.
2. הצוות שלכם הולך לגדול – לא להצטמצם
רבים מדמיינים את העתיד עם AI כעתיד של פיטורים, קיצוצים, ואוטומציה במקום אנשים. אבל לפי PwC, התמונה הפוכה לגמרי – הולך להיות לכם צוות חדש לגמרי – רק שהוא דיגיטלי. הכירו את סוכני ה-AI – עובדים דיגיטליים שיכולים להכפיל את כוח האדם הארגוני שלכם בתפקידים כמו שירות לקוחות, מכירות, תמיכה בשטח, עיצוב ופיתוח. לא מדובר בבוטים גנריים, אלא בכלים שיודעים לנהל שיחות, לכתוב קוד, להפוך רעיון של מעצב לאבטיפוס, ולהגיב בקונטקסט, באופן עצמאי.
אבל השינוי האמיתי לא טמון בטכנולוגיה, אלא בתפיסת העבודה – מנהל כבר לא רק מנהל אנשים. הוא מתזמר צוותים היברידיים – אנשים שמובילים, סוכנים שמבצעים, ותהליכים שמשלבים ביניהם. ובזמן שסוכני AI מבצעים משימות שגרתיות – האנשים שלכם עולים מדרגה: הם מנחים את הסוכנים, משתפים איתם פעולה באתגרים מורכבים ומרכיבים מהם פתרונות חדשים.
הנה נתון מעניין: 41% מהמנהלים אומרים שנושאים כמו הכשרה, תרבות ושינוי בתפיסת העבודה הם חלק מהאתגרים הגדולים ביותר של הטמעת GenAI – וזה אומר דבר אחד ברור: המהלך הזה לא רק טכנולוגי – הוא ארגוני.
מה כדאי לעשות עכשיו?
לבנות אסטרטגיית Responsible AI כוללת, שתספק מסגרת ניהולית ברורה ובטוחה:
-
להתחיל לחשוב אחרת. סוכן AI הוא לא עוד תוכנה – הוא שותף לתהליך. העובדים שלכם צריכים להבין את זה, ואפילו יותר מזה – להרגיש שזה מרחיב את הערך שלהם ולא מאיים עליו. ההנהלה צריכה להוביל את המודל החדש, דרך דוגמה אישית.
-
לתת ל-HR ארגז כלים חדש. כשהכניסה לארגון כבר לא מתחילה בעבודת זוטר – אלא בשיתוף פעולה עם AI, צריך להכין עובדים צעירים אחרת. אולי בשיתוף פעולה עם אוניברסיטאות, אולי בהכשרה ייעודית – אבל בטוח לא לפי ספר הכללים הישן.
-
להיערך לניהול עובדים דיגיטליים. סוכני AI פועלים באופן אוטונומי למחצה – ולכן נדרש מודל ניהולי חדש. אחד ששוקל ROI מול עלות, יודע למדוד צוותים היברידיים, ומפעיל מנגנוני בקרה ברמה ארגונית כדי למנוע חריגות, שיבוש או פעילות לא תואמת רגולציה.
גם המבנה הארגוני משתנה – מרכזי מצוינות יוחלפו במרכזי סוכנים. חברות יבנו מערכי עובדים מבוססי AI וינהלו אותם כמו כל יחידת ליבה. במילים אחרות: מה שעד היום יצא החוצה (Outsource) – ייכנס פנימה, מה שפעם דרש שלושה עובדים ויועץ – יבוצע על ידי אדם אחד + סוכנים מדויקים, ומה שהייתה החלטה של IT – יהפוך להיות חלק מאסטרטגיית משאבי האנוש.
3. אי אפשר לבנות על AI בלי לבנות אמון
2024 הייתה “שנת מבחן” לאמון בבינה מלאכותית, ו־2025 לא משאירה יותר מקום לתירוצים. אם בעבר מנהלים יכלו להרשות לעצמם לנהל סיכוני AI באופן מקומי, חלקי או בלתי־עקבי – השנה, זה כבר פשוט לא יעבור. הבינה המלאכותית חודרת עמוק – לפעילות התפעולית, לחוויית הלקוח, למערכות קבלת ההחלטות. היא מפיקה ערך, אבל גם מייצרת סיכון – רגולטורי, משפטי, תדמיתי, תפעולי. וב־2025, לא רק רגולטורים יבקשו ודאות – גם המשקיעים, גם הלקוחות, וגם העובדים.
גם אם לא יידרש מכם פיקוח רגולטורי פורמלי – השוק כן ידרוש. בדיוק כמו שקיים בנושאי סייבר, פרטיות או כספים. וזה לא רק עניין של הגנה. 46% מהמנהלים אומרים שהשקעה ב־Responsible AI היא דרך לבדל את הארגון והמוצרים שלהם מהמתחרים.
ומה קורה כשאין Oversight?
המודלים מספקים תוצאות שגויות, היוזמות גולשות בזמן או בתקציב, הרגולציה מפתיעה מאחור והלקוחות מפסיקים לסמוך על מה שמפעיל את החוויה הדיגיטלית מולם מנקודה מסוימת – אי־הצלחה בממשל AI הופכת לאיום עסקי.
אז מה עושים עכשיו?
-
הערכת סיכונים מלאה – עכשיו, לא מחר. לא רק מודלים. PwC ממליצה למפות סיכונים לפי טקסונומיה כוללת: מערכות, דאטה, משתמשים, ספקים, תהליכים, רגולציה ובעיקר – שותפים חיצוניים שמשתמשים ב-AI בעצמם.
-
להחליט איך מוסיפים שכבת בקרה עצמאית ומתמשכת. זה יכול להיות דרך צוות ביקורת פנים שעבר הכשרה מתאימה, או גוף חיצוני עם מתודולוגיה שקופה. העיקר – שלא אתם תבדקו את עצמכם.
-
להתאים את הפיקוח לענף שלכם. בפיננסים – צריך לעמוד בדרישות ישנות עם טכנולוגיה חדשה, בתעשיות ביטחוניות וציבוריות – המבט חייב להיות גלובלי. אין פיקוח “אחיד לכולם” – אבל יש סטנדרטים שמובילים.
ממשל AI מוצלח לא יימדד רק לפי מניעת סיכונים – אלא לפי היכולת להשיג מטרות אסטרטגיות ו- ROI גבוה. מדיניות Responsible AI היא כבר לא שאלה של “האם יש” – אלא של “האם יש לכם שליטה אמיתית, שקופה ויעילה על משהו שכבר פועל בתוך הארגון שלכם”. ולא פחות חשוב: ב־2025 והלאה יצטרכו גם מנהלים מסוג חדש – כאלה שיודעים לתזמר בין צוותים אנושיים לבין סוכני AI, ולעבוד עם צוותים היברידיים בזמן אמת.
4. ההשפעה של בינה מלאכותית על הסביבה
קל לחשוב על AI כהזדמנות טכנולוגית. קשה יותר לזכור – זו גם הזדמנות (או איום) סביבתי. הנתון הפשוט: אין מספיק חשמל כדי שכולם יפרסו AI בקנה מידה מלא. כמות הצ’יפים אולי תגדל, התשתיות יתפתחו, והמודלים יהפכו ליעילים יותר, אבל 2025 לא תביא איזון בין ביקוש להיצע.
ומה זה אומר בפועל?
שאי אפשר להרשות לעצמנו AI כמותי. צריך AI איכותי. הגישה החכמה תהיה לפרוס את היכולות החזקות של GenAI רק איפה שיש תשתית תומכת, ערך אמיתי, והצדקה עסקית ברורה.
ולא פחות חשוב – לתכנן מראש איך לא מבזבזים זמן מודל ומשאבי עיבוד על פעולות מיותרות.
אבל מה אם נספר לכם שדווקא AI הוא כלי מפתח לקיימות?
אם תשתמשו בו נכון, הבינה המלאכותית לא רק תעמוד ביעדים הסביבתיים – היא תעזור לכם להשיג אותם מהר יותר. היא תאפשר איסוף, ניתוח ודיווח על נתוני קיימות – פנימיים וחיצוניים – ברמת פירוט שלא הייתה אפשרית קודם, היא תוריד את עלויות הציות לרגולציות מתהוות – בארה”ב, באירופה, ואולי גם בישראל והיא תחשוף מוקדי זליגת אנרגיה, תייעל תהליכי ייצור, תעזור לעצב מוצרים דלי פחמן – ולכמת את כל זה כערך עסקי.
ומה הנתונים מספרים? 63% מהחברות המובילות מגדילות תקציבי ענן כדי למנף GenAI, ו- 34% מהן עושות זאת מתוך שיקולי קיימות.
מה לעשות עכשיו?
-
לבנות אסטרטגיית פריסה חכמה. כל אחד בארגון יכול לקבל גישה ל-AI בסיסי. אבל את המודלים החזקים צריך להפעיל איפה שהערך הכי גדול – מבחינת דאטה, יכולת השפעה ומיקוד עסקי. ההחלטה הזו חייבת להגיע מה-C-suite.
-
לשנות את הדרך שבה אתם עובדים עם דאטה סביבתית. להשתמש ב-AI כדי לאסוף פעם אחת – ולדווח שוב ושוב. לבנות מדידה אמינה גם להשפעה העקיפה של ספקי AI על טביעת הרגל הפחמנית שלכם – וללחוץ עליהם להשתפר. זה לא רק אתי – זה נכס שיווקי. לקוחות ישלמו יותר על מוצר נקי יותר.
-
לייצר ערך דרך קיימות – לא רק לעמוד בדרישות. כש-AI מקצר זמני פיתוח, משפר תפעול בניינים או מערכות אנרגיה – הוא לא רק חוסך זמן וכסף, הוא גם מקטין צריכת אנרגיה – ומביא אתכם קרוב יותר ליעדים סביבתיים.
ב־2025, AI יצרוך המון – אבל יחזיר המון. השאלה היא אם תדעו להפעיל אותו במקום הנכון, ובעוצמה הנכונה – כדי שהוא יעבוד גם עבורכם וגם עבור הסביבה.
5. פיתוח מוצרים במהירות כפולה ובעלות נמוכה יותר
אם אתם מפתחים מוצרים פיזיים – רכבים, ציוד רפואי, מכשור תעשייתי – ו-AI עדיין לא חלק מתהליך העיצוב, הבדיקה והפיתוח אצלכם – אתם נשארים מאחור. הדור החדש של AI מולטימודלי כבר יודע לקבל קבצי CAD, להריץ סימולציות, להציע תצורות חדשות למוצרים, ולזהות בעיות לפני שהן מגיעות למעבדה. PwC אומרת את זה בפה מלא: אימוץ נכון של AI במו”פ יכול לקצר את זמן ההגעה לשוק ב-50% ולהוריד עלויות ב-30%. בתחומים כמו רכב ותעופה – זה ההבדל בין לעמוד בקצב השוק לבין לאבד אותו.
איך זה קורה בפועל?
במקום לחכות שבועות לסבב תיקונים – המעצב מעלה סקיצה, וה-AI מחזיר חלופה תוך שעות, במקום לבנות אבטיפוס ואז לבדוק – מריצים סימולציה עם AI ובודקים מראש איפה זה נשבר, במקום לפספס אפשרויות – המערכת מציעה רעיונות שאף מהנדס לא היה מעלה בעצמו. הנתון שכדאי לזכור: 67% מהחברות המובילות כבר מפיקות ערך מהשימוש ב-GenAI לחדשנות במוצרים ושירותים.
אבל רוב החברות עדיין לא מוכנות למהפכה הזו. למה? כי המהנדסים יודעים לתכנן מוצרים – אבל לא בהכרח לעבוד עם דאטה, לנתח תוצאות או להטמיע מודלים. כדי לממש את הפוטנציאל של AI בפיתוח, צריך להשלים את הפער הזה – דרך הכשרות, שינויים בצוותים, או גיוס של פרופילים חדשים. והפער הזה הוא צו קריאה: מי שלא ישדרג את הצוות – ייתקע עם תהליך של אתמול במוצר של מחר.
מה כדאי לעשות עכשיו?
-
להפעיל הנדסה מהדור הבא. זה לא רק עניין של AI – אלא של ארכיטקטורת דאטה וענן שתומכת בו. כולל מערכות שמביאות את היכולות של AI גם למהנדסים שנמצאים בשטח – דרך Edge AI.
-
לארגן מחדש את צוותי הטכנולוגיה. גם צוותים שמתעסקים בברזל – צריכים לדעת לכתוב קוד, להבין דאטה, ולהשתמש בכלי AI. אין יותר “אנחנו לא מהתחום של התוכנה”.
-
לתת ל-AI לחדש גם בתוך ה-IT. התחום הזה לא נשאר מאחור – AI יכול לייעל פיתוח תוכנה, לאבטח מערכות טוב יותר, ולזרז את המודרניזציה של תשתיות הדאטה.
המרוץ לפיתוח מוצרים לא הואט – הוא הואץ. וה-AI הוא לא “פלוס” – הוא מנוע. אם לא תתניעו אותו בזמן – מישהו אחר כבר יגיע לשוק לפניכם.
6. לא כל תעשייה תתקדם באותו הקצב
AI משנה כל תעשייה – אבל כל אחת בדרך שלה. ומה שהכי מפתיע? זה לא תמיד המובילים המסורתיים שיקפצו ראש. לפעמים דווקא הזריזים, הקטנים או ה”נטולי מורשת” יתפסו את ההובלה. 73% מהמנהלים אומרים שבכוונתם לשנות את המודל העסקי שלהם בעקבות הטמעת GenAI.
בין חוויית לקוח לרווח תפעולי
בשווקים הצרכניים, חברות שפונות לצרכנים יפרסו AI לרוחב כל הארגון: שיווק, שרשרת אספקה, שירות לקוחות ותמחור דינמי שמתעדכן בזמן אמת. המהלך הכי בולט? שירות לקוחות היברידי – צ’אטבוטים חכמים יותר, וסוכני AI שתומכים בנציגים האנושיים עם מידע מדויק, בזמן אמת. ובזמן שהמובילים מתחילים גם ב-AI לעיצוב מוצרים – רוב השוק עדיין תקוע במחסור בכישורים ותשתיות. מי שיתעורר מאוחר – ייאלץ לרוץ מהר כדי לסגור פער.
סטארטאפים רזים מול ענקים מתקדמים
בעולמות השירותים פיננסיים, פינטקים שמתחילים מ־0, בלי מערכות כבדות, בונים מודלים עסקיים חדשים בעזרת GenAI. מהצד השני – הבנקים הגדולים בונים ביטחון דרך ניסוי שיטתי: הם מחדדים את מודלי הסיכון, מתרגלים עבודה עם טכנולוגיה מתקדמת ומתחילים לאזן בין רגולציה לחדשנות. אבל: מי שעדיין “בוחן כניסה” ל-AI ב־2025, ישתרך מאחור – כבר לא מדובר על לבחון, אלא על להצטרף לריצה שכבר החלה.
יותר חופש ויותר אחריות
בעולמות הבריאות, עם שינוי מדיניות בארה”ב, צפויה רגולציה גמישה יותר – מה שיאפשר לחברות התרופות והציוד הרפואי להאיץ חדשנות לאורך כל שרשרת הערך. גם ארגוני בריאות ומבטחים יטמיעו AI לשיפור אבחונים, צמצום עומסים קליניים ומילוי פערי כוח אדם. האתגר המרכזי? שימוש אחראי, הגנה על דאטה רגיש ושמירה על תוצאות קליניות מדויקות. AI זה לא רק טכנולוגיה – אלא גם אתיקה.
המובילים ירוצו קדימה – היתר יתכוננו
בתעשייה המסורתית, קבוצת מובילים – אלו שכבר מחזיקים דאטה איכותי ותהליכים מסודרים – תשתמש ב-AI לייעול, האצת מו”פ וקיצור זמן הגעה לשוק. אבל רוב החברות עדיין עסוקות בבניית תשתיות, ניהול דאטה, והשלמת פערי ידע. הניסויים יהפכו לסטנדרט – ומי שלא ערוך, ייתקע עם מבנה שלא מסוגל לעמוד בקצב
מודל התוכנה מתהפך
בעולמות הטכנולוגיה, מדיה ותקשורת, AI משנה את הדרישה מתשתיות תוכנה. חברות רבות ינצלו סוכני AI כדי להאריך את חיי מערכות קיימות, במקום לרכוש שדרוגים יקרים. זה ישנה גם את מודל ההכנסות של ספקי תוכנה – ויעביר את המיקוד מ”אחסון גדול” ל”פתרונות מותאמים עם AI”. חברות תקשורת יפרסו פתרונות היברידיים – שמשלבים GenAI עם Machine Learning ו־Digital Twins – כדי להפעיל מערכות חכמות בעצמן, ולהקטין תלות בספקים חיצוניים.
המהפכה תגיע לכולם – אבל לא באותו הזמן, ולא באותה צורה. ואם אתם בארגון שממתין “להתבהרות” – אולי כדאי להסתכל שוב: התחרות כבר משנה צורה.

לסיכום, המהפכה כבר החלה – בשווקים, בתעשיות, ובתוך הארגונים עצמם. אבל בשונה מטכנולוגיות עבר, בינה מלאכותית לא מאפשרת “לראות מה אחרים עושים ואז להדביק פער”. מי שפועל עכשיו – בונה יתרון. מי שמחכה – מגלה מהר מאוד שהמצב השתנה סביבו. המסר של PwC ברור: AI היא לא רק טכנולוגיה – היא מבחן אסטרטגי. וב־2025, לא מספיק לאמץ אותה. צריך להטמיע אותה חכם, לפקח עליה באחריות – ולבנות סביבה מודל עסקי שמתאים לעידן החדש. הזמן לפעול הוא עכשיו.