תוצאות נוספות...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
× Send

מכונת הברמאס: כך הבינה המלאכותית מגשרת על פערים בדיונים ציבוריים

מכונת הברמאס
תוכן עניינים

היכולת של בינה מלאכותית לגשר על פערים חברתיים ופוליטיים היא נושא שהולך ותופס תאוצה בזירה המחקרית והציבורית. מחקרים שנעשו על ידי צוות החוקרים של Google DeepMind מדגישים את הפוטנציאל של מערכות אלו לפעול כמתווכות בדיונים ציבוריים חשובים ומורכבים. הכלי המרכזי שפותח לצורך זה נקרא “מכונת הברמאס” (Habermas machine), על שם הפילוסוף יורגן הברמאס. מכונה זו נועדה לשמש כמתווך ניטרלי ולהציג את נקודות ההסכמה בין חברי הקבוצה, ללא ניסיון להשפיע או לשכנע את המשתתפים.

 

הישארו מעודכנים

רוצים לקבל עדכונים בלייב? רוצים מקום בו אתם יכולים להתייעץ עם מומחי AI, לשאול שאלות ולקבל תשובות? רוצים לשמוע על מבצעים והטבות לכלי ה-AI שמשנים את העולם? הצטרפו לקהילות ה-AI שלנו.

 

 

אפשר גם להרשם לניוזלטר שלנו

 

 

הרעיון שמאחורי “מכונת הברמאס” (Habermas Machine)

“מכונת הברמאס” (Habermas Machine) היא מערכת בינה מלאכותית ייחודית שפותחה על ידי Google DeepMind במטרה להתמודד עם אחד האתגרים המרכזיים בדיונים ציבוריים מורכבים: יצירת הסכמה בין צדדים בעלי דעות מנוגדות. המערכת נבנתה בהשראת הפילוסופיה של יורגן הברמאס, שמדגיש את החשיבות של דיאלוג פתוח והוגן להשגת הבנות והסכמות רחבות בחברה.

 

המערכת מורכבת משני מודלים עיקריים הפועלים בהרמוניה: המודל הראשון הוא מודל ייצור (generative model) שמטרתו להפיק הצהרות המייצגות את מגוון הדעות והקולות השונים בקבוצה. מודל זה עובר על התגובות והעמדות השונות של המשתתפים, ומסכם אותן בצורה שנועדה להציג את עיקרי הדברים באופן ניטרלי ומייצג.

 

המודל השני הוא מודל תגמול מותאם אישית (personalized reward model), שמעריך את ההצהרות המוצעות לפי מידת ההסכמה של כל משתתף כלפיהן. המודל הזה מבטיח שהסיכומים אינם רק מייצגים את הדעות השונות, אלא גם לוקחים בחשבון את הסבירות שכל חבר בקבוצה יקבל את ההצהרות וירגיש שהן משקפות את עמדותיו. כך, “מכונת הברמאס” משמשת ככלי המקל על תהליך הדיון וההסכמה, ומסייעת להדגיש את האזורים שבהם הדעות מתכנסות.

 

הפתרון שמציעה “מכונת הברמאס” משלב דיוק טכני וגמישות מחשבתית, תוך התמקדות ביצירת מכנה משותף בין המשתתפים באופן שאינו משפיע או מכוון אותם לשנות את עמדותיהם המקוריות.

 

מבחן היעילות

במחקר רחב היקף שבוצע על ידי Google DeepMind, השתתפו 5,734 אנשים שנאספו משתי קבוצות עיקריות: פלטפורמות מחקר המוניות, שהציעו מדגם מגוון של משתתפים, וארגון Sortition Foundation, שמארגן אסיפות אזרחים מדגמיות מתוך חתך אוכלוסייה מייצג בבריטניה. גישה זו נועדה להבטיח שהקבוצות המשתתפות ייצגו את המגוון הדמוגרפי של האוכלוסייה הבריטית, ובכך לחקור את יעילות המערכת בהקשרים מציאותיים ורחבים.

 

הדיונים נערכו סביב שאלות חברתיות ופוליטיות טעונות, כגון הורדת גיל ההצבעה ל-16 והפרטת שירות הבריאות הלאומי (NHS). השאלות נבחרו בקפידה כדי לאתגר את המשתתפים ולבדוק את היכולת של המערכת לסכם ולהציף את נקודות ההסכמה בין עמדות מנוגדות בקבוצה.

 

תהליך הניסוי חולק למספר שלבים: בשלב הראשון, המשתתפים הגיבו לשאלות המוצגות והביעו את עמדותיהם האישיות. התגובות הוזנו למערכת ה-Habermas Machine, שעברה על המידע וסיכמה אותו לכדי הצהרות מייצגות. הצהרות אלו חזרו אל המשתתפים לצורך מתן משוב וביקורת.

 

אנשים מעדיפים רובוטים

המחקר הצביע על יתרונות משמעותיים של המערכת. לא רק ש-56% מהמשתתפים העדיפו את הסיכומים שנוצרו על ידי הבינה המלאכותית על פני אלו שנכתבו בידי מתווכים אנושיים, אלא שהם גם ציינו כי ההצהרות של ה-AI היו ברורות, הוגנות ואיכותיות יותר. יתר על כן, תוצאות הניסוי הראו כי הדיונים עם המערכת תרמו להפחתת הפערים בין המשתתפים והובילו להתקרבות עמדותיהם.

 

תהליך זה, שבמסגרתו המערכת הציעה הצהרות ונבדקו משוביהם של המשתתפים, הוכיח כי הבינה המלאכותית מסוגלת לזהות ולייצג דעות מגוונות בצורה המקדמת הסכמה. הצלחה זו מצביעה על פוטנציאל אמיתי לשימוש בכלי בינה מלאכותית בתהליכים חברתיים מורכבים, תוך התמודדות עם אתגרי ניהול השיח והמגוון הדעות באופן מאוזן וניטרלי.

 

מדיונים מפולגים להסכמות רחבות: איך AI מסייע בשיח דמוקרטי

מדיונים מפולגים להסכמות רחבות: איך AI מסייע בשיח דמוקרטי

 

מגבלות ואתגרים

לצד ההצלחות, החוקרים ציינו גם מגבלות חשובות של “מכונת הברמאס”. המערכת אינה מתמודדת בהצלחה יתרה עם בדיקת עובדות, אינה שומרת על נושא הדיון בצורה אופטימלית, ולוקה ביכולת לניהול השיח עצמו. מגבלות אלו מצביעות על כך שהמודל הנוכחי מתאים בעיקר ככלי עזר תומך ולא כתחליף למתווכים אנושיים. היבטים אתיים הם עוד תחום שדורש התייחסות. לדוגמה, חלק מהמשתתפים לא היו מודעים לכך שהמערכת משתמשת באלגוריתמים ליצירת ההצהרות. החוקרים מדגישים כי שימוש נכון ובטוח במערכת מחייב שקיפות מלאה והבנה מעמיקה של ההשפעות האפשריות.

 

השלכות על העתיד הדמוקרטי

הצלחת הניסוי של Google DeepMind מציבה אתגר חשוב: כיצד ניתן לשלב מערכות AI בתהליכים דמוקרטיים באופן שמקדם הסכמה מבלי לסכן את האמון הציבורי או לפגוע בשקיפות. למרות ההצלחות, החוקרים מדגישים כי המערכת אינה בשלה לפריסה ציבורית רחבה ודורשת מחקר נוסף לשם שיפור יכולותיה והתמודדות עם מגבלותיה.

 

הפוטנציאל הגלום במערכות כמו “מכונת הברמאס” עשוי להוביל לשיפור תהליכי קבלת החלטות ולסייע בגישור על פערים בין קבוצות עם דעות מנוגדות. עם זאת, ההיבטים האתיים והמגבלות הנוכחיות מדגישים את הצורך בהמשך מחקר ופיתוח. שילוב AI בתהליכי תיווך יכול לספק כלים רבי-עוצמה לקידום הסכמות, אך עליו להיעשות בזהירות ותוך שמירה על עקרונות דמוקרטיים ואמינות.

 

בינה מלאכותית מגלה לא רק את הפוטנציאל שלה ככלי לתיווך, אלא גם מציבה שאלה חשובה: האם אנו מוכנים לאמץ טכנולוגיה כזו בשדה החברתי-פוליטי? בעוד העתיד צופן בחובו אפשרויות מרתקות, האחריות לפיתוח ולשימוש בהם נותרת בידינו, כדי להבטיח שהם יקדמו חברה מאוחדת ושוויונית יותר

הישארו מעודכנים

רוצים לקבל עדכונים בלייב? רוצים מקום בו אתם יכולים להתייעץ עם מומחי AI, לשאול שאלות ולקבל תשובות? רוצים לשמוע על מבצעים והטבות לכלי ה-AI שמשנים את העולם? הצטרפו לקהילות ה-AI שלנו.

 

 

אפשר גם להרשם לניוזלטר שלנו

 

רוצים הרצאה או ייעוץ של אור עם שלם?
השאירו פרטים ונשמח לחזור אליכם עם המידע הרלוונטי
אולי יעניין אותך גם...
guest
0 תגובות
Inline Feedbacks
צפה בכל התגובות
Let's update

רוצים לקבל עדכונים על כל מה שחדש ומעניין בעולם ה-AI? הרשמו לניוזלטר שלנו!

אירועי AI קרובים
28.11.24
וובינר AI למנהלים
וובינר
04.12.24
בינה במשרד – הגברת פרודוקטיביות בעזרת כלי AI
וובינר
11.12.24
וובינר AI במוזיקה
וובינר
18.12.24
וובינר Genai master
וובינר

תפריט נגישות

תוצאות נוספות...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

מכונת הברמאס: כך הבינה המלאכותית מגשרת על פערים בדיונים ציבוריים